Λέω «Όχι» = Προστατεύω τον χρόνο μου

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ο χρόνος και η σωστή διαχείρισή του είναι καθοριστικός παράγοντας ευτυχίας στη ζωή μας, γι’αυτό  ας μάθουμε τρόπους να τον προστατεύουμε από άσκοπο ξόδεμα. Τα «όχι» μας μπορούν να τον προστατεύσουν από το να κυλήσει σαν νεράκι χωρίς να το πάρουμε είδηση…

Πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος στις ζωές μας; Πόσες φορές βάλαμε το ξυπνητήρι μας νωρίτερα, μόνο και μόνο γιατί ένα 24ωρο δεν μας φτάνει για να κάνουμε όσα θέλουμε; Βρίσκουμε τελικά χρόνο μέσα στη μέρα για να κάνουμε αυτά που πραγματικά μας δίνουν χαρά; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας για να μάθουμε πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος μας και πώς εμείς θέλουμε να τον διαχειριστούμε.

Η σημασία του χρόνου

Σε μια καθημερινότητα που κινείται διαρκώς, θα πρέπει και εμείς να κινούμαστε μαζί της, αλλιώς απλά δεν θα προλάβουμε. Θα φύγει χωρίς εμάς. Δεν θα μας περιμένει. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να σταματήσουμε τον χρόνο, ώστε να μην κυλήσει και να προλάβουμε ό,τι θέλουμε να κάνουμε. Η αλήθεια είναι πως όλοι κάποια στιγμή το θελήσαμε αυτό και μακάρι να το μπορούσαμε, αλλά επειδή δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί, καλύτερα να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Πως λέγοντας «όχι» προστατεύω τον χρόνο μου

Πόσες φορές ενώ τελείωσες την δουλειά και είπες «τώρα είναι η ευκαιρία μου να κάνω ό,τι θέλω», ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο και σου έγινε πρόταση για κάτι που δεν ήθελες καθόλου. Θα σου πέρασε η σκέψη του πώς να αποφύγεις  να πας εκεί που σου προτείνουν και πώς θα καταφέρεις να επενδύσεις το χρόνο σου εκεί που αρχικά είχες σχεδιάσει, αλλά για τυπικούς ίσως λόγους ή για να αποφύγεις τις αρνητικές αντιδράσεις τελικά είπες «Ναι, συμφωνώ». Πόσο επηρέασε την ημέρα σου το ότι έκανες κάτι που δεν ήθελες; Αν τα πράγματα δεν πήραν μια αναπάντεχη τροπή, μάλλον δεν ήσουν ευχαριστημένος για το πώς κύλησε η μέρα, μιας και δεν έκανες αυτό που πραγματικά  ήθελες εσύ.

 Τελικά έκανες τα πράγματα που κάποιος άλλος σου «επέβαλλε» και στο τέλος της ημέρας, που κάνεις τον απολογισμό σου, ο χρόνος μάλλον γλίστρησε μέσα από τα χέρια σου. Ας αναλογιστούμε λοιπόν, πως θα ήταν αν όντως έκανες αυτό που είχες προγραμματίσει. Θα έφτανε το τέλος της ημέρας, θα ήσουν κουρασμένος αλλά θα είχες τελείως διαφορετική ψυχολογία. Θα ήσουν χαρούμενος και ευτυχισμένος που κατάφερες να περάσεις την μέρα σου όπως πραγματικά το θέλησες να γίνει.


Μπορούμε να μάθουμε να λέμε  «όχι»;

Άρα αφού ξέρουμε πως με ένα απλό «όχι» μπορούμε να ελευθερώσουμε τόσο πολύ χρόνο, και να κάνουμε όσα  μας δίνουν ευχαρίστηση,  γιατί δεν το λέμε άραγε; Το πολυπόθητο «όχι» , αυτό που θα μας δώσει τον χρόνο να γεμίσουμε τη μέρα και τις καθημερινότητες μας με τα δικά μας «θέλω». Είναι μια ερώτηση που πρέπει να θέσουμε εμείς στον εαυτό μας και να δούμε τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω. Ωστόσο, αν δεν λέτε όσο συχνά θα έπρεπε το  «όχι», μπορείτε να μάθετε πώς να το λέτε χωρίς φόβο και ενοχές. Το «όχι» είναι μια λέξη συνδεδεμένη με τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας. Αν καταφέρουμε να αποβάλλουμε αυτά που μας κρατάνε πίσω, τότε θα επιτύχουμε να εκφέρουμε την άποψη μας χωρίς φόβο.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…