Η μάθηση «περνάει» μέσα από το γράψιμο
Επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως η διαδικασία γραφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μάθηση. Εκτός από γνωστική διεργασία έχει κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο. Αντίθετα το γράψιμο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δηλαδή η πληκτρολόγηση μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για κάτι τέτοιο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, Stavanger αναφέρουν πως όταν γράφουμε με το χέρι, χρησιμοποιούμε πάνω από μια αισθήσεις. Ο εγκέφαλός μας ανατροφοδοτείται από τις μηχανικές μας κινήσεις, σε συνδυασμό με την αίσθηση της αφής με το μολύβι και το χαρτί. Αυτές οι πληροφορίες είναι διαφορετικές από τις αντίστοιχες που μεταφέρονται κατά την πληκτρολόγηση ενός κειμένου.
Μια άλλη άποψη ερευνητών είναι πως διαβάζοντας τα γράμματα που έχουμε γράψει οι ίδιοι, ενεργοποιούνται διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, από αυτά που ενεργοποιούνται όταν διαβάζουμε γράμματα από πληκτρολόγηση. Η κίνηση του χεριού κατά τη διάρκεια της γραφής αφήνει στο μυαλό, ένα είδος βραχύχρονης μνήμης, που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να επεξεργάζεται τα γράμματα. Αυτό συνεπάγεται τη σύνδεση μεταξύ γραφής και ανάγνωσης. Η διάρκεια που ξοδεύει κανείς στο να γράψει μια λέξη, είναι ένα ακόμη στοιχείο για την ενίσχυση της μάθησης από τη γραφή.
Η αίσθηση της αφής έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σύνδεση γραφής-μάθησης. Παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συμπεριληφθούν έρευνες και μελέτες σχετικά με την αφή στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχει αποδειχτεί και πειραματικά πως η γραφή ενός κειμένου με το χέρι βοηθά στην απομνημόνευση του καθώς και ενεργοποιεί περισσότερα μέρη του εγκεφάλου, συγκριτικά με την πληκτρολόγηση.