Life Skills Experience Program: Ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης σε 10 δεξιότητες ζωής- Πώς μπορεί να σας ωφελήσει και όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Συντάκτης: Flowmagazine

Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη διάθεσή μας; Να πετύχουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους; Να κυνηγήσουμε ένα μακροπρόθεσμο όνειρό μας; Δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά πολλές φορές είμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τις αλλαγές που θέλουμε να δούμε!

Τι μας λείπει και αντί να κάνουμε αυτό το βήμα: εγκλωβιζόμαστε σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν, εγκαταλείπουμε, απογοητευόμαστε ή συμβιβαζόμαστε με πολύ λιγότερα; Ποια είναι τα εμπόδια και πώς ξεπερνιούνται;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είμαστε απόλυτα ικανοί να πετύχουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλά μας λείπει η γνώση, η έμπνευση, τα εργαλεία και φυσικά τα βήματα και οι πρακτικές. Σκεφτείτε: Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο διδασκόμαστε τα πάντα εκτός από τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

Με στόχο να καλύψουν το εκπαιδευτικό αυτό κενό η ομάδα του Believe In You και η Εύη Ξυραφά έχουν δημιουργήσει το Life Skills Experience Program! Πρόκειται για ένα πλήρες εντατικό πρόγραμμα σε 10 δεξιότητες ζωής που υπόσχεται να βοηθήσει έμπρακτα τους συμμετέχοντες να φέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους σε 6 εβδομάδες.

Σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από το πρόγραμμα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει σε συνάρτηση με τα θέλω και τους στόχους σας και αν το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε κάποια δική σας ανάγκη!

Πάμε να μάθουμε περισσότερα:

  • To Life Skills είναι ένα πρόγραμμα για τις 10 βασικές δεξιότητες ζωής. Τι είναι, όμως, οι δεξιότητες ζωής;

Δεξιότητες ζωής ονομάζουμε εκείνες τις δεξιότητες που μας βοηθάνε να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία, να θέτουμε και να εκπληρώνουμε στόχους και να επικοινωνούμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τους γύρω μας. Οι δεξιότητες ζωής καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος δεξιοτήτων, εκ των οποίων το πρόγραμμα διδάσκει τις δέκα πιο σημαντικές που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας!

  • Ποιες είναι οι δέκα βασικές δεξιότητες ζωής;

Θετική Σκέψη- Αυτοπεποίθηση-Διαχείριση Άγχους-Συναισθηματική Νοημοσύνη-Επικοινωνία-Γλώσσα Σώματος -Διεκδικητικότητα-Διαπραγματεύσεις-Στοχοθεσία-Διαχείριση Χρόνου: Αυτές είναι οι δέκα δεξιότητες που αν τις κάνουμε κτήμα μας, μπορούμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας!

  • Είναι και οι δέκα αυτές δεξιότητες καλλιεργήσιμες;

Όλες οι δεξιότητες που διδάσκονται στο πρόγραμμα είναι απολύτως καλλιεργήσιμες σε κάθε ηλικία. Αντίθετα με το τι πιστεύει ο κόσμος, ικανότητες όπως η συναισθηματική νοημοσύνη ή η διεκδικητικότητα είναι καθαρά επίκτητες. Είναι θέμα γνώσεων, απόφασης και φυσικά εξάσκησης το να τις αποκτήσει κάποιος.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που για παράδειγμα διεκδικούν, έχουν μάθει να διεκδικούν. Κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως η εξωστρέφεια π.χ. μπορεί να ευνοούν κάποιον να διεκδικεί πιο εύκολα, αλλά όλοι μπορούμε να μάθουμε να διεκδικούμε, αρκεί να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο και να ξεπεράσουμε τον φόβο. Το ίδιο ισχύει και για τις δέκα δεξιότητες του προγράμματος.

Ακόμα και η θετική σκέψη διδάσκεται. Υπάρχουν τεχνικές, ασκήσεις, συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε θετικότερα στην καθημερινή μας ζωή. Αντίστοιχα και η αυτοπεποίθηση, υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί με αυτογνωσία, με συμπεριφορές που μας βοηθάνε να ξεπερνάμε τον φόβο κ.οκ.

