Κυκλική οικονομία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Είναι σοκαριστικό αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε άτομο-πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγει πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων, ενώ χρησιμοποιεί 15 τόνους υλικών το χρόνο! Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το 50 τοις εκατό του πλαστικού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως είναι μιας χρήσης, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών είναι κάτι περισσότερο από 400 εκάτ. τόνοι, ενώ 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ετησίως.

Αν δε γίνει κάτι δραστικό, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι φυσικοί πόροι θα εξαντληθούν εντελώς, οι κλιματικές συνθήκες θα γίνουν ανυπόφορες για την ανθρώπινη ζωή και ο πλανήτης μας θα καταστραφεί. Η ανακύκλωση και η λεγόμενη αειφόρος ανάπτυξη που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις δεν αρκούν ή τουλάχιστον δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μοναδική ελπίδα για να σταματήσει η αντίστροφη μέτρηση της καταστροφής είναι το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για την εξέλιξη και όχι αυτή καθαυτή την ανακύκλωση και είναι η καινούργια ιδέα πάνω στην οποία η παγκόσμια οικονομία εναποθέτει τις ελπίδες της.

Η παγκόσμια οικονομία είναι και θεωρείται γραμμική. Στόχος της είναι ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα ρύπανσης. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο όμως που έχουν κατακτήσει οι περισσότερες χώρες αντιτίθεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Πόροι και πρώτες ύλες εξάγονται από το περιβάλλον και μετατρέπονται σε καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία αφού χρησιμοποιηθούν καταλήγουν στα σκουπίδια. Τελικά όμως, πόροι και πρώτες ύλες αρχίζουν να περιορίζονται δραστικά, σπανίζουν και τελικά εξαντλούνται.

Αυτό που κάνει η κυκλική οικονομία είναι ότι βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιήσει τα συστατικά μέρη των διάφορων προϊόντων πριν αυτά αχρηστευτούν πλήρως, δηλαδή λίγο πριν το τέλος της ζωής τους. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία αξίας, να σπάσουμε δηλαδή το κεφάλι μας να βρούμε πώς π.χ. ένα απλό στιλό μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κατασκευή ενός νέου προϊόντος πριν το πετάξουμε στα σκουπίδια. Παρομοίως, καθίσματα και καναπέδες γίνονται πορτοφόλια και τσάντες, λάστιχα μετατρέπονται σε σόλες παπουτσιών, άχρηστα ρούχα χρησιμεύουν ως υλικά για ηχομόνωση κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…