Λιπογλυπτική σώματος: τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Η λιπογλυπτική που όλο και περισσότερο ακούμε τελευταία (όπως και η κρυολιπόλυση) είναι λιποαναρρόφηση στην πιο εξελιγμένη μορφή της.

Μέσω αυτής της διαδικασίας αφαιρείται λίπος με ομαλό τρόπο, για να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο σμιλεμένο, συμμετρικό σώμα. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί το λίπος αυτό σε άλλα σημεία του σώματος, πιο «αδικημένα», ώστε να τονιστούν περισσότερο με στόχο τη βελτίωση του συνολικού περιγράμματος και τη δημιουργία τέλειων σωματικών αναλογιών. Ως εδώ καλά, είναι όμως όλα τόσο εύκολα όσο ακούγονται;

Να ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι η λιπογλυπτική δεν απευθύνεται σε όλους. Δε λύνει κανένα πρόβλημα παχυσαρκίας, δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, αλλά λύνει τα τοπικά προβλήματα συσσώρευσης λίπους που δε λύνει ούτε η άσκηση ούτε η προσεγμένη διατροφή. Το κάθε σώμα έχει σε συγκεκριμένα σημεία τις λιποαποθήκες του, δηλαδή άλλος παίρνει ευκολότερα κιλά στους γλουτούς, άλλος στην κοιλιά, άλλος γύρω από τη μέση γιατί τα λιποκύτταρα της εκάστοτε «αδύναμης» περιοχής είναι εκείνα που διογκώνονται πρώτα. Η λιπογλυπτική έρχεται για να αφαιρέσει ανώδυνα και αναίμακτα το πλεονάζον λίπος καταστρέφοντας τα λιποκύτταρα, ώστε να μην αποθηκευτεί ξανά λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή, με την προϋπόθεση ότι το άτομο θα συμβάλλει στη διατήρηση του αποτελέσματος ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο κατάλληλος υποψήφιος θα πρέπει να είναι υγιής, να διαθέτει καλή ποιότητα δέρματος και καλή μυική κατάσταση. Απευθύνεται και στα δύο φύλα και εφαρμόζεται στα περισσότερα σημεία του σώματος (κοιλιά, στήθος, μηρούς, γλουτούς, πλάτη, μπράτσα, γάμπες, γόνατα, λαιμό, πηγούνι).

Είναι επεμβατική μέθοδος;

Θεωρείται επεμβατική, απαιτείται τοπική αναισθησία ή μέθη αν η περιοχή είναι μεγαλύτερη. Για να γίνει η αναισθησία και να αφαιρεθούν τα λιποκύτταρα χρησιμοποιούνται λεπτές κάνουλες που μοιάζουν με μακριές βελόνες 2-3 χιλιοστών. Τα λιποκύτταρα φουσκώνουν και πέφτουν, ενώ την ίδια ώρα μέσω ενός ειδικού μηχανήματος γίνεται το σμίλεμα της περιοχής. Σε γενικές γραμμές δεν προκαλούνται παρενέργειες ή ανωμαλίες στο δέρμα, ελλοχεύει όμως πάντα ένας μικρός κίνδυνος να παρουσιαστούν ασυμμετρίες ή κυματισμοί στο δέρμα.

Επίσης, όπως σε κάθε επέμβαση υπάρχει και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής λοίμωξης, αλλά εκμηδενίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικού κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η λιπογλυπτική δεν αφήνει πόνο ή πρήξιμο, παρά μόνο ένα μικρό μελάνιασμα στην περιοχή που υποχωρεί μέσα στις πρώτες μέρες. Ίσως υπάρξουν και πολύ μικρές κόκκινες ουλές, οι οποίες εξαφανίζονται κι αυτές σταδιακά.

Οι επουλωτικές κρέμες και το μασάζ βοηθούν πολύ στην ανάρρωση, ενώ για ένα μήνα ο ασθενής καλό είναι να φοράει ειδικό λαστέξ για την αποκατάσταση των ιστών, την υποστήριξη του δέρματος και τον περιορισμό πιθανού οιδήματος. Τα αποτελέσματα γίνονται αμέσως εμφανή (σε 2-3 εβδομάδες) και το τελικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες. Η επέμβαση διαρκεί έως τρεις ώρες ανάλογα την έκταση του προβλήματος, ο ασθενής παραμένει στην κλινική για 2-3 ώρες και μετά πηγαίνει σπίτι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιπογλυπτική διώχνει το 90% των λιποκυττάρων. Το υπόλοιπο 10% παραμένει και μπορεί να διογκωθεί στο μέλλον, αλλά δυσκολότερα σε σχέση με παλιά. Παρόλα αυτά συστήνεται υγιεινός τρόπος ζωής, άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Σε αντίθεση με την παλιά διαδικασία της λιποαναρρόφησης, η οποία δεν ήταν αναίμακτη, απαιτούσε νοσηλεία και είχε συχνά επιπλοκές (λοιμώξεις, μεταγγίσεις αίματος και κάποιες φορές και μοιραία αποτελέσματα), η λιπογλυπτική είναι μια επαναστατική μέθοδος που εξαφανίζει τις σχετικά μικρές εναποθέσεις λίπους, ενώ ταυτόχρονα τελειοποιεί το σώμα εύκολα, ανώδυνα και γρήγορα.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…