Λάθη που πρέπει να αποφύγετε σαν νέος εργαζόμενος

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε σαν νέος εργαζόμενοςΛάθη, παραλείψεις και έλλειψη κρίσης… στις πρώτες εβδομάδες της δουλειάς; Δεν είστε οι μόνοι! «Από τα λάθη μαθαίνεις…» λέει οι λαός, αλλά υπάρχουν και μερικά που δύσκολα συγχωρούνται μέσα στον σκληρό εργασιακό κόσμο. Οι παρακάτω παγίδες αποτελούν «κόκκινη» σημαία για τους εργοδότες και καλό είναι να τις αποφύγετε, ειδικά αν έχετε προσληφθεί πρόσφατα!

Μη φοβάστε να «αγωνιστείτε» για τον εαυτό σας

Είτε πρόκειται για μια αύξηση ή άδεια, είτε πρόκειται για τη διατύπωση μιας γνώμης είναι σημαντικό να αγωνίζεστε για τον εαυτό σας μέσα στο γραφείο. Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη αποπνέετε, τόσο περισσότερο σεβασμό θα κερδίσετε! Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την αξία σας και μην αφήνετε την ηλικία ή την απειρία σας να υπαγορεύουν το πώς θα σας αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί σας.

Μην βγαίνετε μέχρι αργά την προηγούμενη ημέρα!

Ειδικά, όταν έχετε προσληφθεί πρόσφατα, πρέπει να προσέχετε τη συμπεριφορά σας, όχι μόνο στο γραφείο, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, αν διασκεδάζετε κάθε ημέρα μέχρι το πρωί ή αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το βράδυ… το επόμενο πρωί μόνο συγκεντρωμένοι δεν θα είστε στη δουλειά!

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε σαν νέος εργαζόμενοςΜην χρονοτριβείτε μέσα στο Facebook ή το Twitter

Να θυμάστε ότι ο υπολογιστής της δουλειάς βρίσκεται σε κοινή θέα! Ανα πάσα στιγμή, το αφεντικό σας μπορεί να ενημερωθεί για… το πόσο χρόνο περνάτε μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα email σας. Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν πρόκειται να εκτιμήσει έναν υπάλληλο που φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το status του στο facebook εν ώρα εργασίας.

Μην εμπλέκεστε σε ρόλους άλλων συναδέλφων

Μπορεί απλά να θέλετε να βοηθήσετε ένα συνάδελφο… και να καταλήξετε να μπείτε σε «ξένα» χωράφια! Ειδικά, αν δεν έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με τους άλλους, κοιτάξτε να επικεντρωθείτε στα καθήκοντά σας και να βοηθάτε μόνο εκεί που δεν υπάρχει ρίσκο.

Αποφύγετε το casual ντύσιμο

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε σαν νέος εργαζόμενοςΗ γενικότερη εμφάνιση ενός νέου εργαζόμενου είναι ικανή να βοηθήσει ή να βλάψει το επαγγελαματικό μέλλον σας. Αν ντυθείτε ιδιαίτερα προκλητικά ή πολύ casual στο γραφείο, θα δώσετε λάθος μήνυμα στους συναδέλφους ή το αφεντικό σας. Πρέπει να λάβετε σοβαρά το ζήτημα της εμφάνισής σας… αφού ένα επαγγελματικό ντύσιμο προσφέρει κύρος σε ένα νέο εργαζόμενο.

Μην απομονώνεστε αλλά δικτυωθείτε!

Χωρίς τις γνωριμίες και τη δικτύωση μέσα στην εταιρεία, κανείς δεν θα μπορέσει να παρατηρήσει την αξία σας. Οι επαγγελματικές σχέσεις είναι σημαντικές για να διεκδικήσετε μια προαγωγή ή ακόμα για την επόμενη δουλειά σας. Μην φοβάστε να δικτυωθείτε και να πλησιάσετε τους προϊστάμενούς σας, αφού αυτό απαιτεί ο κόσμος της εργασίας.

Μην κουτσομπολεύετε στο γραφείο

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε σαν νέος εργαζόμενοςΤο κουτσομπολιό είναι ικανό να διαλύσει μέσα σε μερικά λεπτά τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει… ακόμα και στην απόλυση! Αν βρίσκεστε μπροστά από ένα κουτσομπολιό, κρατήστε ουδέτερη στάση και μακροπρόθεσμα θα επωφεληθείτε!

Όταν τελειώνει το ωράριό σας… μην φεύγετε αμέσως!

Αν περιμένετε να τελειώσει ακριβώς το ωράριό σας για να φύγετε από τη δουλειά… θα φανείτε τεμπέληδες και χωρίς όρεξη για εργασία. Καλό είναι να δουλεύετε περισσότερη ώρα, ειδικά στην αρχή, ώστε να εκτιμήσοτβ οι άλλοι την όρεξη σας. Κρατήστε την επαγγελματική σας φήμη σε υψηλά επίπεδα.

Μη θέτετε σε κίνδυνο τα ιδιωτικά στοιχεία

Σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν ιδιωτικά στοιχεία που δεν πρέπει να βγαίνουν έξω από τα όρια του γραφείου. Τα ιδιωτικά στοιχεία πελατών και οι στρατηγικές της εταιρείας κινδυνεύουν να γίνουν βορά των ανταγωνιστών και όχι μόνο. Φροντίστε να μη σχετίζεστε με τις διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.