Αντιθέτως, το να πιστεύουμε ότι οι παραπάνω δεξιότητες δεν μπορούν να καλλιεργηθούν είναι ισχυρότατο εμπόδιο στην προσωπικής μας ανάπτυξη, γιατί δεν μας δίνει και κίνητρο να κάνουμε ενέργειες για να βελτιώσουμε πτυχές του εαυτού μας.

  • Η σειρά με την οποία διδάσκονται οι δεξιότητες είναι τυχαία;

Το Life Skills Experience είναι ένα πλήρως δομημένο πρόγραμμα και για αυτόν το λόγο και η σειρά με την οποία διδάσκεται δεν είναι καθόλου τυχαία.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από τη θετική σκέψη που είναι το Α και το Ω για την εκπλήρωση κάθε στόχου. Πώς θα θέσουμε και θα κυνηγήσουμε στόχους αν δεν έχουμε την πίστη ότι μπορούμε να τους εκπληρώσουμε; Δεν έχει νόημα. Είναι σα να εγκαταλείπουμε πριν καν ξεκινήσουμε. Αντιστοίχως, σε ό,τι πρόκληση αντιμετωπίζουμε στη ζωή χρειάζεται θετική σκέψη για να μπορέσουμε να φύγουμε από το πρόβλημα και να εστιάσουμε στις πιθανές λύσεις.

Επίσης, καθόλου τυχαία πάλι, το πρόγραμμα κλείνει με τη διαχείριση χρόνου. Αυτό γιατί η διαχείριση χρόνου είναι στην πραγματικότητα μία πολύ περίπλοκη δεξιότητα που απαιτεί να γνωρίζουμε ήδη τα θέλω και τους στόχους μας, να έχουμε θέσει τις σημαντικές για εμάς προτεραιότητες και να πάμε στο δια ταύτα του να οργανώσουμε τη μέρα μας ώστε να ικανοποιεί όλα τα παραπάνω. Ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός πόρος που μας δίνει η ζωή και το να τον διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά ισοδυναμεί ουσιαστικά με διαχείριση της ζωής μας. Για αυτό, είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να έχουν κατακτήσει πρώτα κάποια στάδια πριν φτάσουμε να συζητήσουμε πρακτικά τη διαχείριση χρόνου.

  • Μπορεί να γίνει αλλαγή μέσα σε 6 εβδομάδες;

Κι όμως μπορεί! Για το Believe In You το να βοηθάει όλο και περισσότερους ανθρώπους, όλο και πιο γρήγορα ήταν στόχος και ήδη με το Life Skills Bootcamp που υλοποιήσαμε 4 φορές το 2021, τον έχουμε πετύχει! Φέτος λανσάρουμε τη νέα βελτιωμένη εκδοχή του προγράμματος, στο οποίο έχουμε ενσωματώσει χρόνο για πρακτική εξάσκηση, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι δεξιότητες γίνονται βίωμα για τους συμμετέχοντες.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα όλες τις πρακτικές γνώσεις και τα εργαλεία που θα χρειαστούν. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται προσωπική δουλειά και αφοσίωση και εννοείται πώς κάποιοι στόχοι μπορεί να είναι πολύ πιο μακρυπρόθεσμοι από ένα διάστημα 1,5 μήνα. Στη διάρκεια του προγράμματος, όμως, οι συμμετέχοντες έχουν όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που θα χρειαστούν και για την μετέπειτα πορεία τους.

Γνωρίζουν πλέον καλύτερα τον εαυτό τους, έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους και έχουν στα χέρια τους τις πρακτικές για να ξεπερνάνε τυχόν δυσκολίες. Με λίγα λόγια, στη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μπαίνουν σε μία πορεία αλλαγής που για κάποιους μικρότερους στόχους αρκεί, αλλά και αποκτούν τις γνώσεις για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους διαχρονικά.

