Λευκωσία: μία πόλη μουσείο

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Χωρίς κραυγαλέα ομορφιά, χωρίς ιδιαίτερη συνοχή στον αστικό ιστό και χωρίς συγκλονιστική αρχιτεκτονική στα κτίρια και τους δημόσιους χώρους της –αν εξαιρέσει κανείς την παλιά πόλη– αλλά γεμάτη ιστορία, που αντικατοπτρίζεται σε άκρως ενδιαφέροντα μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα. Με υπέροχη κουζίνα, έντονη νυχτερινή ζωή και –κυρίως– εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι ένα ζωντανό μουσείο, που καταφέρνει να συγκινήσει και τους πιο δύσκολους επισκέπτες.

Αξιοθέατα

Ξεκινώντας από την κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, στο νοτιοδυτικό άκρο των τειχών που έκτισαν το 1567-70 οι Ενετοί, στην προσπάθεια να αποκρούσουν την οθωμανική εισβολή στην πόλη, ο δρόμος από τον οποίο ξεκινούν όλες οι περιηγήσεις είναι ένας πανέμορφος πεζόδρομος, η οδός Λήδρας–η οποία οφείλει το όνομά της στην ονομασία του νησιού κατά την αρχαιότητα. Η οδός Λήδρας φιλοξενεί αμέτρητα καταστήματα, café, μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα που λειτουργούν ως πόλος έλξης ντόπιων και επισκεπτών.

Το Μουσείο – Παρατηρητήριο της Λήδρας δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από τον τελευταίο του όροφο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια, ολόκληρο το βόρειο τμήμα της πόλης.

Η περιώνυμη Λαϊκή Γειτονιά, που θεωρείται το ομορφότερο τμήμα της Παλιά Πόλης, αποτελεί το αναστυλωμένο κομμάτι της–και, βέβαια, αυτό που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες. Γεμάτο μικρά καταστήματα με σουβενίρ, γραφικά καφενεδάκια και εστιατόρια, θα σας μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή.

Στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το κτίριο της αρχιεπισκοπής, περισσότερο γνωστό ως Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, απομίμηση ενετικού κτιρίου, με το γιγάντιο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον προαύλιο χώρο, αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης.

Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 15ου αιώνα και φιλοξενεί εκθέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης και λαογραφικούς πίνακες ζωγραφικής,

Το Μουσείο Εθνικού Αγώνα, περιέχει ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα ενάντια στους Βρετανούς (1955-59).

Το Μουσείο της Κύπρου. Σε αυτό εκτίθενται μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης και το γιγάντιο άγαλμα του αυτοκράτορα Σέπτιμου Σεβήρου που ανακαλύφθηκε στην Κυθρέα το 1928.

Αξιόλογα αξιοθέατα είναι το Τζαμί Μπαϊρακτάρη, χτισμένο από το 1570, το αναστυλωμένο Αρχοντικό του Γεώργιου Χατζηγάκη, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αποτελεί εξαίσιο δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής, το Τζαμί Omeriye, και η Καθολική Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού.

Πύλη Αμμοχώστου

Η πύλη έχει μια εντυπωσιακή πρόσοψη και αποτελείται από ένα αψιδωτό πέρασμα με ένα δωμάτιο με θόλο, διαμέτρου 10,97 μέτρα, στο εσωτερικό. Και στις δύο πλευρές του περάσματος υπάρχουν ορθογώνια δωμάτια για τους φρουρούς. Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Η Παλιά Αρχιεπισκοπή, ένα διώροφο κτήριο του 18ου αιώνα στην καρδιά της Λευκωσίας, αποτελεί θρησκευτικό, εθνικό και πολιτικό μνημείο και είναι στενά συνδεδεμένη με τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία.

Χαμάμ Ομεριέ

Το Χαμάμ Ομεριέ είναι ένα αληθινό παράδειγμα του πλούσιου πολιτισμού και της ποικιλομορφίας της Κύπρου, ένα πέτρινο έργο έμπνευσης, αλλά και αίσθησης ελευθερίας και ευελιξίας.

Αρχοντικό της Αξιοθέας

Το αρχοντικό Αξιοθέα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, κοντά στην Πράσινη Γραμμή και πήρε το όνομα του από το δρόμο στον οποίο βρίσκεται. Το διώροφο κτήριο χτίστηκε σε σχήμα Π με έναν προσανατολισμό βόρειο-νότιο και αρχικά καταλάμβανε περισσότερο χώρο.

Άγαλμα Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία από τη Βρετανία

Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Το Δημοτικό Κέντρο Συγχρόνων Κοινοτικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών που δημιουργήθηκε για να στεγάζει τα κοινωνικά προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας, είναι ένα ιστορικό κτίριο στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, το οποίο έχει συντηρηθεί και διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να προσφέρει ποιοτικά κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα στους Δημότες.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…