Κύκλος γνωριμιών: Τι πρέπει να αποφεύγουμε…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Κύκλος γνωριμιών: Τι πρέπει να αποφεύγουμε…Χωρίς τις γνωριμίες, «αιωρούμαστε» μέσα στην αγορά εργασίας, το γραφείο ή ακόμα και την προσωπική ζωή μας! Ο κύκλος γνωριμιών, σήμερα, αποτελεί ένα τεράστιο «ατού» για κάθε επαγγελματία ή μη, αφού οι πελάτες και οι φίλοι δυστυχώς δεν έρχονται ουρανοκατέβατοι. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να «χτίσετε» γερές γνωριμίες που μπορούν να κάνουν τη τύχη σας… να χαμογελάσει!

Ας μην κρατάμε σκορ… όσον αφορά τις χάρες!

Όταν κάνουμε μια χάρη ή εξυπηρέτηση σε κάποιον, ειδικά στο γραφείο ή σε ένα επαγγελματικό meeting, δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να κρατάμε σκορ «ανταλλαγμάτων»! Σίγουρα υπάρχει το «δούναι και λαβείν», αλλά μια τέτοια απαίτηση θα αφήσει τον άλλο να καταλάβει ότι σκεφτόμαστε με βάση τη σκοπιμότητα και όχι τη συναδελφικότητα.

Πρέπει να είμαστε διακριτικοί, και όχι φορτικοί

Δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με την προσωπική ζωή των άλλων, μόνο και μόνο για να δώσουμε ένα τέλος στην περιέργεια μας. Εάν φέρουμε κάποιον σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις συνέπειες, είτε αυτό σημαίνει ότι θα μας κάνουν «πέρα», είτε ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας.

Δεν «σπάμε» τον κύκλο εμπιστοσύνης ανάμεσα μας

Ειδικά, όταν πρόκειται για μια νέα γνωριμία… πρέπει να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του άλλου, ώστε να τον κερδίσουμε! Εάν σχολιάζουμε πίσω από την πλάτη του ή μεταφέρουμε σε ξένους ό,τι μας έχει εμπιστευτεί, τότε το πιο πιθανό είναι να καταστρέψουμε την πιθανή φιλία ή συνεργασία μας. Για αυτό καλύτερα να κρατάμε το στόμα μας κλειστό και το μυαλό μας σε εγρήγορση.

Κύκλος γνωριμιών: Τι πρέπει να αποφεύγουμε…Αποφεύγουμε να μιλάμε μόνο για τον εαυτό μας

Το marketing του εαυτού μας δεν κινείται πάντα υπέρ μας! Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τον άλλο, κάνοντας παράλληλα προσεκτικές ερωτήσεις για τη δουλειά ή τη ζωή του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουμε κουραστικοί και θα φανούμε υπερόπτες. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να βρίσκεται δίπλα σε κάποιον που νομίζει ότι αγγίζει το Θεό…

Επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά στο σωστό timing!

Ένας κύκλος γνωριμίας απαιτεί επικοινωνία, αρκετά email και κλήσεις… αλλά όχι σε ενοχλητικό σημείο. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους μόνο τις σωστές ώρες, δηλαδή τις στιγμές που δεν τους αποσπάμε από κάτι στη ζωή τους. Αλλιώς, μάλλον θα μας βλέπουν και θα αλλάζουν πεζοδρόμιο.

Πρέπει να ανταλλάσσουμε επαγγελματικές κάρτες και χειραψίες

Όταν βρισκόμαστε σε ένα event μιας επιχείρησης ή ακόμα και σε μια διάλεξη, πρέπει να δείχνουμε το επαγγελματικό πρόσωπο μας. Χωρίς ευγένεια, χειραψίες και ανταλλαγή επαγγελματιών καρτών… κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Και όμως, μια κάρτα μπορεί να ανοίξει ένα νέο κύκλο γνωριμιών!

Κύκλος γνωριμιών: Τι πρέπει να αποφεύγουμε…Συστηνόμαστε, περιγράφοντας εν συντομία τον εαυτό μας

Από πριν, πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί σχετικά με τον τρόπο που θα περιγράψουμε τον εαυτό μας, τη θέση της δουλειάς μας κ.α. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις μεγάλες και εξειδικευμένες περιγραφές, αφού απλά θα κάνουμε τον άλλο να βαρεθεί από την πρώτη πρόταση. Για αυτό, ας κρατάμε ένα φιλικό τόνο, χαμογελώντας και κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του απέναντι μας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.