Λίγα πράγματα για τη Σκοποβολή

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ας ρίξουμε μια αναγνωριστική ματιά σε ένα άθλημα που δε χαίρει ιδιαίτερης δημοσιότητας στη χώρα μας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και ποια η ιστορία του;

Η σκοποβολή είναι δραστηριότητα που γεννήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, πρωτίστως, για λόγους επιβίωσης. Με την πάροδο του χρόνου έγινε ψυχαγωγική δραστηριότητα και τα τελευταία έτη επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Η Σκοποβολή γίνεται είτε με όπλο είτε με τόξο. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για τοξοβολία.

Σκοποβολή με όπλο

Τα όπλα μπορούν να είναι είτε αεροβόλα και πυροβόλα. Φορέας του αθλήματος στην Ελλάδα είναι η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας και πιο γνωστή σκοπευτής η Άννα Κορακάκη.

Το άθλημα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την εθνική και διεθνή νομολογία και διδάσκεται από αρκετά σωματεία συμμορφωμένα και με τον τελευταίο αθλητικό νόμο. Είναι απαραίτητη η έκδοση Δελτίου Σκοπευτή.

Τα αθλήματα είναι καθορισμένα με βάση το είδος του όπλου, το διαμέτρημα του, την λειτουργία του, την ηλικία και το φύλο του σκοπευτή. Επίσης, μια γενικότερη κατάταξη του αθλήματος είναι ανάλογα με τη σταθερότητα του στόχου και την κινητικότητα του.

Άλλα είδη είναι μάλλον πιο ψυχαγωγικής φύσεως, όπως η πρακτική σκοποβολή, η σκοποβολή μεταλλικών στόχων-ζώων και η σκοποβολή με παλαιού τύπου όπλα.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.