Κυτταρίτιδα: πώς να την προλάβεις, πώς να την νικήσεις και πώς να την κρύψεις

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα

Η κυτταρίτιδα είναι o αιώνιος εχθρός της πλειοψηφίας των γυναικών. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι πρόληψης, αντιμετώπισης και μικρά τρικ που κρύβουν το πρόβλημα.

Η κυτταρίτιδα είναι ίσως από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Εμφανίζεται όταν οι υποκείμενες εναποθέσεις λίπους αρχίζουν να ωθούνται μέσω των ινών του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα λόγω ορμονών, έλλειψης σωματικής άσκησης, υπερβολικού λίπους και φτωχής κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του και παρουσιάζει τη χαρακτηριστική ανάγλυφη όψη φλοιού πορτοκαλιού σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στους γλουτούς, στους μηρούς, στις γάμπες, στην κοιλιά.

Πρόληψη-Βελτίωση

Η κυτταρίτιδα μπορεί να προληφθεί, ή ακόμη και να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν είναι σε αρχικό στάδιο, με φυσικούς τρόπους. Η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση άφθονου νερού και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ είναι μερικοί βασικοί τρόποι περιορισμού του προβλήματος, μαζί με την μείωση της ποσότητας ζάχαρης, των αναψυκτικών και των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνεις. Η σωματική άσκηση βελτιώνει (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα), επίσης, την κυκλοφορία του αίματος, και άρα, και το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Ακόμα, το μασάζ βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος κάνοντας μαλάξεις στο πάσχον σημείο με ειδικές αντικυτταριτιδικές κρέμες ή εναλλακτικά με κόκκους καφέ, ο οποίος είναι ένα φυσικό scrub.

Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με τοπικές εφαρμογές προϊόντων. Είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι επιφανειακό, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από εξειδικευμένο ιατρό για ορατό αποτέλεσμα και μάλιστα, με διάρκεια.

Η σωστή μέθοδος επιλέγεται με βάση το στάδιο του προβλήματος και την περιοχή που αυτό εντοπίζεται. Επομένως, η θεραπεία καλό είναι να επιλέγεται κατά περίπτωση. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας είναι η μεσοθεραπεία, το λεμφικό μασάζ, το carboxytherapy και οι ραδιοσυχνότητες με ρυθμική αναρρόφηση. 

Η μεσοθεραπεία είναι μια ενέσιμη μέθοδος κατά την οποία εγχέονται βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα μέσα στο δέρμα με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας. Πρόκειται για μία πάρα πολύ αποτελεσματική μέθοδο, ωστόσο αρκετά επώδυνη και απαιτεί τουλάχιστον 6-8 συνεδρίες.

Το λεμφικό μασάζ πρόκειται για μαλάξεις με σκοπό την βελτίωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας. Απαιτούνται τουλάχιστον 10-20 συνεδρίες. Οι αρχικές συνεδρίες είναι λίγο επώδυνες, αλλά είναι μία συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως επιλογή.  

Η μέθοδος Carboxytherapy προκαλεί καλύτερη αιμάτωση της περιοχής και τη δημιουργία νέων αιμοφόρων κυττάρων χορηγώντας υποδόρια διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα διασπά τα λιπώδη κύτταρα, αίτια της κυτταρίτιδας. Είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος που βελτιώνει στοχευμένα λόγω ενέσιμης διαδικασίας, αλλά μπορεί να είναι επώδυνη.  

Τρικ για να το κρύψεις

Ίσως ένα από τα καλύτερα τρικ για να μειωθεί αισθητά η όψη πορτοκαλιού, είναι το μαύρισμα. Μαυρίστε στον ήλιο ή χρησιμοποιήστε ένα προϊόν self-tan ώστε να πετύχετε ένα διακριτικό αποτέλεσμα. Όμως, προσοχή: το χρώμα πρέπει να είναι διακριτικό και ομοιόμορφο, για αυτό χρησιμοποίησε το προϊόν μετά το ντουζ και μετά την απολέπιση.

Ένα άλλο τρικ που, όμως, δεν είναι για την παραλία είναι η χρήση ειδικών shapewear προϊόντων κάτω από τα ρούχα. Άλλωστε, ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά των λαμπερών κυριών του  Hollywood είναι αυτά τα ειδικά ρούχα τα οποία αγκαλιάζουν, συσφίγγουν και εξομαλύνουν κάθε μικρό ψεγάδι, ανορθώνουν τους γοφούς και μειώνουν τόσο το φούσκωμα της κοιλίτσας, όσο και την κυτταρίτιδα.

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.