Life skills: Δεξιότητες που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Ο όρος Life Skills ή αλλιώς Δεξιότητες ζωής ήταν μία έννοια που συναντούσα συνεχώς σε τίτλους άρθρων αυτοβελτίωσης και επαγγελματικής επιτυχίας. Ωστόσο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν κάποιος μου ζητούσε να του εξηγήσω ποιες αυτές οι δεξιότητες και με ποιον τρόπο μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, σίγουρα δε θα είχα μία ολοκληρωμένη και καλά δομημένη απάντηση. Για μένα οι δεξιότητες ζωής ήταν μία έννοια από αυτές που έχεις σε σκόρπια διάταξη στο μυαλό σου και δεν μπορείς να βάλεις σε μία σειρά.

Είχα διαβάσει κάποια άρθρα που ανέφεραν τους τρόπους με τους οποίους οι δεξιότητες ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καλύτερης ζωής, αλλά όλες αυτές οι «οδηγίες» μου φαινόταν τόσο θεωρητικές που ποτέ δεν έδωσα ουσιαστική σημασία και αξία σε όσα διάβαζα. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούσα πως η αγορά εργασίας είχε ανάγκη από ανθρώπους σωστά καταρτισμένους και οπλισμένους με τα κατάλληλα life skills που θα τους έκαναν να ξεχωρίσουν και να επιτύχουν. Κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι ότι οι δεξιότητες ζωής παίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτό που με έφερε ουσιαστικά και πρακτικά σε μία πρώτη επαφή με τα life skills ήταν το εισαγωγικό σεμινάριο «Οι δεξιότητες – κλειδιά για μια καλύτερη ζωή» με εισηγήτρια την κα Εύη Ξυραφά, υπό την αιγίδα του Believe In You. Είχα δει το ενημερωτικό άρθρο στο περιοδικό flowmagazine, όπου υπήρχε μία σύντομη περιγραφή των ενοτήτων και των δέκα βασικών δεξιοτήτων που θα καλύπτονταν στο σεμινάριο, μου πρότεινε και η ίδια η κα Ξυραφά να το παρακολουθήσω, οπότε αποφάσισα πως δεν είχα τίποτα να χάσω. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, μετά τη λήξη του σεμιναρίου, μάλλον κέρδισα.

Το εισαγωγικό σεμινάριο του Δεκεμβρίου λειτούργησε ως προπομπός για τον επερχόμενο κύκλο σεμιναρίων που θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο, καλύπτοντας τις δέκα βασικές δεξιότητες ζωής και αναλύοντας τη σχέση μεταξύ τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές δεξιότητες είναι: η θετική σκέψη, η αυτοπεποίθηση, η διαχείριση άγχους, η συναισθηματική νοημοσύνη, η επικοινωνία, η γλώσσα του σώματος, η διεκδικητικότητα, οι διαπραγματεύσεις, η στοχοθεσία και η διαχείριση χρόνου. Ρίχνοντας μία πρώτη ματιά, κατάφερα να συνδέσω κάποιες από αυτές μεταξύ τους, αλλά πολλές μου φάνηκαν ασύνδετες. Η ανάλυση και η περιγραφή κάθε ενότητας ξεκλείδωσε μέσα μου όλες αυτές τις σκέψεις που είχα, με βοήθησε να δω τις αόρατες γραμμές που συνδέουν όλες τις έννοιες και να αντιληφθώ πώς τα life skills συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία καλύτερης σχέσης με τον ίδιο μου τον εαυτό, τους άλλους και τελικά στην επίτευξη των στόχων μου.

Προσωπικά θα την περιέγραφα σαν μία διαρκή προσπάθεια αυτοβελτίωσης, που για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητα και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας.

Ξεκινώντας από τις μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τη στάση μας απέναντι σε όλα όσα μας συμβαίνουν και νομίζουμε πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα που ξέρουμε ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας, αλλά δυσκολευόμαστε να τα εφαρμόσουμε χωρίς τη βοήθεια κάποιου που να γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται και λειτουργούν αυτές οι δεξιότητες.

Όλες κουμπώνουν μεταξύ τους σαν ένα καλά μελετημένο πάζλ που τα κομμάτια του έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα, ακόμη κι αν μετακινούνται συνεχώς. Το μυστικό είναι να τοποθετούμε κάθε φορά τα σωστά κομμάτια στη σωστή σειρά για να χτίσουμε το δρόμο προς μία καλύτερη ζωή, πιο θετική, πιο αισιόδοξη και πιο ολοκληρωμένη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Life skills δείτε εδώ

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…