Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα βιβλία είναι μια μοναδική συντροφιά η οποία πλουτίζει τον εσωτερικό μας κόσμο και αλλάζει τη σχέση μας με τον εσωτερικευμένο μας εαυτό και τον έξω κόσμο. Το εγώ μας χάνεται μέσα στις φράσεις και στις λέξεις των δεξιοτεχνών λογοτεχνών. Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έχουμε ένα κίνητρο για να γράψουμε κάτι δικό μας και να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας. Βρείτε μια ευκαιρία να παίξετε με το γραπτό λόγο και θα ανταμειφθείτε σίγουρα.

Ο κόσμος του βιβλίου

Το βιβλίο είναι ένας μαγικός κόσμος. Στις σελίδες του κρύβεται μια άλλη αλήθεια, αυτή του συγγραφέα και των ηρώων του. Καμία εικόνα ή βίντεο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μυσταγωγία του συγγραφέα και το νοερό ταξίδι που μας πηγαίνει. Η φαντασία μας αφήνεται πιο ελεύθερη από ποτέ να πλάσει χαρακτήρες, πλοκή, υποθέσεις και συμπεράσματα. Πραγματικά αξίζει κάθε λεπτό. 

Η συγγραφική περιπέτεια

Το να γράψεις ένα κείμενο είναι πλέον καθημερινή συνήθεια χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν οξύνει τις σχετικές ικανότητες και έχουν καλλιεργήσει την πνευματική παιδεία όλης της υφηλίου. Βέβαια για να αποτολμήσεις να γράψεις ένα ποίημα ή ένα διήγημα απαιτεί συνήθως μια μικρή -αν όχι μεγάλη- αυτοπεποίθηση και ένα όραμα δημιουργίας. Είναι ένας μοναχικός δρόμος που όμως μας κοινωνικοποιεί με τα υποκείμενα και τα αντικείμενα της ιστορίας μας.

Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής

Πλέον έχουμε κατακλυστεί από εργαστήρια δημιουργικής γραφής από δήμους, εκδοτικούς οίκους και πολιτιστικά κέντρα. Είναι μια μόδα που δε θα περάσει με ολοένα και περισσότερες επιλογές για τον αρχάριο και τον έμπειρο αναγνώστη. Το να έχεις διαβάσει πολύ βοηθάει αρκετά αλλά δεν είναι αναγκαίο. Αν δεν έχετε καλή σχέση με τα βιβλία, ένα σεμινάριο γραφής θα σας δώσει το έναυσμα να αγαπήσετε τα βιβλία και να δοκιμάσετε το κρυμμένο ταλέντο σας.

Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί σε ετήσια βάση που διοργανώνονται από ένα μεγάλο πλήθος ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, εταιριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Θα βρείτε όλες τις κατηγορίες ποίησης και πεζογραφίας, διαγωνισμούς με πολύ ανταγωνισμό αλλά και μικρότερους με λιγότερες συμμετοχές. Σε κάθε περίπτωση το να κερδίσετε έπαινο ή βραβείο είναι μια απαιτητική αποστολή και το έργο σας πρέπει να κερδίσει τόσο τις εντυπώσεις όσο και την ουσία της συγγραφής που είναι ο αντίκτυπος στον αναγνώστη.

Πηγές

Για να μάθετε άμεσα ποιοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη αυτό τον καιρό σας προτείνουμε δύο πολύ καλά ενημερωμένες ιστοσελίδες που ασχολούνται για χρόνια με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ψάξτε τις διαθέσιμες ανακοινώσεις και διαβάστε προσεκτικά τους όρους συμμετοχής και το είδος στο οποίο θα διαγωνιστείτε. 

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ:

https://apostaktirio.gr (κλικάρετε στον τίτλο Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί)

https://booksitting.wordpress.com/ (αναζητήστε στο ΜΕΝΟΥ > Κατηγορίες Θεμάτων > Διαγωνισμοί)

Δώστε χώρο στην τέχνη

Όσο εξοικειωμένοι και να είμαστε με τα κείμενα, η λογοτεχνία δεν είναι μια καταγραφή σκέψεων ή μια τεχνική ανάλυση αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Πρόκειται για μια υπέρτατη έκφραση τέχνης η οποία έχει ωριμάσει ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Μην ξεχνάτε ότι η ανακάλυψη του γραπτού λόγου και η δημιουργία του αλφαβήτου θεωρούνται απαρχή του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αφήστε λοιπόν απ’έξω τον εγωισμό αλλά και τις ανασφάλειες σας. Δοθείτε στο ταξίδι της συγγραφής και οργανώστε τη μικρή σας ιστορία. Θα δείτε ότι με το καιρό θα το αγαπήσετε όλο και περισσότερο και πού ξέρετε… μπορεί να είστε εσείς ο επόμενος ανερχόμενος Έλληνας συγγραφέας!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…