Λογοτεχνία: ένα μαγικό ταξίδι στον «παράδεισο»

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Σε μια εποχή που η ενασχόληση με τους υπολογιστές καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου, η λογοτεχνία, άραγε, θα βρει τον χρόνο και το χώρο που της αρμόζει, ώστε να συνεχίζει να μας ταξιδεύει στην μαγεία των λέξεων και των ιστοριών;

Η λογοτεχνία είναι ένα μαγικό ταξίδι. Ένα ταξίδι για μικρούς και μεγάλους. Μια απόδραση από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Ένας τρόπος να ταξιδέψουμε νοερά και να γίνουμε κομμάτι της ιστορίας που διαβάζουμε. Ένα εργαλείο να χρωματίσουμε τα ασήμαντα και να τους δώσουμε νόημα και μια διαφορετική υπόσταση.

Η λογοτεχνία και η αξία της

Η αξία της λογοτεχνίας είναι αναμφισβήτητη. Αρχικά διεγείρει ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις. Για το παιδί είναι ένα μέσο να γνωρίσει τον κόσμο και να αγαπήσει το βιβλίο. Ειδικά για τα σημερινά παιδιά της τεχνολογίας που η επαφή με το βιβλίο είναι μηδαμινή. Όταν μέσω της λογοτεχνίας εξοικειωθεί με το γραπτό λόγο θα αγαπήσει σταδιακά και το σχολικό βιβλίο. θα συνειδητοποιήσει σταδιακά την αξία της φιλαναγνωσίας.


Δείτε ακόμα: Γιατί πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να διαβάζουν λογοτεχνία;


Για τον ενήλικα από την άλλη  είναι ένας τρόπος να βιώσει συναισθήματα που η ζωή τον έκανε να ξεχάσει. Να ονειρευτεί περισσότερο και να επιστρέψει στην παιδική του ηλικία. Διαβάζοντας θα αποκτήσει έναν φίλο και θα αξιοποιήσει εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο του, θα χαλαρώσει από την πίεση της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων του.

Λογοτεχνία και σύγχρονη εποχή

Δυστυχώς η εποχή μας δεν ευνοεί ιδιαίτερα την επαφή με τη λογοτεχνία. Η ζωή μας έχει κατακλυστεί από την τεχνολογία. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητά μας.  Έχουν επηρεάσει ακόμα και πολλούς παλαίμαχους της ανάγνωσης. Πως θα καταφέρουμε λοιπόν να μυήσουμε τη νέα γενιά στην αγάπη της λογοτεχνίας; Και πως θα μπορέσουμε εμείς οι ενήλικες να τα ωθήσουμε σ αυτήν;

Τρόποι επαφής με τη λογοτεχνία

Καθίσταται απαραίτητη η προώθηση της φιλαναγνωσίας από την παιδική ηλικία. Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι φορείς διαπαιδαγώγησης, με κυρίαρχους την οικογένεια και το σχολείο. Είναι αναγκαίο οι γονείς  να περιορίσουν το διαδίκτυο και γενικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι παράγοντες που υπονομεύουν τη δυνατότητα του ατόμου να ενισχύσει τις νοητικές του λειτουργίες. Συχνά καθιστούν το παιδί και τον έφηβο παθητικούς δέκτες ενός υλικού χαμηλής ποιότητας ενώ κατακτούν λανθασμένες προσλαμβάνουσες για την σύγχρονη πραγματικότητα.

Παράλληλα κρίνεται καθοριστικός ο ρόλος του σχολείου όπου θα πρέπει να μετατραπεί σε χώρος αγάπης για το βιβλίο. Η οργάνωση βιβλιοθηκών και αντίστοιχων εκθέσεων θα συντελέσει ώστε το βιβλίο να μην αντιμετωπίζεται ως μέσο καταπίεσης. Για τους μικρούς μαθητές καθοριστικός είναι και ο ρόλος του δασκάλου.   Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να μεταδώσει στους μικρούς του μαθητές  τον ενθουσιασμό του για την ανάγνωση.

Το βιβλίο θα αποτελεί πάντα  ένα «παράθυρο» στον κόσμο. Ακόμα και στις μέρες μας είναι ένα εργαλείο γνώσης αναντικατάστατο. Είτε στην κλασσική είτε στην ηλεκτρονική του μορφή είναι αναγκαίο να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.  Είναι ένας κρυμμένος «παράδεισος» σύμφωνα με Λουίς Μπόρχες ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά για τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης και των όσων μας προσφέρει: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο ως ένα είδος βιβλιοθήκης»…

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…