Και η πιο επιτυχημένη καριέρα ποτέ δεν είναι ανέφελη σε όλη τη διάρκεια της πορείας της. Ενδιάμεσα μπορεί να δημιουργηθούν …
Κυνηγοί κεφαλών (head hunters)
UPDATED
Ο θεσμός των head hunters ήλθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην αγορά εργασίας πριν από χρόνια και εξυπηρετεί εξίσου καλά τα δυο μέρη: τα διευθυντικά στελέχη που ζητούν νέο εργοδότη και εργοδότες που ψάχνουν τα κατάλληλα στελέχη.
Πώς έγιναν απαραίτητοι οι κυνηγοί κεφαλών στην αγορά εργασίας;
Έτσι, χιουμοριστικά, ονομάζονται στην αργκώ, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας διευθυντικών στελεχών για λογαριασμό επιχειρήσεων.
Μολονότι η απ’ ευθείας εξεύρεση στελεχών δεν έχει εκλείψει, σε μεγάλο βαθμό έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένα γραφεία, που αμείβονται για τις υπηρεσίες τους από την εντολοδόχο εταιρεία.
Παρά το συνεπαγόμενο κόστος τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η λύση είναι δύο: πρώτον, απαλλάσσει την εταιρεία από τη χρονοβόρο διαδικασία. Δεύτερον, τα γραφεία αυτά έχουν καλύτερη τεχνογνωσία στην επιλογή των πλέον κατάλληλων στελεχών.
Καλύπτει και ένα επιπλέον όφελος, ότι συχνά τα διευθυντικά στελέχη αναζητούν κρυφά νέο εργοδότη, οπότε οι κυνηγοί κεφαλών ουσιαστικά εξασφαλίζουν την απαραίτητη εχεμύθεια και διακριτικότητα στη διαδικασία.
Ποιά είναι η διαδικασία επιλογής στελεχών;
Παλιότερα, η διαδικασία αυτή γινόταν κατ’ ευθείαν από την ενδιαφερομένη εταιρεία που δημοσίευε ανώνυμα αγγελία στον τύπο, καθορίζοντας τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση και καλούσαν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν το βιογραφικό τους σε υποδεικνυόμενη ταχυδρομική θυρίδα.
Στη συνέχεια καλούσαν τηλεφωνικά για συνέντευξη όσους υποψήφιους θεωρούσαν ότι κάλυπταν τα προσόντα. Την επιλογή αναλάμβανε το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (human resources department) σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας.
Τα γραφεία αυτά, ύστερα από συζητήσεις με τον εντολέα, καθορίζουν το προφίλ των υποψήφιων, συντάσσουν τη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύουν στον τύπο (τώρα και ηλεκτρονικό), καλούν για συνέντευξη τους ενδιαφερομένους, τους βαθμολογούν με προκαθορισμένα κριτήρια και επιλέγουν τους τρεις καλύτερους, τους οποίους στέλνουν πλέον στον εντολέα.
Η διοίκηση του εντολέα καλεί σε συνέντευξη μόνον τους τρεις επιλεγέντες για να αποφασίσει αυτή ποιον από αυτούς τελικά θα προσλάβει.
Το βιογραφικό σημείωμα των μη επιλεγέντων στελεχών διατηρείται στο αρχείο των μεσιτικών αυτών γραφείων για μελλοντική αξιοποίησή τους από άλλους εντολείς που ζητούν παρόμοια προσόντα. Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ο αποτυχών υποψήφιος να κληθεί από το γραφείο ύστερα από ένα χρονικό διάστημα για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για κάποιον άλλο εργοδότη που ζητεί κάποιον με τα προσόντα του.
Προφανώς, όσο περισσότερα τέτοια γραφεία έχουν στο αρχείο τους το βιογραφικό ενός διευθυντικού στελέχους, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να δεχτεί νέες προτάσεις.
Σημειωτέον ότι όλα τα γραφεία τηρούν απόρρητα τα στοιχεία αυτά και δεν τα αποκαλύπτουν σε κανένα χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του υποψήφιου.