Λόγια σοφίας από τον Μαχάτμα Γκάντι

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, το πραγματικό του όνομα. Γεννήθηκε στο Πορμπαντάρ, μία πόλη στην επαρχία Γκουτζαράτ, στη δυτική ακτή της Ινδίας, στις 2 Οκτωβρίου 1869. Το 1876 μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη Rajkot όπου ο Μαχάτμα εγγράφηκε στο σχολείο. Το 1883 παντρεύτηκε την Καστουρμπά, η οποία και αποτέλεσε την μοναδική του σύζυγο μέχρι το 1944, όταν ο θάνατός της τους χώρισε.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 βρέθηκε στην Αγγλία όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη νομική στο University College London. Το 1891 επέστρεψε στην Ινδία και άνοιξε δικηγορικό γραφείο. Στην πρώτη μικρή υπόθεση που ανέλαβε στο δικαστήριο δεν κατάφερε να βγάλει λέξη. Μετά από αυτό, προσπάθησε μάταια να βρει επαγγελματική αποκατάσταση αλλά ήταν δύσκολο και πλέον το περιβάλλον του φαινόταν αταίριαστο με αυτόν. Το 1893, μια νέα προσφορά για δουλειά τον έστειλε στην Αφρική.

Εκεί πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή του, στα οποία δέχθηκε βία για τα πιστεύω και τις αξίες του και υπήρχε έντονο κλίμα φυλετικού ρατσισμού, τα οποία των ώθησαν να παλέψει έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του. Από εκεί και έπειτα, ξεκίνησε το έργο του, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους.

Μερικά από τα σπουδαία λόγια που έχει ανά καιρούς χρησιμοποιήσει, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

  • Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία.
  • Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία.
  • Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
  • Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.
  • Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.
  • Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.
  • Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.
  • Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.
  • Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο.
  • Μπορεί να μην ξέρεις ποτέ τα αποτελέσματα όπου οδηγούν οι πράξεις σου. Αλλά αν δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…