Lean In: Βγείτε μπροστά – Γυναίκες, εργασία και θέληση για ηγεσία!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Lean In: Βγείτε μπροστά - Γυναίκες, εργασία και θέληση για ηγεσία!«Lean In: Βγείτε μπροστά – Γυναίκες, εργασία και θέληση για ηγεσία» είναι ο τίτλος του βιβλίου που παρουσίασαν οι Εκδόσεις Πατάκη στις 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Φίλοι της μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών! Τι το ιδιαίτερο έχει; Η Sheryl Sandberg στο trailer του βιβλίου της λέει πως έγραψε το Lean In γιατί δεν μπόρεσε να δεχτεί να βλέπει γύρω της τόσες γυναίκες να τα παρατούν… Το Lean In λοιπόν είναι ένα κάλεσμα, είναι αφορμή για ένα κίνημα ή, όπως ή ίδια η συγγραφέας αναφέρει, «έχει σκοπό να ξεκινήσει μία συζήτηση»! Μία τέτοια συζήτηση έγινε λοιπόν και το βράδυ της Τρίτης…

Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα Νίκη Κουτσιανά, πρόεδρος της εταιρίας Apivita, η οποία και προλογίζει την ελληνική έκδοση του βιβλίου. Η κα Κουτσιανά διαβάζοντας το βιβλίο διαπίστωσε πως ακόμα και οι γυναίκες που έφτασαν ψηλά αντιμετώπισαν τις ίδιες δυσκολίες! Με αφορμή αυτή τη σκέψη, μας μίλησε για τη δική της ιστορία, μας είπε πως ενώ ήταν πολύ συνεσταλμένος χαρακτήρας, κατάφερε να “βγει μπροστά”! Μας είπε ακόμη πως πολλές φορές στην καριέρα της ένιωσε τι πάει να πει «γυναίκα ακροβάτης» ανάμεσα στην οικογένεια και την εργασία! Προέτρεψε όλες τις γυναίκες να μην συμβιβάζονται σε θέσεις κατώτερες, ούτε να αναγκάζονται να σκληρύνουν λόγω των συνθηκών, αλλά να διεκδικήσουν τα όνειρα τους. Παρατήρησε μάλιστα ότι σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας η αλλαγή αυτή είναι πιο εφικτή από ποτέ καθώς οι γυναίκες που είναι και μητέρες μπορούν να δουλεύουν πλέον από το σπίτι. Έκλεισε με το μήνυμα ότι το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, επιμονή, υπομονή, προσήλωση σε ένα στόχο, τρέλα, μεράκι και πάθος!

Τη συζήτηση συνέχισε η κα Μαρίκα Λάμπρου, Διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic. Η κα Λάμπρου μας είπε πως οι προκαταλήψεις ξεκινούν μέσα στην οικογένεια, καθώς θεωρείται περίεργο μία κοπέλα να θέλει να κάνει καριέρα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα κορίτσια καθοδηγούνται σε κάτι πιο “μαλακό”. Μας μίλησε ακόμη για τη διπλή διαδρομή που έχει να διανύσει μία γυναίκα για να προαχθεί, καθώς συνηθίζεται οι γυναίκες να κρίνονται από το track record, άρα τι έχουν ήδη κάνει, ενώ οι άντρες από το potential, άρα αρκεί να φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν! Ως αντιστάθμισμα για αυτή την “απόσταση”, η κα Λάμπρου προτείνει δύο ιδιότητες: την «ανθεκτικότητα» και την «αυθεντικότητα»! Τέλος, επισήμανε ότι η πιο έντονη παρουσία των γυναικών στην εργασία έχει και οικονομικές διαστάσεις όχι μόνο κοινωνικές!

Τη σκυτάλη πήρε η κα Σοφία Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος, ξεκινώντας με αναφορά στα σημεία εκείνα στα οποία η εμπειρία της ταυτίστηκε με όσα διάβασε στο βιβλίο. Μίλησε για τη δυσκολία της επικοινωνίας όταν όλες οι διευθυντικές θέσεις είναι κατειλημμένες από άντρες και για το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να διαπραγματεύονται λιγότερο αλλά και να κρίνουν πιο αυστηρά τους εαυτούς τους! Κάλεσε τις γυναίκες να δείξουν αλληλεγγύη ώστε να φτάνουν όλο και περισσότερες στην κορυφή και έκλεισε με μία δόση χιούμορ δανειζόμενη τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρ «αν θεωρήσουμε ότι η κρίση ξεκίνησε με την κατάρρευση των Lehman Brothers στην Αμερική, αν οι Lehman Brothers ήταν Lehman sisters δεν θα φτάναμε ως εδώ!»

Ο πρώτος άντρας που μπήκε στη συζήτηση ήταν ο κος Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών. Ο κος Μπουραντάς άνοιξε τη διάλεξη του προτρέποντας τις γυναίκες να μην μιμούνται τους άντρες όσο ανεβαίνουν επαγγελματικά αλλά να διατηρήσουν τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, πολλά από τα οποία, όπως επεσήμανε, είναι ουσιαστικά για την ηγεσία. Ακόμη, εξέφρασε τη σκέψη ότι κάθε γυναίκα για να κάνει καριέρα «πρέπει απλά να το θέλει» και τελείωσε με μία χιουμοριστική παραβολή και το μήνυμα ότι μπορεί να επιτευχτεί ισορροπία οικογένειας και καριέρας!

Με μία σύντομη ιστορία μπήκε στη συζήτηση και ο κος Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κλινικός Ψυχολόγος, με σκοπό να μας δείξει πως πολλές φορές εκείνο που μετράει είναι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα! Πρόσθεσε τη δική του οπτική στην ανάγνωση του βιβλίου λέγοντας πως αυτό που προσπαθεί να πει σε πολλά σημεία η Sheryl είναι «Πάρτο αλλιώς, θα βρεις» ή, διατυπωμένο κάπως διαφορετικά, τα εμπόδια είναι εσωτερικά! Συμβούλεψε λοιπόν τις γυναίκες να αλλάξουν τις εσωτερικές φωνές του “δεν το έχω, δεν μπορώ”, να επιλέξουν να μην κουβαλήσουν μαζί τους τις προκαταλήψεις των άλλων και να βρουν ποιο είναι το δικό τους όνειρο…

Είναι αξιοσημείωτο τέλος να αναφερθεί πως λειτουργεί μη κερδοσκοπικός οργανισμός Lean In (www.leanin.org) στον οποίο και θα διατεθεί μέρος των εσόδων. Ο οργανισμός, που στοχεύει στη δημιουργία διεθνούς δικτύου, έχει όραμα ένα κόσμο με περισσότερες γυναίκες σε θέσεις κορυφής!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.