Λιουμπλιάνα: “Κυρία” άλλης εποχής

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Αρχιτεκτονικά διαμάντια, αέρας αυθεντικής κομψότητας, χαλαρό lifestyle, πράσινη συνείδηση και ενδιαφέρουσα πολιτιστική και νυχτερινή ζωή. Όλα αυτά ακούγονται άκρως δελεαστικά για ένα ταξίδι στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Σλοβενίας, που ακροβατεί με χάρη ανάμεσα στο παλιό και το νέο, συνδυάζοντας μποέμ γοητεία με νεανική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Ποια αξιοθέατα να επισκεφτείτε:

Την Παλιά Πόλη, για να νιώσετε την ατμόσφαιρά της

Το σκηνικό που απλώνεται στην παλιά πόλη της Λιουμπλιάνα περιλαμβάνει ξεχωριστή αρχιτεκτονική, εντυπωσιακές πέτρινες γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Ljubljanica, ένα μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου και αρκετές κομψές και γεμάτες με cafe πλατείες. Το ιστορικό κέντρο βρίθει από μπαρόκ, νεοκλασικά και art nouveau κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν την υπογραφή του Σλοβένου αρχιτέκτονα Joze Plecnik -ο οποίος είναι για τη Λιουμπλιάνα ό,τι είναι ο Gaudi για τη Βαρκελώνη.

Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία Preseren, που αποτελεί σημείο συνάντησης όλων και είναι η καρδιά της πόλης, ο τόπος διεξαγωγής των σημαντικότερων εκδηλώσεων. Εδώ θα δείτε το άγαλμα του εθνικού ποιητή της Σλοβενίας, France Preseren, καθώς και την εκκλησία των Φραγκισκανών με τη ροδαλή πρόσοψη.

Επισκεφτείτε τις γέφυρες, για να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες

Κάθε γέφυρα της πόλης αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Η Τριπλή Γέφυρα (Tromostovje) είναι η πρώτη που διασχίζουν οι περισσότεροι επισκέπτες, καθώς βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία Preseren. Σχεδιασμένη από τον Joze Plecnik, αποτελείται από τρεις ξεχωριστές γέφυρες που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη. Η πιο διάσημη, όμως, γέφυρα της Λιουμπλιάνα είναι η Γέφυρα του Δράκου (Zmajski most) -εξαίσιο δείγμα art nouveau αρχιτεκτονικής- που κοσμείται από τέσσερα αγάλματα δράκων στα άκρα της. Γενικότερα οι δράκοι είναι αγαπημένο μοτίβο της πόλης -θα τους δείτε παντού και αυτό γιατί ένας μύθος λέει ότι την πόλη ίδρυσε ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες, στο σημείο ακριβώς όπου σκότωσε ένα φοβερό δράκο.

Επισκεφτείτε το πάρκο Tivoli, για να γνωρίσετε την πράσινη ψυχή της πόλης

Η Λιουμπλιάνα κατέχει τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016, ξεχωρίζοντας για τους πράσινους δημόσιους χώρους της (542 τ.μ. ανά κάτοικο), αλλά και για το εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων (220 χλμ.), μεταξύ άλλων. Η σλοβένικη πρωτεύουσα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα καλοδιατηρημένα πάρκα της και τις αμέτρητες ευχάριστες γωνιές πρασίνου που συναντάς ακόμη και στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Το μεγαλύτερο και ομορφότερο πάρκο της πόλης, το Tivoli, απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο, αλλά σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πολύ μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…