Τα Όρια στη σχέση γονιών-παιδιών (΄Β μέρος)

Συντάκτης: Βέρα Λεώβαρι, Ειδική Παιδαγωγός

Οι ανάγκες των παιδιών αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν, ενώ ο γονεϊκός έλεγχος -ή η ψευδαίσθηση ελέγχου- τυπικά μειώνεται και οι περιορισμοί που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια και τη σιγουριά των μικρών παιδιών γίνονται λιγότερο αυστηροί, καθώς ανεξαρτητοποιούνται όλο και πιο πολύ. Καμιά φορά οι συγκρούσεις αρχίζουν επειδή εξακολουθούν να ισχύουν τα όρια που είχαν τεθεί όταν το παιδί ήταν ακόμα μικρό, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε ανάμιξή ή συμβουλή σας που κάποτε θεωρούνταν απαραίτητη και πολύτιμη, ξαφνικά εκλαμβάνεται ως αδιακρισία. Παιδιά που πριν μεγάλωναν με τη δική σας επιδοκιμασία, τώρα ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιδοκιμασία των ομοίων τους και θέτουν τους ως τώρα περιορισμούς, τις αξίες και τις γνώσεις σας υπό αμφισβήτηση.

Επιπλέον, αν οι προσδοκίες που έχετε από τα παιδιά σας αντανακλούν απλώς τις αξίες σας, πιθανόν να μπείτε σε μπελάδες, επειδή η εικόνα που έχετε για το πώς θα έπρεπε να είναι τα παιδιά σας ίσως διαφέρει από τη δική τους. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η παγίδα: είναι δύσκολο να θέσετε όρια στους άλλους, όταν δεν μπορείτε να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από αυτούς, όταν δεν καταλαβαίνετε πού τελειώνετε εσείς και πού αρχίζει το παιδί σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να διαπαιδαγωγήσει κανείς τα παιδιά του, αλλά και γενικότερα για να ωριμάσει προσωπικά, είναι μια νοσηρή συνήθεια που λέγεται «σκεπτικό του όλα ή τίποτα» (ή «σκεπτικό του μαύρου/άσπρου»). Αυτό μεταφράζεται, από τη μεριά των γονιών, ως ανησυχία μήπως μεγαλώσουν παιδιά που, προκειμένου να είναι αρεστά στους άλλους, τους εξυπηρετούν αντίθετα από τη δική τους θέληση ή φοβούνται να πουν όχι και προκειμένου να μην το παραδεχθούν πιέζονται να κάνουν παράνομα ή επικίνδυνα πράγματα. Κάτι ανάμεσα στο πρότυπο της Μητέρας Τερέζας και του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι γονείς που επηρεάζονται από το «σκεπτικό του όλα ή τίποτα» ενθαρρύνουν την υποταγή ή ανέχονται την επαναστατικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Η ιδέα των ορίων είναι σίγουρο ότι θα φέρει στην επιφάνεια το σκεπτικό το όλα ή τίποτα. Αν, για παράδειγμα, μάθατε να εξισώνετε λέξεις όπως «χαριτωμένο», «καλό» ή «αξιόπιστο» με το να μη λέτε ποτέ όχι, αν κάνετε πάντα αυτό που περιμένουν από σας και βάζετε πρώτα τους άλλους, τότε η σκέψη και μόνο να θέσετε όρια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνετε ακριβώς το αντίθετο. Αν τυπικά αρνιέστε στον εαυτό σας να έχει ιδιωτική ζωή, χώρο ή κάποιες ώρες απομόνωσης, επειδή «κάποιος μπορεί να σας χρειάζεται» ή αν ακούτε συχνά τον εαυτό σας να λέει πράγματα όπως «άμα δεν το κάνω εγώ, δε θα το κάνει κανείς», ίσως έχετε την εσφαλμένη ιδέα ότι ο κόσμος θα διαλυθεί αν θέσετε κάποιο όριο που ίσως σας εμποδίσει να τον διατηρείτε σώο και αβλαβή. Όταν ευθυνόμαστε εμείς για τους άλλους, η έννοια του εγώ χάνεται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια και εξίσου σημαντικό να υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μην έχουμε μόνο δύο επιλογές, είτε να θεωρούμε τον εαυτό μας απαραίτητο ή εντελώς αμέτοχο, αβοήθητο και βασικά άχρηστο.

Όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα όρια του σκεπτικού όλα ή τίποτα, είμαστε σε θέση να δούμε τη διαφορά ανάμεσα στην εξάρτηση και την υγιή αλληλο- εξάρτηση, ανάμεσα στην αυτοεγκατάλειψη και στο να σε υπολογίζουν ή ανάμεσα στην αποδυνάμωση και την τοποθέτηση ορίων. Βλέπουμε ότι το να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους άλλους δεν είναι το ίδιο –τουλάχιστον όχι τόσο εξοντωτικό –όσο το να είμαστε υπεύθυνοι γιατους άλλους. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν τον εαυτό τους δεν είναι απαραίτητα εγωιστές και πως οι γονείς δεν είναι ανάγκη να κάνουν τα παιδιά τους να χάνουν για να βγουν οι ίδιοι κερδισμένοι.

