Λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική… χωρίς “σταματημό”!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα παγόβουνα της Δυτικής Ανταρκτικής καταρρέουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη… με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν το γεγονός ως «μη αναστρέψιμο»! Δυο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της California στο Irvain και τη NASA έφεραν στο φως ότι μετά από 200 χρόνια, η κλιματική ισορροπία θα κλονιστεί και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει επικίνδυνα.

Μετά από 40 χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία των έξι ταχύτερων παγετώνων του Κόλπου Amundsen στη Δυτική Ανταρκτική, ανακαλύπτοντας ότι το λιώσιμο των πάγων συμβαίνει με πιο ταχείς ρυθμούς από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τον Eric Rignot, ερευνητή των παγετώνων στο NASA Jet Propulsion Laboratory, η Ανταρκτική περιέχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο κατά 1,2 έως 3,7 μέτρα.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του στρώματος του πάγου έχει περάσει σε μια μη αναστρέψιμη υποχώρηση. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα έχει μετά από δυο αιώνες τεράστιες συνέπειες στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης παγκοσμίως. Ωστόσο, κάθε γεγονός τροφοδοτεί το επόμενο, όπως ακριβώς συμβαίνει στο ντόμινο», συνεχίζει ο κ. Rignot.

Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν και τα δορυφορικά δεδομένα που αποκαλύπτουν ότι τα πιο θερμά ωκεάνια ύδατα «καταστρέφουν» το θαλάσσιο μέτωπο των παγετώνων. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το βάθρο, στο οποίο βασίζονται οι έξι παγετώνες του κόλπου, έχει κλίση προς τα «μέσα»… αυξάνει την ταχύτητα της τήξης!

Την ίδια στιγμή, μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington, που δημοσιεύτηκε στο Science, ισχυρίζεται ότι ο παγετώνας Thwaites, ένας από τους ισχυρότερους στην Ανταρκτική, βρίσκεται σε μια ασταμάτητη φάση τήξης. Βέβαια, η τελευταία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 900 χρόνια, ανάλογα με τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι από μόνος του είναι ικανός να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 60 εκατοστά.

«Ο παγετώνας βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κατάρρευσης, αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακριβώς το χρονικό σημείο που θα επέλθει η κατάρρευση. Αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες και από το πόσο χιόνι θα πέσει στην περιοχή», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Joughin.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να επιβραδύνει την αλλαγή του κλίματος και το λιώσιμο των πάγων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν 200 χώρες έχουν πει «ναι» στη συμφωνία με τον ΟΗΕ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.