  • Με τι μεθόδους καλλιεργούνται οι παραπάνω δεξιότητες και τι σημαίνει πρακτικό πρόγραμμα;

To πρόγραμμα συνδυάζει διαφορετικές μεθόδους μάθησης, με στόχο να καλύπτει πλήρως και εξατομικευμένα τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει παρουσιάσεις, μεθόδους coaching, πραγματικά παραδείγματα, βιωματικές ασκήσεις, βίντεο, συνοδευτικά podcast, role playing κ.α.

Το πρόγραμμα είναι πρακτικά προσανατολισμένο, που σημαίνει ότι εστιάζει λιγότερο στη θεωρία και περισσότερο στο πως μπορεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα καλύπτει το τι μπορούμε να εφαρμόσουμε πρακτικά στην καθημερινότητά μας για να κατακτήσουμε τις δεξιότητες που διδάσκονται, πώς μπορούν οι συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν όσα μαθαίνουν για να κάνουν αλλαγές σε συνάρτηση με τους προσωπικούς τους στόχους και να βελτιώσουν πτυχές της ζωής τους με τις οποίες δεν είναι ευχαριστημένοι…

  • Με τι στόχους έρχονται συνήθως οι συμμετέχοντες; Τι είναι αυτό που το πρόγραμμα τους βοηθάει να πετύχουν;

To πρόγραμμα καλύπτει πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Έχουν έρθει πολλές φορές συμμετέχοντες που θέλουν να κάνουν αλλαγή καριέρας και φοβούνται ή δεν ξέρουν το πώς, νέοι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες που χρειάζονται βοήθεια στα επαγγελματικά τους βήματα, άνθρωποι που νιώθουν δυσαρέσκεια στην προσωπική τους ζωή, αλλά δεν έχουν εντοπίσει την αιτία. Ο στόχος μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο διεκδικητικοί, μέχρι το να βελτιώσουν την επικοινωνία τους, μέχρι το να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους. Γενικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους και μπορεί να βοηθήσει όσους το παρακολουθήσουν σε κάθε στάδιο ζωής και ανεξάρτητα από το επαγγελματικό προφίλ τους.

  • Μπορεί να συμμετέχει στο Life Skills Experience κάποιος που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει να πετύχει;

Ναι. Στη διάρκεια του προγράμματος δουλεύουμε με τους στόχους των συμμετεχόντων, αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι απαραίτητα πρέπει να τους έχουν προσδιορίσει από πριν. Το πρόγραμμα είναι τόσο αυτοβελτίωσης, όσο και αυτογνωσίας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζοντας οι συμμετέχοντες, μέσα από το πρόγραμμα, τον εαυτό τους καλύτερα μπορούν να θέσουν νέους στόχους ή να επαναπροσδιορίσουν αυτούς που είχαν ήδη θέσει με βάση τα πραγματικά τους θέλω, τα δυνατά τους σημεία, τα ταλέντα τους κ.λπ. Μπορεί κάποιος να ξέρει ότι θέλει να βελτιωθεί και να αλλάξει κάτι, αλλά να μη γνωρίζει ακόμα το τι. Η πρόθεση και η απόφαση για βελτίωση και αλλαγή αρκεί για στόχος!

  • Τί αποτελέσματα αναφέρουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα; Τι έχει αλλάξει πρακτικά στη ζωή τους;

Ανάλογα με τους στόχους που είχε ο κάθε συμμετέχοντας και το τι ήθελε να βελτιώσει, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά για τον κάθε ένα. Στα κοινά σημεία είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η ικανότητα να διεκδικούν αυτό που θέλουν, οι ξεκάθαροι στόχοι! Παρακάτω, μερικά από τα σχόλια των συμμετεχόντων, όπως περιγράφουν οι ίδιοι την εμπειρία τους:

«Ανακάλυψα δυνατότητες, ευκαιρίες και σχεδίασα τρόπους δράσης, αφού κατανόησα στην πράξη τι σημαίνουν οι δεξιότητες ζωής: η σημασία του να μπορώ να αποκωδικοποιώ τα μηνύματα των συνομιλητών μου, η ανάγκη ν’ αναβαθμίσω την ποιότητα της επικοινωνίας, αντιλήφθηκα την αξία του προγραμματισμού και την ικανότητα της οργάνωσης του χρόνου, του χρήματος. Αναγνώρισα τη σημασία και τις πτυχές της διεκδικητικότητας, καθώς και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εγκαταλείψω βλαβερές συνήθειες. Κατάλαβα ποια είναι τα μυστικά της επιτυχημένης αναζήτησης επαγγελματικών ευκαιριών, με βάση τον στόχο μου»

