Λαδένια
H λαδένια είναι το πιο γνωστό τοπικό έδεσμα που έχει να προσφέρει η Κίμωλος. Αν επισκεπτόταν η εκπομπή «Bizarre Foods» του Travel Channel την Κίμωλο, σίγουρα θα μας την παρουσίαζε ως το signature dish του νησιού. Τους προλαβαίνουμε και σας την παρουσιάζουμε πρώτοι. H Λαδένια, ένα μοναδικό, καθαρά κιμωλιάτικο προϊόν, φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.
Υλικά (6-8 μερίδες)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 ½ φλ. ζεστό νερό (ή περισσότερο αν χρειαστεί)
2 φλ. αλεύρι σκληρό
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη σφιχτή ώριμη ντομάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
2 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
Εκτέλεση
- Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό και τη σκεπάζετε με μια πετσέτα.
- Αφήνετε να σταθεί για 5’ ή μέχρι να αρχίσει να κάνει φυσαλίδες.
- Αναμειγνύετε τα δυο αλεύρια μαζί με το αλάτι.
- Προσθέτετε αργά το μείγμα αλευριού μέσα στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα ή όσο χρειαστεί, εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή ή προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι εάν είναι πολύ ρευστή.
- Ζυμώνετε μέσα στο μπολ μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική και καθαρίσουν οι πλευρές του μπολ.
- Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη μέχρι να φουσκώσει.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 5’.
- Προσθέτετε τις ντομάτες, δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύετε μέχρι να πιει σχεδόν το περισσότερο υγρό του.
- Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος του ταψιού και την τοποθετείτε μέσα.
- Σκεπάζετε και την αφήνετε για 15’ να φουσκώσει.
- Απλώνετε το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιού ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ψήνετε τη λαδένια για μια ώρα περίπου ή μέχρι να γίνει η ζύμη τραγανή και να καραμελώσει η επικάλυψη.
- Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε.