Λίγα λόγια για τον Αρκτούρο

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ο Αρκτούρος είναι μια οργάνωση για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία ιδρύθηκε το 1992 και από τότε δραστηριοποιείται αδιάκοπα.

Σκοπός

Σκοπός της ίδρυσης του «Αρκτούρου» είναι η απελευθέρωση κυρίως λύκων και αρκούδων σε αιχμαλωσία και ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και ενεργειών εντός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για επίτευξη της προστασίας και ανάδειξης του οικοσυστήματος. Για την επίτευξη του στόχου αυτού γίνονται ειδικές επιστημονικές μελέτες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενέργειες προς επίτευξη και διάδοση. Ένας τρόπος είναι και η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αρκτούρου.

Δράσεις για τον Ελληνικό Ποιμενικό

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τον Ελληνικό Ποιμενικό, ο οποίος είναι μια αμιγώς ελληνική φυλή σκύλων. Ο ποιμενικός ζει κυρίως στην Πίνδο. Οι κτηνοτρόφοι τον χρησιμοποιούσαν για την προστασία των κοπαδιών τους από λύκους, καθώς αυτοί τον φοβούνται λόγω της ογκώδους και ρωμαλέας σωματοδομής του και από τις αρκούδες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κτηνοτρόφοι θα μιλήσουν για μάχες μεταξύ ποιμενικών και αρκούδων και την άτακτη υποχώρηση των τελευταίων. 

Οι κτηνοτρόφοι έχασαν την πίστη τους στον ποιμενικό και τον διασταύρωσαν με άλλες ράτσες που αλλοίωσαν επιβλαβώς την ράτσα. Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση ανέλαβε τον καθαρισμό της φυλής από προσμίξεις και τη γέννηση καθαρόαιμων κουταβιών από ανάλογα ενήλικα. Μια άλλη ενέργεια είναι η εκπαίδευση των κουταβιών για χρήση από τους κτηνοτρόφους.

Εγκαταστάσεις, πόροι, εθελοντισμός και επίσκεψη

Το καταφύγιο της αρκούδας βρίσκεται στην περιοχή Αετός Φλώρινας κοντά στο χωριό Νυμφαίο, όπου βρίσκεται και το Περιβαλλοντικό Κέντρο. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι η περιοχή Αγραπιδιές, όπου βρίσκεται το καταφύγιο των λύκων. Οι πόροι προέρχονται από δωρεές, από υιοθεσία ζώου ή από το φυσικό και το ηλεκτρονικό κατάστημα της οργάνωσης. Η επίσκεψη και ο εθελοντισμός είναι εφικτός μετά από επικοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.arcturos.gr

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.