Linkedin: Το μεγαλύτερο δίκτυο επαγγελματιών παγκοσμίως

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Το linkedin είναι ένας ιστοχώρος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 από τον Ρεντ Χόφμαν, όμως η επίσημη έναρξή του έγινε στις 5 Μαΐου του 2003. Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος είναι διαθέσιμος σε 19 γλώσσες και έχει πάνω από 433 εκατομμύρια χρήστες, με ενεργούς 109 εκατομμύρια, από τους οποίους το 44% είναι γυναίκες και το 56% είναι άνδρες, κάνοντάς τον τον πιο δημοφιλή στο είδος του. Στην Ελλάδα το linkedin το χρησιμοποιούν σχεδόν 511.291 χρήστες.

Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, διευθυντές, εταιρείες εύρεσης προσωπικού, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, συμβούλους και νεοεισερχόενους.

Στο linkedin τα μέλη έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν το προσωπικό τους επαγγελματικό προφίλ σε στυλ βιογραφικού, στο οποίο εκθέτουν πληροφορίες για την παρούσα απασχόλησή τους την παλαιότερη, τις δεξιότητές τους, το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, την γνώση ξένων γλωσσών κα. Έχουν επίσης την δυνατότητα να αφήνουν συστάσεις στα προφίλ άλλων χρηστών και να συνδέονται μαζί τους αν το επιθυμούν. Τέλος, μπορούν να αναζητήσουν εργασία, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους πελατολόγιο.

Οι πολλές ευκαιρίες που δίνει έχουν δημιουργήσει έναν αυξανόμενο ρυθμό χρήσης του. Για να μπορέσει κανείς να κάνει το πρώτο βήμα και να χαράξει μία επαγγελματική σταδιοδρομία πρέπει να έχει ένα προσεγμένο προφίλ. Για να το πετύχει αυτό συνίσταται να γράψει με λεπτομέρεια την περιγραφή των θέσεων στις οποίες έχει εργαστεί. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ψάχνουν την προϋπηρεσία μέχρι και 10 χρόνια πίσω.

Σημαντικό είναι επίσης ο καθένας να φροντίζει μέσα από το προφίλ του να είναι επαγγελματίας. Γι αυτό απαιτείται πολύ προσοχή και σωστή χρήση της γλώσσας. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και η χρήση της αργκώ θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο.

Εκτός από το καλό προφίλ σημαντικές είναι και οι συνδέσεις. Για να επεκτείνει κανείς το δίκτυο του θα πρέπει να είναι δραστήριος κυρίως σε ότι αφορά τον κλάδο του, να γίνει ενεργό μέλος και να συμμετέχει σε ομάδες. Όταν κάποιος έχει εμπειρία συνίσταται να απαντά σε ερωτήσεις, να παίρνει μέρος σε συζητήσεις και να καταθέτει την γνώμη του.

Ο καλύτερος τρόπος για προσελκύσει κάποιος μία επαγγελματική πρόταση είναι οι συστάσεις, τις οποίες μπορεί να αποκομίσει κανείς μετά το τέλος μία δουλειάς. Τέλος εξαιρετικά σημαντική είναι και η προσέγγιση των επαγγελματικών φίλων από κοντά. Με την συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο σπάει ο πάγος και αποκτάται μεγαλύτερη οικειότητα.

Τα τελευταία χρόνια το linkedin έχει λανσάρει και το apply with linkedin. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στους χρήστες του να προβάλλουν το προφίλ τους ως βιογραφικό σημείωμα και να κάνουν αίτηση για δουλειά κατευθείαν.

Η μεγάλη επιτυχία του linkedin φαίνεται και στα στατιστικά του στοιχεία. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα διαθέτει μέχρι και σήμερα 6,4 εκατομμύρια ενεργές θέσεις εργασίας. Το ποσοστό των στελεχών που το χρησιμοποιούν για πρόσληψη ανέρχεται στο 44%. Από το σύνολο των χρηστών τα 3,5 εκατομμύρια βρίσκουν μέσω του linkedin μία θέση για πρακτική άσκηση και από αυτούς, 600.000 περίπου προσλαμβάνονται από την εταιρεία που έχουν κάνει ήδη την πρακτική τους.

Τον Ιούνιο 2016 η Microsoft αγόρασε το linkedin έναντι 26,2 δις δολάρια που αν διαιρεθεί με το σύνολο των ενεργών χρηστών του ιστοχώρου σημαίνει πως η εταιρεία πλήρωσε 255 δολάρια για κάθε ενεργό προφίλ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας οι μετοχές του linkedin αυξήθηκαν κατά 48%.

Το linkedin μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη αναφορικά με το επαγγελματικό μέλλον των χρηστών και εκεί οφείλεται η συνεχόμενη αύξηση της χρήσης του. Όχι μόνο αποκτά κανείς επαγγελματικές γνωριμίες, αλλά προβάλλει και τον εαυτό του πράγμα που ίσως του ανοίξει τον δρόμο για μία καριέρα!

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.