Κύβος του Ρούμπικ- η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά όλων των εποχών

Συντάκτης: Flowmagazine

Χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως ανταγωνίζονται online σε διαγωνισμούς ταχύτητας για το ποιός θα τον λύσει πιο γρήγορα ή με λιγότερες κινήσεις. Δίνει έμπνευση στον κόσμο της μόδας λόγω του ευφάνταστου γεωμετρικού του σχήματος. Βρίσκει εφαρμογή ακόμα και στην ιατρική.

Σε τι ταιριάζει η παραπάνω περιγραφή; Μα φυσικά, στον κύβο του Ρούμπικ. Μια εφεύρεση του 1974, που εξακολουθεί να μας κάνει να «σπάμε τα κεφάλια μας».

Ιστορική αναδρομή

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά στον κόσμο των παιχνιδιών. Ο αριθμός των διαφορετικών διατάξεων των πλευρών είναι 43.252.003.274.489.856.000! Πρόκειται για έναν αριθμό με 20 ψηφία. Ακόμα και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα ωχριούσε μποροστά του.

Εφευρέθηκε από τον Έρνο Ρούμπικ, έναν Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής, το 1974. Πέρασαν έξι χρόνια μέχρι να βρεί τον δρόμο προς τα καταστήματα παιχνιδιών της Δύσης. Μετά το διεθνές ντεμούτο του ωστόσο προχώρησε ακάθεκτος. Είναι το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία.

Μπορεί η δεκαετία του 1990 να πέρασε κάπως δύσκολα, η επιστροφή του όμως είναι δυναμική. Ο Τόμας Ρακίκι απέδειξε ότι χρειαζόταν το πολύ 22 κινήσεις για να λυθεί ο γρίφος από οποιαδήποτε αρχική θέση. Επι του παρόντος, οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν να κατεβάσουν τον αριθμό αυτόν στις 20.

Δύο ρεκόρ που εντυπωσιάζουν

Ο Έρικ Άκερσιτζκ κατάφερε στο Ανοιχτό Τουρνουά της Τσεχίας να λύσει τον Κύβο μέσα σε 7,08 δευτερόλεπτα. Εκ διαμέτρου αντίθετο είναι το ρεκόρ που πέτυχε ο Γκράχαμ Πάρκερ. Συνολικά αφιέρωσε 27.400 ώρες από τη ζωή του. Ο οικοδόμος από το Χάμσερ, ο οποίος αψηφώντας όλους τους αλγόριθμους που έχουν δημιουργήσει μαθηματικοί και υπάρχουν στο internet, έδωσε και στα εννέα κυβάκια καθεμίας από τις έξι πλευρές ενός Κύβου του Ρούμπικ το ίδιο χρώμα.

Η φήμη του ανανεώνεται στο σήμερα

Ο κύβος του Ρούμπικ είναι μια σπαζοκεφαλιά με ποικίλες πιθανότητες εφαρμογής στη σύγχρονη ζωή, από το ίντερνετ έως την ιατρική. Και, Στο διαδίκτυ

ο ζει μεγάλες δόξες, καθώς υπάρχουν πλέον εκατοντάδες επίσημες και ανεπίσημες σελίδες αφιερωμένες σε αυτόν. Περιλαμβάνουν μεθόδους και λύσεις, αλλά και διαγωνισμούς ταχύτητας online. Μέχρι και ο κόσμος της μόδας εμπνέεται κατά καιρούς από το pattern του Κύβου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…