Προσπαθήστε να βρείτε μια εναλλακτική λύση στις υπερβολές του όλα ή τίποτα, ακολουθώντας μια μέση οδό, όπως τα παραδείγματα που ακολουθούν και παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά κάθε ακραίας συμπεριφοράς του «όλα ή τίποτα», σε αντιδιαστολή με τα χαρακτηριστικά της εναλλακτικής – μέσης συμπεριφοράς:

Επιλογές που έχουν να κάνουν με το σκεπτικό του ‘όλα ή τίποτα’

Εναλλακτική πρόταση

Συμπεριφορά

Επαναστατική/ Ανυπάκουη

Ενδοτική/ Υπάκουη

Συνεργάσιμη

Χαρακτηριστικά

Εγωκεντρισμός

Αυτοεγκατάλειψη

Φροντίδα του εαυτού μου

Στόχος

Οι ανάγκες μου

Οι ανάγκες σου

Οι ανάγκες μου και οι ανάγκες σου

Σκοπός

Να ακολουθώ το δρόμο μου πάση θυσία. Εξουσία. Να με παρατάνε ήσυχο.

Να αποφεύγω τις διαμάχες και την εγκατάλειψη. Επιδοκιμασία.

Να παίρνω αυτό που θέλω με λιγότερη φασαρία και να μη φέρνω σε δύσκολη θέση τους άλλους.

Επιλογές που έχουν να κάνουν με το σκεπτικό του ‘όλα ή τίποτα’

Εναλλακτική πρόταση

Υπευθυνότητα

Πάντα φταίει ο άλλος. Δε βλέπει μεγάλη σχέση μεταξύ συμπεριφοράς και συνεπειών.

Απλώς ακολουθεί τις διαταγές. Αποδυναμωμένος. Πιστεύει ότι έχει ελάχιστες επιλογές.

Υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του. Πιστεύει ότι έχει επιλογές και δύναμη.

Το παιχνίδι

Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να αποδυναμώνει. Κερδισμένος – χαμένος.

Αποποιείται της δύναμής του. Χαμένος – Κερδισμένος

Μοιράζεται τη δύναμη εξουσίας του. Κερδισμένος – Κερδισμένος.

Εργαλεία εξουσίας

Θυμός, βιαιότητα, παθητική επιθετικότητα. Μυστικότητα – απομόνωση.

Κάνει τον «καλό», το παίζει τέλειος. Κάνει αυτά που περιμένουν, οι άλλοι. Κατόρθωμα – αναγνώριση. Δάκρυα, ενοχή. Παθητική επιθετικότητα.

Διαπραγμάτευση συμβιβασμός. Ικανότητα να γνωρίζει τις δικές του ανάγκες. Ελεύθερη έκφραση. Ικανότητα να κάνει συμφωνίες που δεν μπορείς να αρνηθείς.

Συναισθήματα

Δυσκολία ως προς την έκφραση των συναισθημάτων με εποικοδομητικό ήρεμο τρόπο.

Τα συναισθήματα είναι συχνά «συσσωρευμένα» και/ή τα έχει απαρνηθεί. Όταν εξαντλείται η υπομονή του, μπορεί να εκραγούν.

Δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα τα συναισθήματά του για να εκμεταλλευτεί, ή να πληγώσει ή να ελέγξει. Μπορεί να εκφραστεί με τρόπους που δεν πληγώνουν.

Κόστος

Οι σχέσεις.

Η έννοια του εγώ, η αυτοεκτίμηση.

Μπορεί να δημιουργηθεί διαμάχη με αυταρχικούς ή εκμεταλλευτές. Μπορεί να τρομάξει, να στενοχωρήσει ή να απομακρύνει ανθρώπους με αδύναμα ή καθόλου όρια.

Παραμένει ασφαλής όσο…

…δε σε χρειάζεται, δε σε φροντίζει.

…κάνοντάς σε ευτυχισμένο (έτσι αποφεύγει την κριτική και την εγκατάλειψη).

…γνωρίζει και εκφράζει τις ανάγκες του, όσο φροντίζει τον εαυτό του (έτσι κι αλλιώς νιώθει ιδιαίτερα ασφαλής).

Όρια

Ελάχιστα, εφόσον τον ενδιαφέρουν.

Ελάχιστα, εφόσον ενδιαφέρονται οι άλλοι.

Έχει δικά του όρια. Σέβεται τα όρια των άλλων.

Bio

Η Βέρα Λεώβαρι γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Αγωγή Ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και είναι μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 8 και 5 ετών. Οι προβληματισμοί, οι γνώσεις και κυρίως η εμπειρία την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Γονείς εν Δράσει», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκη.

Συντάκτης: Βέρα Λεώβαρι, Ειδική Παιδαγωγός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.