Long Covid: Ποια όργανα επηρεάζονται και γιατί

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Long Covid όχι μόνο είναι γεγονός ─ και δεν είναι ιδέα σου, αλλά φαίνεται πως ήρθε και για να μείνει, αφού έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο όσους νόσησαν βαριά, αλλά κι εκείνους που το πέρασαν στο πόδι, συχνότερα δε τις γυναίκες.

Αν λοιπόν έχουν περάσει 10 μήνες από τότε που διαγνώστηκες, αλλά εξακολουθείς να μην αισθάνεσαι καλά ή να έχεις συμπτώματα «παράξενα» και πρωτόγνωρα, πιθανότατα να έχεις Long Covid.


Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο COVID-19: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε


Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα συμπτώματα της Long Covid συνήθως ξεπερνιούνται μετά τον πρώτο χρόνο, ειδικά εφόσον οι ασθενείς είχαν προλάβει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.

Τα κακά νέα είναι ότι η νόσος επηρεάζει πολλά όργανα. Ας δούμε ποια.

Ποια συστήματα επηρεάζει η Long Covid

Long Covid: Ποια όργανα επηρεάζονται και γιατί

Εγκέφαλος

Επηρεάζονται οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γεύση, την όσφρηση, τη χωρική μνήμη (η χωρική μνήμη είναι λειτουργία του εγκεφάλου κατά την οποία το άτομο αποθηκεύει, ανακαλεί, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί πληροφορίες που έχουν σχέση με τους χώρους ή τα αντικείμενα και τις σχέσεις μεταξύ τους), τη λήψη σύνθετων αποφάσεων και την ικανότητα συγκέντρωσης, δημιουργώντας το λεγόμενο brainfog.

Αναπνευστικό

Παρουσιάζονται δυσκολίες στην αναπνοή, επίμονος βήχας και μειωμένη απόδοση στην άσκηση ή και τη φυσική δραστηριότητα.

Καρδιά

Προβλήματα δημιουργούνται με την πηκτικότητα και τη ροή του αίματος, όπως θρομβώσεις, αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση.

Ψυχισμός

Εμφανίζονται ή εντείνονται η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη, τα διάφορα προβλήματα στον ύπνο, καθώς και το μετατραυματικό σύνδρομο.

Ορμονικό σύστημα

Πολύ συχνή είναι η εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη ή η επιδείνωση του υπάρχοντος, καθώς και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Γαστρεντερικό

Συχνά παρατηρούνται αυξημένα ηπατικά ένζυμα, καθώς και δυσλειτουργίες στο έντερο, εξαιτίας της διαταραχής στην ισορροπία του μικροβιώματος.

Ανοσοποιητικό

Παρατηρούνται πολυσυστηματικά, φλεγμονώδη συμπτώματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Στο εξωτερικό περίβλημα κάθε κυττάρου υπάρχουν πρωτεΐνες/ένζυμα. Ορισμένα κύτταρα διαθέτουν ένα ένζυμο που αποκαλείται ACE 2 ή ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης. Το ACE 2 είναι ρυθμιστής της λειτουργίας του Συστήματος Ρενίνης- Αγγειοτενσίνης-Αλδοστερόνης (ΣΡΑΑ) που επί της ουσίας μειώνει τη φλεγμονή και την ίνωση, μετριάζοντας τη βλάβη των τελικών οργάνων.

Long Covid: Ποια όργανα επηρεάζονται και γιατί

Το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (ΣΡΑΑ) βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της ιατρικής έρευνας και πρακτικής τα τελευταία 100 χρόνια τουλάχιστον. Μέχρι πολύ πρόσφατα το ενδιαφέρον αυτό αφορούσε αποκλειστικά τη σημασία του για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σήμερα όμως η έρευνα επικεντρώνεται στη σημασία του για μια σειρά ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή του στην παθογένεια των νόσων που προκαλούνται από την οικογένεια των κορωνοϊών.

Από τις συνιστώσες του «ανεξάντλητου» αυτού συστήματος, το μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης (AngiotensinConvertingEnzyme 2-ACE2) αποδείχθηκε ο καθοριστικός παράγοντας για την προσβολή των κυττάρων του οργανισμού από τον SARS-CoV-2.                                         

Ο ιός προσδένεται επάνω στο ένζυμο και το εμποδίζει να επιτελέσει τις χρήσιμες λειτουργίες του σε καρδιά, πνεύμονες, συκώτι, εγκέφαλο και αρτηρίες.

Το ACE 2 εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, προστατεύει και το αίμα από τη δημιουργία θρόμβων.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…