Λέγοντας “ευχαριστώ”

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρτζάκλη

Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σε όποιον βαθμό και να το χρησιμοποιήσουμε η ουσία του παραμένει η ίδια! Η λέξη αυτή, αποτελείται από εννέα γράμματα και η σημαντικότητας της είναι απεριορίστου σημασίας για την ανθρωπότητα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η λέξη «ευχαριστώ» υπάρχει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και έχει ακριβώς την ίδια σημασία. Αυτό αποτελεί και την εξήγηση στο γιατί είναι από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Το “ευχαριστώ” είναι μία από τις λέξεις που πρέπει να λέμε κοιτώντας τον άλλο στα μάτια, διότι είναι τρόπος έκφρασης παράλληλων συναισθημάτων. Με το να πούμε τη λέξη «ευχαριστώ» σε κάποιον, δείχνουμε πρώτα απ’ όλα έναν τρόπο ευγένειας στο άτομο που έχουμε απέναντί μας. Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη «ευχαριστώ» στην καθημερινή μας ζωή.

Λέγοντας, λοιπόν, ευχαριστώ σε κάποιον, του εκφράζουμε με άμεσο τρόπο την ευγνωμοσύνη μας για κάτι που έκανε για εμάς. Ο λόγος για τον οποίο εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε άλλους ανθρώπους, είναι για να τους δείξουμε πως αναγνωρίζουμε όσα κάνουν για εμάς. Με το να ευχαριστήσουμε κάποιον αυτομάτως του έχουμε δείξει την εκτίμηση που έχουμε προς το πρόσωπό του.

Επίσης, με το να εκφράζουμε την ευχαρίστησή μας, κάνουμε ξεκάθαρο στο άλλο πρόσωπο πως αποδεχόμαστε με χαρά τα όσα τυχόν έπραξε για εμάς. Μόνο και μόνο από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η σημαντικότητα της λέξης «ευχαριστώ» είναι μεγάλη. Όχι μόνο για το πρόσωπο που εισπράττει την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Η αλήθεια είναι πως αποκομίζουμε κάποια οφέλη λέγοντας «ευχαριστώ». Πέρα λοιπόν απ’ το ότι αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας λόγω του ότι χρησιμοποιούμε τους βασικούς κανόνες ευγένειας, είμαστε χαρούμενοι που μας βοήθησαν να κάνουμε κάτι. Μας άρεσε η πρωτοβουλία που πήραν να κάνουν κάτι για εμάς. Γι’ αυτό τον λόγο τους ευχαριστούμε. Το πραγματικό όφελος που κερδίζουμε εμείς από αυτό είναι η αναγνώριση που υπάρχει από την άλλη πλευρά ότι μας άρεσε η κίνηση βοήθειας που τυχόν μας παρείχαν.

Κατά ένα περίεργο λόγο, λέγοντας «ευχαριστώ», νιώθουμε γεμάτοι. Αυτό και μόνο, τις περισσότερες φορές, είναι αρκετό για να αισθανόμαστε μια συναισθηματική πληρότητα μέσα μας που μας βοηθά να έχουμε μια καλή ψυχική υγεία. Οπότε, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε να λέτε «ευχαριστώ» όταν εισπράττετε οποιαδήποτε μορφή βοήθειας ή γενικά όταν κάνουν κάτι για εσάς. Απλά μην ξεχνάτε να το λέτε με χαμόγελο!

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρτζάκλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.