Λίμνη Δόξα, ένας επίγειος παράδεισος στην χώρα μας

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Λίμνη Δόξα αποκαλείται από πολλούς η “Ελβετία της Κορίνθου”, καθώς το ειδυλλιακό τοπίο, σε συνδυασμό με τα απίστευτα φυσικά χρώματα, θυμίζουν αλπικό τόπο. Τι πιο ωραίο από μια Κυριακάτικη βόλτα σε ένα μέρος τόσο όμορφο που απέχει μόνο δύο ώρες από την πρωτεύουσα;

Πού βρίσκεται;

Η Λίμνη Δόξα είναι  μία τεχνητή λίμνη στην Ορεινή Κορινθία, στο χωριό της Αρχαίας Φενεού, κοντά στο χωριό Γκούρα. Η λίμνη είναι αποτέλεσμα αποκλεισμού του ομώνυμου χειμάρρου στα τέλη της δεκαετίας 1990 για αρδευτικούς κατά βάση σκοπούς, αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ωραίους τουριστικός προορισμούς για πολλούς.


Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών


Λίγα λόγια γενικά για την Λίμνη Δόξα

Η λίμνη, λόγω υψομέτρου, έχει στις όχθες της βλάστηση από έλατα και κωνοφόρα. Το τοπίο είναι αλπικών προδιαγραφών και δίνει μαγευτικό τόνο. Είναι επισκέψιμη όλον τον χρόνο, ειδικά αργά το φθινόπωρο ως νωρίς την άνοιξη. Το φράγμα είναι χωμάτινο και οδικώς προσπελάσιμο. Στο κέντρο της λίμνης, μέσω  συνδεμένου δρόμου, είναι η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου και ανήμερα των Φώτων γίνεται αγιασμός των υδάτων και ρίψη του Σταυρού. Στην διάρκεια της κατασκευής της λίμνης, η μονή του Αγίου Γεωργίου, που ήταν εντός της -υπό τότε προς  διαμόρφωση- σημερινής λίμνης, μεταφέρφη σε παρακείμενο ύψωμα. Στο φράγμα υπάρχει μηχανισμός απορροής υδάτων όταν υπερχειλίζει η λίμνη, γιατί παλιότερα η λίμνη είχε πλημμυρίσει, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Περί χλωρίδας και πανίδας

Η λίμνη είναι στο όρος της Ντουρτούβας. Η βλάστηση έχει κωνοφόρα κυρίως, συγκεκριμένα Κεφαλληνιακή Ελάτη και Μαύρη Πεύκη. Η πανίδα είναι και αυτή ποικίλη με αγριογούρουνα, σαύρες, χελώνες και ζαρκάδια κυρίως.

Τί μπορείτε να κάνετε και να δείτε εκεί;

Υπάρχουν οικοτουριστικές δραστηριότητες. Αρκετά δημοφιλείς είναι η ιππασία και η ορεινή ποδηλασία. Ανεπτυγμένη είναι η γεωργία και η βιοτεχνία αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων. Η περιοχή ενδείκνυται για ημερήσιες και σύντομες αποδράσεις με οικογένεια ή χωρίς.

Πώς να πάτε;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτάσετε σε αυτό το μαγευτικό μέρος-παυσίλυπο της ψυχής. Είτε θα βγείτε στην έξοδο του Κιάτου από την Εθνική Αθηνών-Πατρών, είτε θα πάτε από το Δερβένι ή θα επιλέξετε να ανεβείτε από το Ξυλόκαστρο. H οδική σήμανση θα σας διευκολύνει.

Διαμονή και εστίαση

Η διαμονή και η εστίαση έχει αρκετές επιλογές με πιο παραδοσιακό χαρακτήρα και μια καλή έρευνα θα έχει αποτέλεσμα. Για τη διαμονή σας στην ορεινή Κορινθία , μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στα Τρίκαλα Κορινθίας , αλλά και σε πολλές περιοχές της ορεινής Κορινθίας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.

Σχετικά με το τί θα φάτε, παραδοσιακό φαγητό είναι το “μπουμπούλι”, κοκκινιστό αρνάκι με χυλοπίτες (τουτουμάκια) στην κατσαρόλα.
Στις ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα ή στα γάστρα με ζουμερές πατατούλες, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια στα κάρβουνα και ντόπια μεζεδάκια.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.