Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων – Ζαν Μισέλ Γκενασιά

Συντάκτης: Γιάννης Σκαντζός

Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’60, στο Παρίσι, όπου ο κόσμος ανακαλύπτει το ροκ εν ρολ ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Αλγερία. Σε ένα παραδοσιακό μπιστρό ο δωδεκάχρονος Μισέλ Μαρινί συναντιέται με τους φίλους του για να παίξουν ποδοσφαιράκι. Εκεί, στην πίσω αίθουσα του μπιστρό, ο νεαρός Μισέλ θα γνωρίσει μια ιδιόρρυθμη ομάδα ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει μια λέσχη σκακιστών. Η γνωριμία του με τα μέλη της λέσχης, όλοι τους πολιτικοί πρόσφυγες από κομμουνιστικές χώρες, θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή. Θα ανακαλύψει ένα φοβερό μυστικό που δένει όλη αυτή την παρέα και θα προσεγγίσει με μια πιο θετική ματιά τον δυσοίωνο κόσμο που τον περιβάλλει. Γιατί είναι όλοι τους αθεράπευτα αισιόδοξοι.

Ο Γκενασιά, μέσα από την τρυφερή ματιά ενός δωδεκάχρονου αγοριού, περιγράφει με πολύ αυθεντικό τρόπο τη γαλλική εφηβεία της δεκαετίας του ’60 και με την «αλητεία» που τον διακρίνει, λόγω της Αλγερινής καταγωγής, μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή όπου η μουσική, οι νεανικοί έρωτες και το ποδόσφαιρο «παντρεύονται» αρμονικά με την πολιτική κουλτούρα μιας κοινωνίας που διώχθηκε βίαια. Η οπτιμιστική διάθεση ξεχειλίζει βλέποντας μια ομάδα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους, να προδώσουν ιδανικά και πιστεύω κι όμως να ανακαλύπτουν νέα κίνητρα να προχωρήσουν παρακάτω. Οι εικόνες του Παρισιού, σε πιο ρετρό αισθητική, αναδύονται με ένα γλυκόπικρο τρόπο που σε κάνουν να θες να βουτήξεις στις σελίδες του για ένα ταξίδι στο χρόνο.

Ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, δικηγόρος στο επάγγελμα, μας αποκρυπτογραφεί τη Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων με μια απολαυστική αφήγηση χωρίς να κουράζει και να φλυαρεί παρόλο που μας παρουσιάζει ένα ογκώδες μυθιστόρημα (680 σελίδες). Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα και τιμήθηκε με το βραβείο Γκονγκούρ που απονέμεται κάθε χρόνο από τους μαθητές λυκείων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους με θετικό τρόπο σκέψης αλλά σίγουρα το μεγάλο στοίχημα που βάζει με τον εαυτό του είναι να κερδίσει έστω και έναν από την αντίπερα όχθη.

Συντάκτης: Γιάννης Σκαντζός,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.