Ο μινιμαλισμός ως τρόπος ζωής δεν είναι για όλους αλλά πολλοί έχουν όλο και περισσότερο την ανάγκη να έχουν λιγότερα, …
Less is more: Η κομψή και απέριττη γοητεία του μινιμαλισμού
Μαζί με την άνοιξη έρχεται και η επιθυμία να αλλάξουμε κάτι. Εάν αισθανθήκατε ότι θέλετε να κάνετε μια εκκαθάριση στο σπίτι, να συμμαζέψετε, να βάλετε τα πράγματα σε μια τάξη, ίσως αυτό να είναι το πρώτο καμπανάκι για να οδηγηθείτε σε έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.
Λίγα και λειτουργικά
Σε ένα μινιμαλιστικό σπίτι όλα είναι λιγότερα: έπιπλα, χρώματα, διακοσμητικά κ.ο.κ. Μελετήστε το σπίτι σας, μελετήστε κάθε γωνιά του και προσπαθήστε να μη σκεφτείτε συναισθηματικά. Αφαιρέστε πράγματα, ακόμη και αν νιώθετε συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους. Δεν χρειάζεται να τα πετάξετε· φυλάξτε τα ή δωρίστε τα σε πολύ δικά σας πρόσωπα που ξέρετε ότι θα τα προσέχουν. Εάν ο χώρος σας χρειάζεται ελάφρυνση, κάντε το· δεν ωφελεί να το καθυστερείτε άλλο.
Μπείτε σε κάθε δωμάτιο και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τη χρησιμότητά του. Τα δωμάτια δεν είναι αποθήκες αναμνήσεων, αλλά χώροι που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Για δική μας διευκόλυνση, λοιπόν, θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε αυτό το σκεπτικό ξεκινώντας τις αλλαγές.
Αγοράστε έπιπλα πολλαπλών χρήσεων και αποθηκεύστε εκεί όσα κρίνετε απαραίτητο να μείνουν στο σπίτι σας.
Αφήστε χώρο γύρω από τα έπιπλα: Μην τα παρατάσσετε το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά αφήστε τα να δείξουν τον χαρακτήρα τους. Σε περίπτωση που ο χώρος σας φαίνεται λίγο άδειος, μπορείτε να προσθέσετε φυτά, που πάντα προσδίδουν γαλήνη και χρώμα σε έναν χώρο, τόσο όσο χρειάζεται.
Χώρος για χαλάρωση
Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια εποχή με πολλή φασαρία και άγχος και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας να παραπέμπει εκεί. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ήπιους τόνους. Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας και ο μινιμαλισμός είναι η τάση της κομψότητας και της απλότητας που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.
Πρακτικές συμβουλές και μυστικά της μινιμαλιστικής διακόσμησης
-
Επίπλωση
Οι μινιμαλιστές είναι κατά του υλισμού και των ανεξέλεγκτων αγορών. Θα αγοράσουν ένα έπιπλο μόνο αν είναι λειτουργικό, απαραίτητο και διαχρονικό. Ας μη γελιόμαστε, μπορούμε να ζήσουμε και με τα απολύτως απαραίτητα· τα υπόλοιπα απλώς ικανοποιούν την πλεονεξία μας. Λίγα έπιπλα, λοιπόν, πρακτικά και, κυρίως, χρήσιμα.
Χρειάζεται τίποτα άλλο ένα σαλόνι;
-
Χρώματα
Λευκό και πάλι λευκό! Εναλλακτικά επιλέξτε το γκρι, το απαλό μπεζ, το χρώμα της άμμου, ένα απαλό γαλάζιο και, γενικά, πιο ψυχρά χρώματα, που θα βοηθήσουν τον χώρο να δείχνει λιγότερο φορτωμένος. Προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από τα απαλά χρώματα και, αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι σε έντονο χρώμα, ας είναι σε κάποιο μαξιλάρι, ένα βάζο ή ένα έπιπλο. Βεβαιωθείτε όμως ότι και τα υπόλοιπα έπιπλά σας ακολουθούν την ίδια χρωματική παλέτα.
Η τέλεια αρμονία χρωμάτων!
- Διακοσμητικά
Και μόνο το ξεσκόνισμα να σας θυμίσω, σας έπεισα. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Ένα ή δύο εξαιρετικά κομμάτια, προσεκτικά επιλεγμένα, θα προσδώσουν στον χώρο την ομορφιά και το στυλ που χρειάζεται. Για παράδειγμα, σε έναν άδειο τοίχο ένας πίνακας είναι αρκετός· προσθέτει κομψότητα χωρίς να κουράζει το μάτι. Μπορείτε να επιλέξετε, επίσης, υφάσματα, ωστόσο φροντίστε να είναι απλά και αέρινα. Τον χειμώνα ένα χαλί θα σας προσφέρει τη ζεστασιά που έχετε ανάγκη.
Το σαλόνι αυτό τα έχει όλα!
-
Οριοθέτηση του χώρου
Έχετε στο μυαλό σας γεωμετρικές γραμμές και κινηθείτε πάνω σε αυτές. Επιλέξτε υλικά όπως ξύλο ή δέρμα. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε και χαμηλά έπιπλα, που θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Ούτε λόγος για πλουμιστές και βαριές κουρτίνες, κρόσσια και άλλα παρεμφερή.
Δεν είναι τυχαίο που και οι διάσημοι, Έλληνες και ξένοι έχουν πλέον ταχθεί υπέρ του μινιμαλισμού. Τρανταχτό παράδειγμα η Kim Kardashian. Ρίξτε μια ματιά στο σπίτι της: Είναι ο ορισμός του μινιμαλιστικού σπιτιού.