Μαρίνα Σίσκου, (Life Skills Bootcamp Μαρτίου)

«Το Life skills bootcamp με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να επικοινωνώ καλύτερα με τους ανθρώπους ακούγοντας ενεργητικά. Ακούω προσεκτικά τον συνομιλητή μου και με ενδιαφέρει πλέον να δω και την δική του πλευρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκομίζω εύκολα πληροφορίες από τον συνομιλητή μου και να ανοίγω τους ορίζοντές μου. Η εισηγήτρια μετέδωσε εργαλεία για το πώς θα καταφέρουμε τους στόχους μας τόσο με τις παρουσιάσεις στη διάρκεια των παραδόσεων όσο και με ασκήσεις ατομικές και ομαδικές. Προσωπικά, το κομμάτι του προγράμματος που συνέβαλε περισσότερο στον στόχο μου ήταν οι ασκήσεις και ιδίως οι ομαδικές, που με βοήθησαν να καλλιεργήσω ομαδικό πνεύμα.»

Μαρία Παντελίδου, (Life Skills Bootcamp Μαρτίου)

«Άλλαξα τρόπο σκέψης. Κατάλαβα πως δε θα βρω την ευτυχία και την ηρεμία, αν δεν γνωρίσω πρώτα τον εαυτό μου, αν δεν δουλέψω με εμένα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, είμαι πιο χαρούμενη, δεν είμαι τόσο αναβλητική όπως πριν. Βάζω στόχους και μπορώ να αλλάζω τα συναισθήματα μου.

Η Εύη είναι προσιτή, νιώθεις ασφάλεια να της πεις αυτό που σε απασχολεί, χωρίς να ντρέπεσαι. Με τις σωστές ερωτήσεις σου αλλάζει τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις. Σου δίνει κλειδιά για να ανοίξεις νέες πόρτες στη ζωή σου, που δεν ηξέρες ότι υπήρχαν»

Νάντια Αναγνωστοπούλου, (Life Skills Bootcamp Απριλίου)

«Το life skills bootcamp είναι ένα σεμινάριο δεξιοτήτων που πρέπει να το παρακολουθήσουν όσοι θεωρούν ότι χρειάζονται προσωπική βελτίωση! Μέσα απ τα σεμινάρια απέκτησα άμεσα διεκδικητικότητα, τόλμησα σε αλλαγές τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές!! Όλα αυτά χρειάζονται θετική σκέψη και την βοήθεια της Εύης, η οποία έχει εξαιρετική μεταδοτικότητα είναι γλυκύτατη και δεν με άγχωσε καθόλου!! Είναι η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει για τον εαυτό μου, και δεν σταματώ εδώ!!!»

Αγγελική Στεφανόπουλου, (Life Skills Bootcamp Σεπτεμβρίου 2021)  

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το νέο πρόγραμμα Life Skills Experience Program που ξεκινάει τον Φεβρουάριο πατήστε εδώ:

https://www.believeinyou.gr/lifeskillsexperience

‘Η επικοινωνήστε μαζί μας:

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

E–mail: info@believeinyou.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, επίσης, να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Η εισηγήτρια, Εύη Ξυραφά

Δημιουργός και εισηγήτρια του προγράμματος είναι η Εύη Ξυραφά. Η Εύη  είναι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης με πάθος για την εκπαίδευση, προσωπικό ενδιαφέρον για τους μάθητές της και πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας. Στη διάρκεια του προγράμματος, εμβαθύνει πρακτικά και βήμα προς βήμα στις 10 δεξιότητες ζωής, τις οποίες αποτυπώνει και στο βιβλίο της «Θέλω-Πιστεύω- Μπορώ, Τα 3 κλειδιά της ζωής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…