Λίγα λόγια για την Κορσική

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Κορσική, η διαφιλονικούμενη νήσος που ακόμα και σήμερα μονοπωλεί το ενδιαφέρον πολλών. Ποια είναι η ιστορία της και γιατί αξίζει κάποιος να την συμπεριλάβει στα ταξιδιωτικά του πλάνα;

Ιστορία

Από την προϊστορία κατοικείται. Στην αρχαιότητα διεκδικείτο κυρίως από Ετρούσκους, Καρχηδόνιους και Έλληνες οι οποίοι ίδρυσαν το Αιάκειον- το σημερινό Αζάτσιο. Αργότερα έγινε Ρωμαϊκή. Τον Μεσαίωνα και για 500 χρόνια κύριοι ήσαν οι Γενουάτες. Πειρατές επέδειξαν ενδιαφέρον για το νησί όπως και οι Μαυριτανοί οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή ατάκτως και στην σημαία του νησιού είναι το κεφάλι του Μαυριτανού σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος. Τον 17ο αιώνα το κατοίκησαν Μανιάτες όπου εκείνη την εποχή αντιμετωπίστηκαν ως καταστολείς της  επανάστασης της ανεξαρτησίας αλλά αργότερα έγιναν αποδεκτοί. Έν τέλει, η Κορσική χάρη στον Ναπολέοντα έγινε Γαλλική. Στο σήμερα και λόγω ταραχών μεταπολεμικά χαίρει Ιδιαίτερου Καθεστώτος. 

Το πολύπαθο νησί που κυρίευε το βλέμμα των κατακτητών του, κατακτά με μεγάλη ευκολία και τουρίστες από διάφορες χώρες. Ένα απ’ τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου που μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να να διεκδικεί την αυτονομία του.

Γλώσσα

Η Κορσική έχει δική της γλώσσα τα Κορσικάνικα τα οποία αναγεννώνται τελευταία αλλά επίσημη είναι η Γαλλική. Λόγω των πολλών κατακτητών της ωστόσο, υπάρχουν μέρη που ομιλείται η Ιταλική αλλά και τα Ελληνικά.

Επίσκεψη

Η ιστορία άφησε ποικίλα αξιοθέατα αλλά έχει και σημεία φυσικού και ειδικού ενδιαφέροντος

  • φυσικά πάρκα όπως τα Cascade de Piscia, Grottes de Bonifacio, Parc Naturel d Olva
  • έχει επιλογές για πεζοπορία και περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος
  • σαν Μεσογειακή περιοχή δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η αμπελουργία-οινοποιία με τα πολλά κτήματα.
  • Πολλές πόλεις έχουν ενδιαφέρον όπως το Πόρτο Βέκιο και το Κοργκέζε με την Ελληνική Κοινότητα.

Πρόσβαση, Διαμονή, Εστίαση

Καλή ιδέα είναι να πάτε εκτός υψηλής σεζόν για λόγους κόστους κυρίως. Η Κορσική διαθέτει όχι μόνο ξενοδοχειακά καταλύματα αλλά και κάμπινγκ για τους λάτρεις των ελεύθερων διακοπών που αγαπούν την άγρια φύση. Το μεσογειακό κλίμα κάνει την Κορσική ελκυστικό προορισμό για όσους θέλουν ένα ζεστό καλοκαίρι με βουτιές στη θάλασσα.

Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω Λιβόρνο ή Μασσαλίας με πλοίο η αεροπλάνο. Ωραία επιλογή αποτελεί και η έναρξη απ΄τη Νίκαια με μόλις μισή ώρα ταξίδι προς την γενέτειρα του Ναπολέοντα.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.