Λαβράκι με τηγανητές πατάτες
Ένα πιάτο που “μυρίζει” Ελλάδα… με λαυράκι και τηγανητές πατάτες! Άλλωστε, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το φρέσκο ψάρι της Μεσογείου και την κουζίνα της “μαμάς”.
Υλικά
700 γρ. λαβράκι
3 μεγάλες πατάτες
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι , πιπέρι
2 κύβους λαχανικών
2 κούπες ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αρχικά ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και τις αλατίζετε. Τις βάζετε σε μπόλικο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Το μυστικό για να γίνουν τραγανές οι πατάτες είναι να βάλετε μισό ποτήρι νερό την ώρα που τηγανίζονται. Τις γυρίζετε να τηγανιστούν και από την άλλη μεριά και τις αφήνετε να γίνουν πολύ τραγανές.
Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να ρουφήξει το λάδι.
Στην συνέχεια ετοιμάζετε το λαβράκι. Καθαρίζετε προσεκτικά το ψάρι από τα εντόσθια. Αν δεν αντέχετε αυτή τη δουλειά, θα πρέπει να τα αγοράζετε έτοιμα καθαρισμένα από το ιχθυοπωλείο. Ξεφλουδίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τρίβετε στον τρίφτη. Ξεσποριάζετε την πιπεριά και την τρίβετε και αυτή στον τρίφτη. Τρίβετε από πάνω τον κύβο λαχανικών και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
Στην συνέχεια κόβετε το ψάρι στην μέση κάθετα. Με το μαχαίρι ανοίγετε προσεκτικά μια τρύπα στο εσωτερικό του ψαριού και στις δύο πλευρές πάνω και κάτω. Παίρνετε το μίγμα σας και το εισάγετε στο εσωτερικό του ψαριού να γεμίσει καλά. Στο τέλος αλευρώνετε το ψάρι και είναι έτοιμο για τηγάνισμα. Το τηγανίζετε στο ίδιο λάδι που έχουν ψηθεί και οι πατάτες.
Υλικά για τη σάλτσα
2 ντομάτες
2 κρεμμύδια
1/2 κύβο λαχανικών
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλάκια σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1/2 κόκκινη πιπεριά
πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβετε. Αφαιρείτε τους σπόρους από την πιπεριά και την ψιλοκόβετε. Ρίχνετε τα λαχανικά να σωταριστούν με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον κύβο λαχανικών και το σκόρδο και ανακατεύετε. Στο τέλος ρίχνετε το λεμόνι και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά. Εάν έχει δέσει η σάλτσα την αφαιρείτε από την φωτιά και σερβίρετε.



























