Life Coaching: 11 από τα είδη του

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Μία λογική κατά τ’ άλλα εξέλιξη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πλέον οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στην ιδέα της προσωπικής ανάπτυξης και της αυτοβελτίωσης.

H βιομηχανία του coaching, η συμβουλευτική όπως αποδίδεται στα Ελληνικά, γνωρίζει μία αξιοπρόσεκτη άνθιση ανά τον κόσμο.

Ποτέ πριν δεν έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη δημοφιλία ενός επαγγέλματος. Μία λογική κατά τ’ άλλα εξέλιξη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πλέον οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στην ιδέα της προσωπικής ανάπτυξης και της αυτοβελτίωσης.

Τώρα πια η συμβουλευτική από έναν coach με στόχο την ανακάλυψη του εαυτού δεν προκαλεί αμηχανία.

Όσον αφορά το είδος του coach που κάποιος επιθυμεί να γίνει, υπάρχει μεγάλο εύρος επιλογών. Αν και τελικά η απάντηση ενυπάρχει στον καθένα, στο άρθρο αυτό επιχειρείται μία εξοικείωση με τα διαφορετικά είδη coaching ώστε να επιλέξει κάποιος το ιδανικότερο για τον ίδιο.

Ένα λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι «Ποιος είναι κατάλληλος να γίνει coach;».

Ποιος είναι ο Coach;

Ο ορισμός του επαγγελματία coach μπορεί να είναι εξαιρετικά υποκειμενικός. Ο cοach μπορεί να είναι ο μέντορας, ο θερμός υποστηρικτής, ο δάσκαλος ή ο καθοδηγητής. Με απλά λόγια, είναι ο άνθρωπος που οδηγεί κάποιον από την παρούσα κατάσταση στην επιθυμητή του κατάσταση.

Η επιθυμητή κατάσταση μπορεί να είναι η επίτευξη των στόχων στην σταδιοδρομία, μία κατάσταση δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων ή ακόμη, η κατάκτηση της εσωτερικής γαλήνης και ενδυνάμωσης.

Ο coach βοηθάει τον άνθρωπο στη μετατροπή του ονείρου του σε ζώσα πραγματικότητα.

Λόγοι για να γίνει κάποιος coach

Αξίζει να διασαφηνιστεί ότι το coaching δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα. Φανταστείτε να είστε υπεύθυνος για την κατάκτηση των ονείρων και των στόχων ενός άλλου ανθρώπου. Να λειτουργείτε ως αγωγός για την εκπλήρωση των σκοπών του. Συνεπάγεται τεράστια ευθύνη και η προσπάθεια είναι εξαντλητική.

Αν παρόλ’ αυτά είστε χαρακτήρας που αγαπά αυτού του είδους την ευθύνη, αν είστε άνθρωπος που αντλεί ικανοποίηση από την αφοσίωση στην υπηρεσία και την ευημερία των άλλων και αν χαμογελάτε αντικρίζοντας χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους πελάτες σας, τότε αδιαμφισβήτητα πρέπει να γίνετε coach.

Life Coaching: 11 από τα είδη του

Πώς γίνεται κάποιος coach;

Ξεκινώντας. Χρειάζεται πνευματική προετοιμασία ώστε να εξοικειωθείτε στην ιδέα της αφοσίωσης της ζωής σας στην υπηρεσία των άλλων.

Οφείλετε επίσης να έχετε καλά διατυπωμένα μηνύματα, καθώς και λύσεις στα προβλήματα των πελατών σας.

Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν αναγκαία την απόκτηση επαγγελματικού τίτλου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο τρόπος του coaching δεν μπορεί να διδαχθεί, καθώς πρόκειται για μία πολύ δυναμική διεργασία.

Αναμφίβολα, η πιστοποίηση εκτιμάται, ενώ βοηθά στην απόκτηση επαγγελματικής αξιοπιστίας κατά τα πρώτα επαγγελματικά βήματα.

Αν λοιπόν είστε αποφασισμένοι να εκπαιδευτείτε επίσημα, απευθυνθείτε σ’ ένα αναγνωρισμένο ινστιτούτο (στην Αμερική ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης είναι ο ICF: διεθνής ομοσπονδία συμβουλευτών, ενώ στην Ελλάδα αντίστοιχα λειτουργεί το ΗCA, Hellenic Coaching Association: ελληνικός σύνδεσμος coaching).

Μέσα από τη διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης, ένας εκπαιδευόμενος coach μαθαίνει καλά τη φιλοσοφία του coaching των επιχειρήσεων (business coaching).

Ωστόσο, η θεωρητική γνώση και η πρακτική εφαρμογή διαφέρουν. Θα ήταν ιδανικό κάποιος να μπορεί να εκτελεί τις δυνατότητές του στο coaching των επιχειρήσεων χωρίς ν’ απαιτείται να ξοδέψει χρόνο μαθαίνοντας κάθε τεχνολογική λεπτομέρεια που συμπεριλαμβάνει η εκπαίδευση.

Ποιο είδους coaching μπορείτε να προσφέρετε;

Εδώ βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Τι είδους coaching δηλαδή μπορείτε να προσφέρετε. Το πιθανότερο είναι ότι ήδη γνωρίζετε το πεδίο με το οποίο είστε εναρμονισμένοι.

Παρακάτω παρουσιάζονται 11 είδη των δημοφιλέστερων κατηγοριών coaching. Αν ο coach μέσα σας συμφωνεί με κάποιο από αυτά που απαριθμούνται παρακάτω, καλό θα ήταν ναν τον ακούσετε. Εδώ διατρέχουμε 11 από τα πιο περιζήτητα είδη του coaching. Αν δεν απηχεί κανένα από αυτά σ’ εσάς, να θυμάστε ότι υπάρχει ακόμη πληθώρα άλλων κατηγοριών.

Life Coaching: Συμβουλευτική Ζωής. Η απαρίθμηση ξεκινά με το σημαντικότερo από όλα τα είδη. Η συμβουλευτική ζωής έχει κάθε λόγο να θεωρείται η δημοφιλέστερη εκδοχή του coaching. Ανεξάρτητα από τους λόγους που έχουν φέρει έναν άνθρωπο σε τέλμα, ένας life coach θα τον καθοδηγήσει έως την εκπλήρωση του τελικού του προορισμού. Αν πάλι είστε ένας life coach, η παρούσα εποχή είναι η καταλληλότερη για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι άνθρωποι αναζητούν έντονα την αλλαγή της ζωής τους υπό την καθοδήγηση ενός life coach. Καιρός να φέρετε την αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων!

Life Coaching: 11 από τα είδη του

Wellness Coaching: Συμβουλευτική για το ευ ζην.

Πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ο wellness coach είναι ο άνθρωπος που συνδυάζει την ιδιότητα του επαγγελματία της υγείας και του ειδικού για θέματα καλής φυσικής κατάστασης. Βασική ιδέα αποτελεί η συνεργασία με τον πελάτη ώστε να τον καθοδηγήσετε μέσα από τα εμπόδια που τον οδηγούν σε υποτροπή, αυτοκαταστροφική και επιβλαβή για την υγεία του συμπεριφορά.

Confidence Coaching: Συμβουλευτική για θέματα αυτοπεποίθησης. Είστε άνθρωπος που διεκδικεί τις επιθυμίες του; Ή ακόμη καλύτερα, μπορεί να είχατε έντονη ανασφάλεια την οποία καταφέρατε να καταπολεμήσετε αποκτώντας εξαιρετική αυτοπεποίθηση, ικανοί πλέον να διδάξετε το ίδιο και σε άλλους. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στην παραπάνω περιγραφή και εκπέμπετε αέρα αυτοπεποίθησης, τότε ίσως έχετε βρει το σκοπό της ζωής σας.

Personal Empowerment Coaching: Συμβουλευτική για προσωπική ενδυνάμωση. Μήπως ανέκαθεν ήσασταν πολύ ενθαρρυντικός άνθρωπος; Έχετε την ικανότητα να βοηθάτε τους γύρω σας να καταρρίπτουν τη χαμηλή τους αυτό εικόνα και τις περιοριστικές τους αντιλήψεις για ν’ αποκτήσουν καλύτερη και πιο ακλόνητη αντίληψη;

Σάς αρέσει να βοηθάτε τους ανθρώπους να βγαίνουν από το καβούκι τους; Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι καταφατική, τότε έχετε τις απαιτούμενες ιδιότητες που χρειάζεται ένας personal empowerment coach.

Business Coaching: Συμβουλευτική των επιχειρήσεων. Πρόκειται για έναν από τους επικερδέστερους και δημοφιλέστερους τομείς του coaching. Έχετε κλίση στην καθοδήγηση των ανθρώπων για να ξεκινήσουν την προσωπική τους επιχείρηση; Μπορείτε, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και συμβουλές σας να βοηθάτε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ν’ αυξάνουν το κέρδος τους;

Έχετε επιχειρηματική γνώση εκ των έσω, την οποία θέλετε να μοιραστείτε με άλλους; Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε σίγουρα μπορείτε να γίνετε ένας business coach. Χαρακτηριστικό του business coaching είναι ότι έχει πάντοτε ζήτηση. Αν μάλιστα έχετε ήδη μία επιχείρηση, τότε δεν πρόκειται να έχετε έλλειψη από πελάτες.

Career Transitioning Coaching: Συμβουλευτική για αλλαγή καριέρας. Για ένα σύνολο λόγων, η αλλαγή σταδιοδρομίας πάντοτε ενέχει κινδύνους. Κατά κανόνα, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη προσαρμογής και εισαγωγικής εκπαίδευσης προτού ξεκινήσουν ένα νέο επάγγελμα. Ακόμη και όταν τα παραπάνω δεν απαιτούνται, οι άνθρωποι χρειάζονται καθοδήγηση για την επιτυχία τους στις συνεντεύξεις. Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι ο career transitioning coach αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Ο coach στην περίπτωση αυτή οφείλει να κατανοεί ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν μία σταδιοδρομία, καθώς και να αντιλαμβάνεται το επαγγελματικό τους μέλλον. Αν αυτού του είδους η ευθύνη είναι ευπρόσδεκτη, τότε το career transitioning coaching είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Life Coaching: 11 από τα είδη του

Executive Coaching: Συμβουλευτική στελεχών. O εταιρικός τίτλος είναι βαρύγδουπος, και το coaching αυτού του είδους απευθύνεται σε ανθρώπους που χρειάζεται να είναι πάντοτε αποδοτικοί και ενημερωμένοι. Συνηθίζεται τα στελέχη των επιχειρήσεων να στερούνται βασικών δεξιοτήτων διοίκησης λόγω του φόρτου εργασίας που επωμίζονται. Αγνοούν τους καλύτερους τρόπους ηγεσίας ομάδων και δεν γνωρίζουν απλές μεθόδους δημιουργίας ανθρώπινων ομάδων, με αποτέλεσμα να μην εκμαιεύουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τους συνεργάτες τους. Ο executive coach μπορεί να βοηθήσει τα στελέχη των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τους εαυτούς τους και την ομάδα τους στο μέγιστο βαθμό. Μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ισορροπίας εργασιακού και προσωπικού βίου και την κατάκτηση της καλύτερης απόδοσης ανά πάσα στιγμή.

Relationship Coaching: Σύμβουλος σχέσεων. Πρόκειται για μία κατηγορία συναφή με το dating coaching.

Σάς αρέσει να βοηθάτε όσους δεν ξέρουν πώς να γνωρίσουν έναν ταιριαστό σύντροφο; Είστε περήφανοι για την ικανότητά σας να κάνετε τους ανθρώπους ν’ αποβάλλουν τη ντροπή τους, βρίσκοντας το κουράγιο να προσεγγίσουν τον άνθρωπο που τούς ενδιαφέρει; Αν ναι, τότε ίσως κρύβετε ένα relationship coach μέσα σας.

Personal Development Coaching: Συμβουλευτική προσωπικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία κατηγορία που έχει γνωρίσει σημαντική άνθιση την τελευταία δεκαετία. Εκείνο που άλλοτε ήταν ένα ντροπιαστικό μυστικό για τους ανθρώπους έχει μετατραπεί σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Αν είστε άνθρωπος που ανέτρεχε σε βιβλία, εκπομπές και μέντορες για συμβουλευτική, πλέον είναι η καταλληλότερη στιγμή για να γίνετε ένας personal development coach. Το είδος αυτό συγγενεύει στενά με το life coaching από την άποψη ότι βοηθά τον πελάτη ν’ απαγκιστρωθεί, πραγματώνοντας την επιθυμητή του κατάσταση.

