Leonardo Da Vinci – Πτήσεις του μυαλού, του Τσαρλς Νίκολ

Συντάκτης: Λορένα Μέμα

leonardo_da_vinci_ptiseis_tou_mualou_tou_tsarls_nikolΠίσω από ένα αινιγματικό χαμόγελο 500+ χρονών της Μόνα Λίζα κρύβεται ένας εξίσου αινιγματικός άνθρωπος. Δεν είναι άλλος από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Γεννήθηκε στην Ιταλία το 1452 σε μια οικογένεια με άνετη οικονομική κατάσταση. Από νεαρή ηλικία άρχισε εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο γνωστού –εκείνης της εποχής– ζωγράφου που δεχόταν σημαντικές παραγγελίες, ενώ αργότερα φιλοτέχνησε ο ίδιος τους πίνακες. Με τα χρόνια έγινε σπουδαίος ζωγράφος και άνοιξε δικό του εργαστήριο όπου είχε τους δικούς του βοηθούς.

Τα ταξίδια που πραγματοποίησε ήταν στο Μιλάνο, επέστρεψε στη Φλωρεντία και μετά ταξίδεψε στην παπική αυλή της Ρώμης. Έχει δημιουργήσει αρκετούς πίνακες –παραγγελία όπως συνήθιζαν εκείνη την εποχή– για την υψηλή κοινωνία, αλλά και δικές του εμπνεύσεις.

Η Μόνα Λίζα (ή Τζοκόντα) είναι ο πίνακας που τον έχει στιγματίσει καθώς έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο (ίσως από τους διασημότερους πίνακες) χάρη στο αινιγματικό χαμόγελο και την έκφραση της Μόνα Λίζα. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Μόνα Λίζα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και δεν απεικονίζεται ο Λεονάρντο μεταμφιεσμένος σε γυναίκα όπως υποστηρίζουν μεταγενέστεροι.

leonardo_da_vinci_ptiseis_tou_mualou_tou_tsarls_nikolΕπειδή ο Λεονάρντο ήταν ανήσυχο πνεύμα δεν περιορίστηκε μόνο στη ζωγραφική. Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντά του ήταν η ανατομία. Έπαιρνε το νυστέρι χειρουργικής και εξερευνούσε το ανθρωπινό σώμα (σε ήδη πεθαμένους ανθρώπους) καταγράφοντας σε χαρτί κάθε μέρος του σώματος που μελετούσε με σκίτσα και με κείμενο-σχόλιο ό, τι ανακάλυπτε κάθε φορά.

Παράλληλα, η αρχιτεκτονική ήταν ένας κλάδος που απασχόλησε τον Λεονάρντο. Χαρακτηριστικά σε μια από τις πολλές σημειώσεις του παρουσιάζει (με σκίτσο) πώς θα μπορούσαν οι πολίτες να κυκλοφορούν άνετα στους δρόμους της πόλης χωρίς την παρουσία των κάρων.

Ο συγγραφέας Τσαρλς Νίκολ δεν θα μπορούσε να παραλείψει τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου. Επίσης, διάσημο σχέδιο του Λεονάρντο που απεικονίζει έναν γυμνό άντρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη του ανεπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμμένα σε έναν κύκλο και ένα τετράγωνο.

leonardo_da_vinci_ptiseis_tou_mualou_tou_tsarls_nikolΈνα εξαιρετικό βιβλίο με εξονυχιστικές λεπτομέρειες για τη ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι από τον συγγραφέα Τσαρλς Νίκολ. Κυκλοφορεί από Μεταίχμιο Pocket για να χωρέσει άνετα και στην τσάντα.

Αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας το βιβλίο Leonardo Da Vinci – Πτήσεις του μυαλού καθώς είναι ένα διαχρονικό βιβλίο (βιογραφία). Κατόπιν διεξοδικής έρευνας, ο συγγραφέας ταξινόμησε το βιβλίο ανάλογα με την πορεία της ζωής του μεγάλου ζωγράφου, αρχίζοντας από τη γέννησή του, τα πρώτα του βήματα, τα ταξίδια του, την κλίση στα ταλέντα του μέχρι τον θάνατο του.

Λεπτομερείς αναφορές με χρονολογική σειρά, διάφορα αποσπάσματα του ίδιου αλλά και όσων αναφέρθηκαν σε αυτόν φωτίζουν όλες τις πτυχές της ζωής του και κυρίως την προσωπικότητά του. Με εικονογραφημένο υλικό είτε από τα έργα του είτε από τις σημειώσεις του στην αρχιτεκτονική, στην ανατομία, στη ζωγραφική κά.

Με λίγα λόγια: τον θησαυρό γνώσεων που μας κληρονόμησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα το βρείτε μέσα σε ένα βιβλίο 844 σελίδων.

Συντάκτης: Λορένα Μέμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.