Lockdown και τηλεόραση: Γιατί πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Είναι λογικό ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, λόγω της πανδημίας που οδήγησε σε ολικά lockdown, ο κόσμος άρχισε να βλέπει περισσότερη τηλεόραση. Η τηλεόραση ανέκαθεν δεν συνεπαγόταν με την έκθεση σε ποιοτικές εκπαιδευτικές εκπομπές, αλλά ειδικότερα αυτή τη περίοδο παρατηρήσαμε την συνεχή παραγωγή και κατακλυσμιαία έκθεση του κοινού σε ριάλιτι εκπομπές.

Έρευνες της Νielsen προσμέτρησαν σημαντική αύξηση χρόνου τηλεθέασης, που έφτανε ημερησίως τις 7- 8 ώρες. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πως η τόσο έντονη και επίμονη παρακολούθηση των τηλεοπτικών αυτών προγραμμάτων που παρατηρήθηκε, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα της εποχής και απόδειξη της απογοήτευσης και της καταπίεσης που βιώνει ο κόσμος. 

Αυτοί είναι λοιπόν, κάποιοι από τους λόγους για του οποίους πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση:

Σπαταλάς χρόνο

Προφανώς, όταν παρακολουθείς τηλεόραση, δεν κάνεις τίποτα άλλο και ο χρόνος που αφιερώνεις παρακολουθώντας τηλεόραση είναι παρόμοιος με αυτόν του ύπνου. Μελέτες δηλαδή, ισχυρίζονται ότι ο εγκέφαλός σου όταν παρακολουθείς τηλεόραση με όταν κοιμάσαι, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θες να περάσεις περισσότερο χρόνο στην πολύτιμη μέρα σου κοιμισμένος/η.

 Lockdown και τηλεόραση: Γιατί πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις

Απουσιάζει η κοινωνική αλληλεπίδραση

Κάθε ώρα που περνάς χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, είναι άλλη μια ώρα που δεν αξιοποιείς στο έπακρο τη ζωή σου. Θα μπορούσες να παίζεις με την οικογένειά σου, να κάνεις παρέα με φίλους έστω και από το τηλέφωνο ή να κάνεις μια δραστηριότητα- χόμπι που απολαμβάνεις. Η επικοινωνία είναι μία από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες που έχουμε όλοι και δεν θα εκπληρωθεί ποτέ μέσω της τηλεόρασής μας.

Δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Η τηλεόραση διαστρεβλώνει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Είναι γεμάτη με όμορφους ανθρώπους που κάνουν καταπληκτικά πράγματα και έχουν υπέροχες περιπέτειες σε κάθε παράσταση. Ρωτήστε οποιοδήποτε αστέρι της τηλεόρασης ή ταινίας και θα σου πουν ότι οι εικόνες που βλέπεις στην οθόνη και τα εξώφυλλα περιοδικών είναι εντελώς ψεύτικες.

Καλλιέργεια αισθημάτων ανεπάρκειας

Η ζωή δεν πρόκειται ποτέ να είναι σαν τηλεοπτική εκπομπή και αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πολύ απογοητευμένους, όταν το συγκρίνουν με την πραγματική τους ζωή, ειδικά στη παρούσα φάση. Τα μηνύματα στην τηλεόραση υποδηλώνουν τακτικά ότι δεν είμαστε αρκετά όμορφοι/έξυπνοι/αστείοι και όλα αυτά οδηγούν στο να αισθανόμαστε τις ζωές μας άδειες σε σύγκριση με την τελειότητα του τηλεοπτικού κόσμου.

Κατακλύζεσαι από διαφημίσεις

Ένας ακόμα λόγος ύπαρξης της τηλεόρασης είναι και η πώληση προϊόντων. Κάθε κομμάτι κάθε τηλεοπτικού προγράμματος έχει σχεδιαστεί για να σε κρατά μπροστά από την τηλεόραση και προετοιμάζεται να σου πουλήσει τα διαφημιζόμενα προϊόντα μέσω των κλασικών διαφημίσεων ή τοποθετήσεων προϊόντων.

Η τηλεόραση εξάλλου, έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, ώστε να αγοράζεις προϊόντα που θα σε κάνουν να νιώθεις τελικά καλύτερα. Είναι το απόλυτο σύστημα ελέγχου του νου. 

Υποβαθμίζει τον αυτοέλεγχο και την πειθαρχία σου

 Lockdown και τηλεόραση: Γιατί πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις

Χάρη στα απίστευτα ψυχολογικά άγκιστρα που χρησιμοποιεί η τηλεόραση, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις να τη παρακολουθείς. Χάνεις τον αυτοέλεγχό σου και πολλές φορές δεν μπορείς να κλείσεις την τηλεόραση, ακόμα κι αν το θες. Καθώς αυτό συνεχίζεται, ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία σου μειώνονται ακόμη περισσότερο και η μάχη γίνεται πιο δύσκολη.

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής 

Ζούμε τώρα πιο καθιστική ζωή από ποτέ. Ενισχύουμε αυτό το πρόβλημα όταν εξακολουθούμε να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση, καθώς η ηλεκτρική δραστηριότητα στους μυς μας σταματά όταν καθόμαστε. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η πιο βασική κίνηση του περπατήματος ή της μετακίνησης του σώματός μας με λεπτούς τρόπους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία μας. Οπότε σήκω από τον καναπέ σου και βρες αφορμή να κινηθείς στο χώρο, βγες στο πάρκο ή το δασάκι της γειτονιάς σου, κάνε δουλειές του σπιτιού.

Διδάσκουμε στα παιδιά μας αυτές τις συνήθειες

Τα παιδιά εκπαιδεύονται για να παρακολουθούν τηλεόραση και να ζουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής εξαιτίας μας. Υπάρχει πολλή έρευνα που δείχνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενός παιδιού λόγω τόσο της αδράνειας των γονέων, όσο και της επίδρασης της τηλεόρασης. Τα παιδιά μας θα μιμηθούν τον τρόπο ζωής μας, οπότε οποιαδήποτε επιλογή που κάνουμε θα επαναλαμβάνεται στις επόμενες γενιές.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.