Λάθος ερωτήσεις που καταστρέφουν την επικοινωνία μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν οι ερωτήσεις που κάνεις σε κάποιον, γνωστό και μη, μπορούν να καταστρέψουν την πρώτη επικοινωνία μαζί του; Κάποιες ερωτήσεις μπορεί να είναι πιο ακατάλληλες απ’ ό,τι νομίζεις.

Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι οι πιο κλισέ ερωτήσεις που συνηθίζουμε να κάνουμε, είναι και οι πιο ασφαλείς ή οι πιο κατάλληλες για να πιάσουμε γνωριμία με έναν άνθρωπο. Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα.

«Πώς πάει η δουλειά;» ή «δουλεύεις;»

Μία από τις πιο αθώες φαινομενικά ερωτήσεις, που μπορούν να φέρουν όμως κάποιον συνομιλητή μας σε αρκετά δύσκολη θέση. Έτσι όπως είναι η κατάσταση στην αγορά σήμερα, πολλοί φτάνουν να χάσουν τη δουλειά τους. Σίγουρα, δεν είναι κάτι το ανώδυνο ή το εύκολο να το διαχειριστεί κάποιος, οπότε το να ρωτήσουμε κάτι τέτοιο, μπορεί να φέρει δυσαρέσκεια και στεναχώρια. Αντ’ αυτού, μπορούμε να πούμε απλά «με τι ασχολείσαι» ή «ασχολείσαι με κάτι αυτόν τον καιρό;» και να πετάξουμε το μπαλάκι στον συνομιλητή να μοιραστεί μαζί μας όσα επιθυμεί. 

Ακόμα καλύτερα μπορούμε να τον ρωτήσουμε για τα χόμπι του ή με τι του αρέσει να ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του. Πολύ πιο ευχάριστη ερώτηση και θα σπάσει περισσότερο τον πάγο από το να μιλήσετε για δουλειά.

«Τι κάνει ο/η…»

Όταν έχουμε αρκετό καιρό να μιλήσουμε με κάποιον και να μάθουμε νέα του, καλό είναι να προσέξουμε για ποια άλλα άτομα θα ρωτήσουμε. Είτε έχει να κάνει με κάποια σχέση του συνομιλητή είτε με απλή φιλία ή παρέα, καλό είναι να μην προσεγγίσουμε τόσο απότομα το θέμα. Μπορεί να έχουν χωρίσει (αν ήταν ζευγάρι) ή να έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση μεταξύ φίλων που είναι δύσκολη και σίγουρα δεν θα θέλαμε να  ανασκαλέψουμε μια τέτοια συνθήκη. 

Καλύτερα, αν θέλουμε να μάθουμε για κάποιον άλλο και βλέπουμε ότι δεν έχει αναφερθεί στη συζήτηση μέχρι στιγμής, μπορούμε να ρωτήσουμε «μιλάτε ακόμα με τον/την…;» και έτσι θα μπορέσουμε να θίξουμε το θέμα πιο ομαλά και να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανές απαντήσεις. 

«Πώς μπορείς και είσαι τόσο ακομπλεξάριστος;»

Όσο κι αν η στάση και τα λεγόμενα κάποιου δείχνουν ότι είναι ακομπλεξάριστος, καλό θα είναι να μην ρωτήσουμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όντως κάποιος έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό του και τις ανασφάλειές του ή απλά δείχνει κάτι τέτοιο και λειτουργεί ως άμυνα. Ακόμα κι αν είναι όντως ένα άτομο που έχει ξεπεράσει τα κόμπλεξ του, ο τρόπος και ο δρόμος για να φτάσει εκεί δεν είναι -σχεδόν ποτέ- εύκολος. Το τι έχει περάσει κάποιος ή περνάει για να φαίνεται στους γύρω του «εντάξει» είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. 

Για να μην φέρουμε, λοιπόν, κανέναν σε δύσκολη θέση μπορούμε είτε να παραλείψουμε μια τέτοια ερώτηση είτε να δηλώσουμε «θαυμάζω το πόσο άνετος/η είσαι!». Έτσι, δεν θα χρειαστεί να μας απαντήσει σε κάτι και θα βοηθήσουμε πολύ στην ψυχολογία του και στην προσπάθεια που καταβάλει. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.