Λόγοι που καταστρέφουν συνήθως ένα γάμο

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Οι περισσότεροι γάμοι που καταλήγουν να είναι δυσλειτουργικοί συνήθως είναι θύματα μικρών ζητημάτων που αγνοήθηκαν και δεν επιλύθηκαν εγκαίρως. Αυτές οι ρωγμές ωριμάζουν σε χάσματα που δεν μπόρεσαν ποτέ να γεφυρωθούν, οδηγώντας στην κατάρρευση πολλών γάμων.

Συνήθως το ζευγάρι γνωρίζει πότε ξεκίνησε αυτή η ρωγμή στο γάμο τους, αλλά δεν προσπάθησαν ποτέ να την κλείσουν. Αν εξετάσουν την κάποτε όμορφη σχέση τους, ξέρουν τι θα μπορούσαν να κάνουν, αλλά δεν το έκαναν.

Ας δούμε όμως κάποια θέματα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι στο γάμο του:

Το να παντρευτείτε δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι σας προσδοκίες θα ικανοποιηθούν. Όταν οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν και είχαν σκεφτεί ότι ο γάμος και ο σύζυγός τους θα τους το προσφέρει, θα απογοητευτούν και αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα γίνει η αρχή μιας ρωγμής.

Επανάπαυση. Όταν οι άνθρωποι είναι νέοι σε μια σχέση, κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο. Μετά από λίγο, έρχεται η εξοικείωση και ο σύζυγος δεν είναι πλέον ο ιδιαίτερος που θυσιάζει για να κάνει ωραία πράγματα.

Ο εγωισμός είναι ένας «δολοφόνος» των γάμων. Ένας σύζυγος που συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν ένα άτομο και λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να εμπλέκει το άλλο δημιουργεί ρωγμές. Ο εγωισμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους όπως τσιγκουνιά με τα χρήματα, συναισθήματα, κλπ.

Απουσία σεξουαλικής ζωής. Η έλλειψη της σεξουαλικής ζωής έρχεται συνήθως ως συνέπεια της έλλειψης επικοινωνίας και οικειότητας. Χάνεται η σεξουαλική επαφή γιατί το ζευγάρι παύει να δίνει ουσία στη σχέση.

Αναζητώντας ικανοποίηση εκτός γάμου. Όταν οι ρωγμές αφήνονται να αναπτυχθούν, οι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν ικανοποίηση έξω από το σπίτι.

Δεν μιλάνε για τα προβλήματά τους. Από τις πιο συχνές αιτίες που το ζευγάρι καταφεύγει στο διαζύγιο είναι όταν οι ίδιοι αποφεύγουν να συζητήσουν για τα προβλήματά τους είτε γιατί δεν θέλουν να δημιουργούν εντάσεις, είτε γιατί δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν.

Κακή επικοινωνία. Σε μερικά σπίτια, η κακή επικοινωνία είναι η πιο προφανής ρωγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκδηλώνεται στους συζύγους σαν να τους είναι δύσκολο να είναι ειλικρινείς και αυθεντικοί, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πλάγιους τρόπους να εκφράζονται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ομιλία με υπονοούμενα, η αγένεια, η ειρωνεία και φυσικά οι καυγάδες.

Εμπιστοσύνη. Οι μακρόχρονοι ευτυχισμένοι γάμοι είναι ένα έργο σε εξέλιξη και είναι αποτέλεσμα μεγάλων προσπαθειών. Αν υπάρχει ζήλια που οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης, αυτό διαλύει τους δεσμούς ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ατιμία. Αυτή η ρωγμή γρήγορα εκφυλίζεται σε ένα χάσμα ταχύτερα από άλλα. Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν την τιμή και το σεβασμό και αν αυτό στερείται στο σπίτι, μοιραία θα οδηγήσει στη λύση του γάμου αργά ή γρήγορα.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr