Λήμνος, η άγνωστη

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Λήμνος έχει τη φήμη του αδιάφορου τόπου ή του μαύρου σημείου του στρατιωτικού χάρτη για τους άντρες, λόγω της υποχρεωτικής στράτευσης. Είναι όμως έτσι;

Ιστορία

Η ιστορία της χάνεται στον χρόνο καθώς λέγεται ότι η Πολιόχνη ή Πολίχνη είναι η πρώτη πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι συνδεδεμένη με τον Ήφαιστο και για αυτό ένα από τα προσωνύμια και ονόματα της είναι «Νησί του Ηφαίστου»  ή «Ηφαιστία» αποτέλεσμα της εκσφενδόνισης του Ηφαίστου από την Ήρα μετά από καυγά τους. Ένα άλλο όνομα είναι το «Ανεμόεσσα», λόγω των ανέμων. Πλέον υπάρχει και ομώνυμος οικισμός διαμένοντων ενστόλων της αεροπορίας. Το «Λήμνος» προέρχεται από τον Όμηρο, λόγω των  ευάριθμων κοπαδιών προβάτων και τους κατοίκους τους αποκαλούσε Σιντίες. Ο Ραδάμανθυς της Φαιστού εισήγαγε την αμπελουργία-οινοποιία. Κατόπιν συνδέθηκε με τον Διόνυσο, τους Κάβειρους και τους Αργοναύτες. Στον Τρωϊκό πόλεμο η Λήμνος πολέμησε τους Τρώες. Στην πρώιμα κλασικά χρόνια καταφθάνουν από την Αττική  Πελασγοί. Αργότερα, μετά τους Περσικούς πολέμους συντάσσεται με τους Αθηναίους, οι οποίοι την κάνουν κτήση τους. Στον ρου της ιστορίας χάνει το στρατηγικό σημείο της και ακολουθεί την τύχη των λοιπών νήσων του Αιγαίου. Το 1912 εντάσσεται στην Ελλάδα και είναι κίνηση κλειδί για τα τεκταινόμενα της επόμενης δεκαετίας.

Χλωρίδα, πανίδα

Φιλοξενεί ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και ειδικά ο κόλπος του Μούδρου είναι το καλύτερο απάγκιο για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Αξιοθέατα

Είναι πολλά και ενδιαφέροντα:

  • Η Πολιόχνη
  • Η Μύρινα, ο προϊστορικός αρχαιολογικός χώρος, το ιερό της Αρτέμιδος και το κάστρο
  • Το Καβείριο
  • Η Ηφαιστία
  • Το σπήλαιο του Φιλοκτήτη
  • Το Κουκονήσι
  • Τα μουσεία
  • Ο υδροβιότοπος λιμνοθάλασσας Αλύκης
  • Το γεωλογικό πάρκο Φαλακρού

Διαβάστε επίσης: Λήμνος, η κρυμμένη θελκτικότητα


Πρόσβαση, διαμονή, εστίαση

Η πρόσβαση είναι με πλοίο ή αεροπλάνο από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λέσβο, Χίο. Οι μεταφορές εσωτερικά είναι οδικές. Για διαμονή και η εστίαση υπάρχουν επιλογές πιο παραδοσιακές κυρίως, αλλά καλές.

Άγιος Ευστράτιος

Είναι ανάμεσα στη Λέσβο και τη Σκύρο. Είναι όμοιο το τοπίο με τις Κυκλάδες και ιδανικό για ηρεμία. Έχει επιλογές για διαμονή, εστίαση και περιηγήσεις, αλλά σαφώς πιο πεπερασμένες από τα γειτονικά νησιά και πιο παραδοσιακές. Η πρόσβαση είναι μέσω Λαυρίου ή Λήμνου.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.