Sales Coaching: Συμβουλευτική των πωλήσεων. Η πώληση είναι η κινητήριος δύναμη κάθε βιομηχανίας και κάθε εταιρείας. Οι πωλήσεις αποτελούν το μέτρο εκτίμησης της προόδου κάθε βιομηχανίας. Ενόψει του δεδομένου αυτού, δεν προκαλεί εντύπωση το ότι πολλές μεγάλες εταιρείες στρέφονται στο sales coaching για βοήθεια στον τομέα των πωλήσεων. Προαπαιτούμενο ώστε να γίνει κάποιος sales coach είναι η αποδεδειγμένη εμπειρία του στη βιομηχανία των πωλήσεων και μία στιβαρή στρατηγική βάσει της οποίας θα διδάσκει όποιον αναζητά συμβουλές και ιδέες για το επάγγελμά του.

Life Coaching: 11 από τα είδη του

Performance Coaching: Συμβουλευτική απόδοσης. Στη συμβουλευτική απόδοσης αξιοποιούνται ψυχολογικές στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των ανθρώπων. O performance coach επιστρατεύει τεχνικές της ψυχολογίας των επιχειρήσεων και του αθλητισμού ώστε να βοηθήσει το άτομο ν’ αποδώσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και να του εμφυσήσει το ομαδικό πνεύμα.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες προστρέχουν για βοήθεια σε performance coaches προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση, τόσο ατομική όσο και συλλογική.

Πώς πραγματοποιείται η συμβουλευτική πελατών;

Η συμβουλευτική πελατών πραγματοποιείται με δύο κύριους τρόπους:

Oneonone coaching: Συμβουλευτική ενός προς έναν.

Group Coaching: Ομαδική συμβουλευτική. Ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό είδος συμβουλευτικής, για όσους λειτουργούν καλύτερα σε ομάδα.

Τα οφέλη της ομαδικής σε αντιπαραβολή με την ατομική συμβουλευτική είναι απαράμιλλα. Αυτό ισχύει καθώς το 80% των ερωτημάτων και των αμφιβολιών που διατυπώνονται κατά τις συνεδρίες είναι κοινά μεταξύ των συμβουλευομένων. Επιπροσθέτως, η ένταξη σε μία ομάδα παρωθεί τους ανθρώπους σε αναζήτηση λύσεων και ερωτήσεων που ειδάλλως δεν θα είχαν σκεφθεί. Τέλος, χτίζεται μία υγιής κοινότητα και δίκτυο για τους πελάτες.

Είστε έτοιμοι να γίνετε coach;

Ελπίζουμε μέσα από την ανάγνωση του άρθρου να ανακαλύψατε ποιο από τα είδη του coaching αρμόζει καταλληλότερα στην προσωπικότητά σας. Όταν έχετε ανακαλύψει το σκοπό σας, θα διαπιστώσετε ότι τα αποτελέσματα που έχετε φανταστεί θ’ αρχίσουν να πραγματοποιούνται.

Η ανακάλυψη της αποστολής στη ζωή του ανθρώπου προσφέρει ένα θαυμάσιο συναίσθημα. Είναι η στιγμή που όλα τα εξωτερικά σημάδια ευθυγραμμίζονται με τα αισθήματα μέσα σας και τα πάντα απαιτούν λογικό ειρμό.

Γνωρίζοντας πλέον σε ποια κατηγορία coaching μπορείτε να εντρυφήσετε, είναι ακόμη σημαντικότερο να γνωρίζετε πώς να υποστηρίξετε την επιχείρηση παροχής συμβουλευτικής-όχι μία απλή επιχείρηση συμβουλευτικής, αλλά μία εμπνευσμένη και δημιουργική επιχείρηση που θα είναι περιζήτητη.

Ένας τρόπος για να το καταφέρετε είναι ν’ αφιερώσετε χρόνο μελετώντας κυρίως τεχνολογία που έως τώρα σας ήταν άγνωστη και να προχωρήσετε με την ίδρυση της επιχείρησης.

Μπορείτε να παρακολουθείτε σχετικά διαδικτυακά σεμινάρια μέσα από την ιστοσελίδα: https://sai.coach/blog/types-of-coaching/

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.