Είναι γεγονός πως μαθαίνουμε πολλά για το χαρακτήρα κάποιου από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα. Τα ζώα είναι και …
Λιοντάρι, ο βασιλιάς των ζώων
Βράδιασε σε ολόκληρη τη σαβάνα. Μερικές γαζέλες φαίνονται από μακριά να βγαίνουν ήσυχες και ανέμελες επειδή διψούν. Δεν προλαβαίνουν να ξεδιψάσουν, ξαφνικά ένας δυνατός βρυχηθμός ταράζει την ηρεμία και τρομοκρατεί τη σιωπή. Οι αντιλόπες, τα ειρηνικά αυτά ζώα, θορυβούνται από την επίσκεψη του βασιλιά των ζώων, του λιονταριού.
Λιοντάρι, ο βασιλιάς των ζώων
Την προσφώνηση “βασιλιάς των ζώων” το αρσενικό λιοντάρι την κατέκτησε εξαιτίας της μακριάς χαίτης που στολίζει περήφανα το λαιμό του. Το λιοντάρι είναι το μεγαλύτερο σαρκοβόρο αιλουροειδές μετά την τίγρη.
Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αφρική, ιδιαίτερα στις σαβάνες. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεσογειακή πλευρά της ηπείρου, εξαιτίας του κυνηγιού που αποσκοπούσε κυρίως στη γούνα και το δέρμα του.
Το λιοντάρι ζει στα μέρη όπου βρίσκονται τα ζώα με τα οποία τρέφεται. Στα καταπράσινα λιβάδια, σε μέρη γεμάτα πράσινο και δέντρα, εκεί όπου αφθονούν οι αντιλόπες, οι ζέβρες και οι γαζέλες. Το χρώμα του, ειδικά, του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να κρύβεται πίσω από θάμνους με ευκολία, χωρίς να γίνει αντιληπτό από το θήραμά του. Το λιοντάρι συνηθίζει να κοιμάται την ημέρα και βγαίνει για κυνήγι κυρίως το βράδυ; ένα λιοντάρι μπορεί και να μείνει μέρες χωρίς τροφή. Αν χορτάσει όσο θέλει, προτιμά να αφιερώνει τις ώρες του στο να κοιμάται.
Το λιοντάρι σε αντίθεση με άλλα σαρκοβόρα, είναι κοινωνικό ζώο, αφού αναγκάζεται να συνεργαστεί με άλλα λιοντάρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφή του. Οι λέαινες, τα θηλυκά λιοντάρια, είναι εκείνα που αναλαμβάνουν κυρίως την εύρεση τροφής, εφαρμόζοντας την τακτική της ενέδρας. Τέσσερις λέαινες παγιδεύουν ένα επιδέξιο θήραμα, με συνέπεια εκείνο να μην μπορεί να ξεφύγει. Ωστόσο, η κατανομή της τροφής δεν είναι δίκαιη, αφού το αρσενικό λιοντάρι παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο τροφής (από εκεί προέρχεται η γνωστή φράση “πήρε τη μερίδα του λέοντος”).
Αναπαραγωγή
Η θηλυκή λέαινα γεννάει τα αυγά της μετά από κυοφορία περίπου 100 ημερών; μπορεί να από δύο- τρία έως και έξι λιονταράκια. Μεγαλώνει αρκετά γρήγορα, αν αναλογιστεί κανείς πως στους οχτώ μήνες μπορεί να κυνηγάει και να βγει στην αναζήτηση τροφής μαζί με τη μητέρα του. Το λιοντάρι ενηλικιώνεται όταν φτάσει τα έξι με εφτά έτη. Αν έχει καλή ζωή μπορεί να ζήσει 20 με 25 χρόνια (αν και υπάρχουν λιοντάρια που έχουν καταφέρει να φτάσουν τα 40 έτη).
Το λιοντάρι είναι ένα πανέμορφο ζώο που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνικές δημιουργίες, ποίηση και έργα ζωγραφικής. Του ανήκει ο τίτλος του “βασιλιά της ζούγκλας”, διότι η δύναμη και η περηφάνια του αποτελούν πηγή θαυμασμού για ζώα και ανθρώπους.