Μπορούν τα λόγια να αντικαταστήσουν τις πράξεις;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Η γνωστή διαμάχη, οι ατέλειωτες παρεξηγήσεις και οι βαθιές απογοητεύσεις. Όλα αυτά προέρχονται από την ανικανότητα κάποιων ανθρώπων να κάνουν πράξη αυτά που υπόσχονται. Ζούμε όμως στην εποχή της συνήθειας, είναι δυνατό και αυτό να μην μας πειράζει;

Αρχικά, ας δούμε από που ξεκινάει όλο αυτό. Άνθρωποι ενθουσιασμένοι και άνθρωποι παραμυθάδες, αυτές είναι οι δύο κύριες κατηγορίες ανθρώπων που προσφεύγουν στο να λένε λόγια χωρίς να σκεφτούν αν θα μπορέσουν να τα μετατρέψουν σε πράξεις. Οι πρώτοι, εξαιτίας του ενθουσιασμού τους δεν μπορούν να διαχωρίσουν τι είναι εφικτό και τι όχι, νιώθουν μια πρωτόγνωρη χαρά που τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι ικανοί για όλα. Οι δεύτεροι, δε, είναι από τη φύση τους έτσι, ώστε για διάφορους λόγους, κυρίως προς το συμφέρον τους, όλο υπόσχονται πράγματα αδιαφορώντας για το αν μπορούν να τα τηρήσουν.

Η αντίδρασή μας για μία τέτοια είδους κατάσταση θα έπρεπε να ήταν η απαίτηση έναντι των υπαιτίων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αντί για αυτό όμως, μένουμε όλοι σιωπηλοί. Σιγοψιθυρίζουμε στον εαυτό μας ένα ‘δεν πειράζει’ και δίνουμε χώρο στους ίδιους και την ψευδαίσθηση στον εαυτό μας ότι θα ικανοποιηθούμε την επόμενη φορά.

Ίσως αυτό γίνεται γιατί έχουμε απογοητευτεί αρκετά από τέτοιου είδους καταστάσεις στο παρελθόν, οπότε τώρα δεν μας κάνει τόση εντύπωση όταν συμβαίνουν. Έχουμε γίνει τόσο δεκτικοί σε όλο αυτό, που αν κάνουμε μια ανασκόπηση στα άτομα που είχαμε δίπλα μας, στο τι ακριβώς έκαναν για εμάς από όλα αυτά που έταζαν σε εμάς θα εκπλαγούμε με το πόσο εθελοτυφλούμε. Και, αν δεν τους το πούμε τότε θα συνεχίσουν έτσι, να μιλάνε εκ του ασφαλούς, όποιοι κι αν είναι, ότι κι αν σημαίνουν για εμάς.

Τα λόγια δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν άρτια τις πράξεις. Για αυτό να απαιτείτε αυτό που σας τάζουν, μην αφήνετε τον καθένα να σας βομβαρδίζει με υποσχέσεις γιατί τον αφήνετε να σας επηρεάζει. Άθελα σας τον εκτιμάτε το ίδιο με άλλους που πραγματοποιούν ότι σας τάζουν. Και έτσι γεννιέται η αδικία- ακριβώς έτσι είστε αδιάφοροι ανάμεσα σε ανθρώπους που πράττουν αυτό που λένε και εκείνους που δεν το κάνουν. Και, ευτυχώς ή δυστυχώς, έχουν τεράστιες διαφορές, οι οποίες καλό θα ήταν να εντοπίζονται και να λαμβάνονται υπόψιν.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…