Κυτταρίτιδα σημαίνει… υγεία!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κυτταρίτιδα σημαίνει… υγεία!Γύρω μας βλέπουμε τα πρώτα μπουμπούκια της άνοιξης και μαζί τους θα αλλάξει η γκαρνταρόμπα μας. Για πολλές γυναίκες ήρθε η ώρα να βγάλουν τα σορτς, τα μαγιό και τις μίνι φούστες, αλλά τι γίνεται με εκείνες που έχουν κυτταρίτιδα; Μπορούν να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα; Η ανησυχία απλώνεται παντού, ενώ μία ολόκληρη βιομηχανία στήνεται με σκοπό να ηρεμήσει τα ταραγμένα πλήθη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανένα προϊόν, καμία μέθοδος δεν λειτουργεί πραγματικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να υποφέρει από την κυτταρίτιδα. Ακόμα και η personal trainer Jillian Michaels έχει παραδεχθεί ότι έχει κυτταρίτιδα, μία γυναίκα που ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όταν η Michaels ρωτήθηκε ποιο μέρος του σώματός της της αρέσει λιγότερο σε συνέντευξή της απαντά: «Ο πισινός μου! Τον μισώ! Έχω κυτταρίτιδα σε αυτό το μέρος, και δεν έχει σημασία τι κάνω. Δεν μπορώ να απαλλαχθώ».

Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι είμαστε ένα έθνος με υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας και πολλές γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση, φαίνεται να υπάρχει μία εμμονή για την κυτταρίτιδα. Μεγάλο μέρος αυτής της εμμονής τροφοδοτείται από τα μέσα ενημέρωσης. Λιπόσαρκα μοντέλα έχουν καλύψει κάθε αξιόλογο περιοδικό που μπορείτε να σκεφτείτε. Μόλις πρόσφατα η χώρα της Γαλλίας μίλησε για την απαγόρευση των αδυνατισμένων γυναικών να εμφανίζονται στην Εβδομάδα Μόδας.

Πάντως, εμείς οι γυναίκες είμαστε εξίσου υπεύθυνες για την προσήλωσή μας σε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τη στιγμή που μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά για τη συνολική υγεία και την ευεξία μας.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα δεν είναι μια ιατρική κατάσταση. Η κυτταρίτιδα είναι απλώς λίπος κάτω από το δέρμα. Το λίπος φαίνεται ανώμαλο επειδή πιέζει τον συνδετικό ιστό, προκαλώντας στο δέρμα ζάρες. Δεν είναι ανθυγιεινό. Αν έχετε κυτταρίτιδα, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υπέρβαρες. Κυτταρίτιδα σημαίνει… υγεία!Σημαίνει ότι είστε φυσιολογικές και υγιείς γυναίκες. Η μείωση του βάρους μπορεί να μειώσει προφανώς την κυτταρίτιδα (δεδομένου ότι είναι ακριβώς το λίπος κάτω από το δέρμα), αλλά επειδή όλοι χρειαζόμαστε λίγο λίπος, δεν μπορεί να απομακρυνθεί εντελώς.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα;

Η βιομηχανία ομορφιάς έχει πουλήσει σε γυναίκες επεμβατικές διαδικασίες που υποτίθεται ότι εξαλείφουν την κυτταρίτιδα, αλλά μερικές από αυτές μπορούν να χειροτερέψουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο να καταπολεμηθεί ριζικά. Ακολουθούν 5 λύσεις κυτταρίτιδας που πρέπει να αποφύγετε.

1. Λιποαναρρόφηση. Δεν είναι μόνο μία πολύ επεμβατική διαδικασία που μπορεί να αφήσει σημάδια, αλλά η λιποαναρρόφηση μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του δέρματος. Πηγαίνετε απλώς στο γυμναστήριο. Το χτίσιμο των μυών μπορεί να την ελαχιστοποιήσει. Ίσως αυτή η χειρουργική επέμβαση λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους, αλλά για πολλούς επιδεινώνει το πρόβλημα προσθέτοντας κάποιες παρενέργειες.

2. Χάπια. Αν νομίζετε ότι υπάρχει ένα μαγικό χάπι που πρόκειται να σας απαλλάξει από την κυτταρίτιδά σας, λυπούμαστε, δεν λειτουργούν.

3. Στεγνό βούρτσισμα. Αυτή είναι μια πρακτική που στην πραγματικότητα έχει μερικά μεγάλα οφέλη, καθώς αυξάνει τη ροή του λεμφικού. Μπορεί να κάνει την επιφάνεια του δέρματός σας απαλή και να βοηθήσει το σώμα να μειώσει το τοξικό φορτίο του. Αλλά, δυστυχώς, δεν βοηθά να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα σε κάποιο σημαντικό βαθμό.

Κυτταρίτιδα σημαίνει… υγεία!4. Κάθε κρέμα, τζελ, από 20 ευρώ έως 100 ευρώ. Δεν με νοιάζει αν περιέχουν κόκκους καφέ ή φύκια από τον βαθύτερο ωκεανό. Δεν πρόκειται να ξεφορτωθείτε κατά αυτόν τον τρόπο την κυτταρίτιδά σας. Το φυσικό συστατικό που θα κάνει το δέρμα σας λείο και απαλό είναι το λάδι καρύδας.

5. Detox λουτρά. Μία άλλη μεγάλη πρακτική για να ενισχύσει τη γενική υγεία. Ωστόσο, δεν έχουν την ιδιότητα της καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε τα για να απαλλαγείτε από το τοξικό φορτίο στο σώμα σας από όλα τα φάρμακα, τα ανθυγιεινά τρόφιμα, τις περιβαλλοντικές τοξίνες, το μολυσμένο νερό κλπ.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…