Λιγότερα προβλήματα με την καρδιά για τους χορτοφάγους

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Λιγότερα προβλήματα με την καρδιά για τους χορτοφάγουςΠροτιμήστε τη χορτοφαγική διατροφή, αντί για το κρέας ή το ψάρι… για το «καλό» της καρδιάς σας! Μελέτη στην Αγγλία και τη Σκωτία πάνω σε 44.500 πολίτες απέδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω καρδιακών παθήσεων. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έλαβαν δείγματα από 15.100 χορτοφάγους και 29.400 άτομα που έτρωγαν κρέας και ψάρι… με τους πρώτους να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και ένα υγιές βάρος.

«Εάν σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγοι, προγραμματίστε τα γεύματα σας με ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να αντικαταστήσετε πλήρως την απώλεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών! Προσπαθήστε να λάβετε μέσα από το γεύμα σας π.χ. σίδηρο, χωρίς να οδηγηθείτε προς το κρέας», ισχυρίζεται ο Tracy Parker από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Περίπου 2,6 εκατ. άνθρωποι ζουν με καρδιακές παθήσεις, ενώ πάνω από 94.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των προβλημάτων στην καρδιά. Η ακατάλληλη διατροφή εμποδίζει τον ανεφοδιασμό του αίματος στην περιοχή και συσσωρεύει λίπος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ. Μέσα σε 11 έτη, 169 κρεατοφάγοι από την έρευνα έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή νόσο, ενώ τα 1.066 κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο! «Η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να διατηρούμε μια διατροφή με ισορροπία και ποικιλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι, αλλά πάντα με μέτρο!», συνεχίζει ο ίδιος.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.