Λόγοι που κάνουν έναν γονέα υπερπροστατευτικό

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Συχνά παρατηρούμε στην κοινωνία μας το φαινόμενο της υπερπροστασίας. Σε μια σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να πρεσβεύουμε, δεν είναι καλό να εδρεύουν υπερπροστατευτικοί γονείς.

Αναμφισβήτητα, όλοι οι γονείς επιθυμούν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Δημιουργούν, έτσι, ένα προστατευτικό κλίμα στο οποίο θα παραμένουν ασφαλή. Αυτό, όμως, ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ένα αίσθημα περιορισμού και μη ελεύθερης κίνησης και πρωτοβουλίας. Σε αυτό το κλίμα, τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό;

* Ένας λόγος που μπορεί να υπάρχει αυτό είναι η πίεση που δέχτηκαν οι ίδιοι από τους γονείς τους.

* Ίσως, γιατί επιθυμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

* Μπορεί, ενίοτε, να έχουν μια αυταρχική συμπεριφορά, θέλοντας να ελέγχουν τη ζωή των παιδιών τους.

* Άλλοι γονείς μπορεί να παρέχουν στα παιδιά μια υποτυπώδη ασφάλεια, κλείνοντας τα μέσα σε μια γυάλα. Στην ουσία, δεν έρχονται αντιμέτωπα με τις πραγματικές συνθήκες της ζωής.

* Επιθυμία να ζήσουν τα «θέλω» που στερήθηκαν, μέσα από τη ζωή των παιδιών τους. Όταν αποτυγχάνουν, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

* Φόβος, μήπως τα παιδιά τους στενοχωρηθούν από κάποιον άλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη τα αφήνουν ελεύθερα να πράξουν στην καθημερινότητα και να έρθουν αντιμέτωπα με νέες καταστάσεις. Όταν βγουν, όμως, ως ενήλικες στην κοινωνία, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα γι’ αυτά.

* Άλλος ένας λόγος είναι ο φόβος, μήπως τα χάσουν από κοντά τους. Κρατώντας τα, υπό πίεση, κοντά τους, όμως, θα φέρει, σίγουρα, τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι που οι γονείς προσκολλώνται στα παιδιά τους, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται, ώστε να μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό. Η συνειδητοποίηση των λαθών είναι το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση ώριμων και ανεξάρτητων παιδιών, που θα εξελιχθούν, αργότερα, σε αυτάρκεις ενήλικες.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεξάρτητα παιδιά, ανεξάρτητοι ενήλικες 

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…