Ξύρισμα χωρίς ερεθισμούς: Ευγενής πόθος ή εφικτό σενάριο

Συντάκτης: ΕΙρήνη Παπασταύρου

Το ξύρισμα αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα μας ειδικά αν εκτελείται χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.

Η ερεθισμένη επιδερμίδα μετά το ξύρισμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και είναι συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά για τους άνδρες που ξυρίζουν το πρόσωπο τους ή για τις γυναίκες που ξυρίζουν διάφορες περιοχές του σώματός τους. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ερεθίζεστε μετά το ξύρισμα περιλαμβάνουν:

Ανάπτυξη τριχών: Με το ξύρισμα, οι τρίχες κόβονται στο επιφανειακό επίπεδο, και κατά την ανάπτυξή τους μπορεί να γίνουν πιο ακανόνιστα και προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να βγαίνουν και προς ακανόνιστες κατευθύνσεις.

Υπερβολική πίεση: Αν πιέζετε υπερβολικά το ξυραφάκι κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, μπορείτε να ερεθιστείτε. Το ξυραφάκι πρέπει να γλιστρά ελαφρά πάνω στο δέρμα, χωρίς υπερβολική πίεση.

Λανθασμένη τεχνική: Ορισμένοι άνθρωποι ξυρίζουν κατά την ανάπτυξη των τριχών (με την κατεύθυνση της ανάπτυξης) και άλλοι αντίθετα (κατά την αντίθετη κατεύθυνση). Η λάθος τεχνική μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Χρήση φθηνού εξοπλισμού: Τα φθηνά ξυραφάκια ή η λεπίδα που έχει παλαιώσει αρκετά, της μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά και να προκαλούν ερεθισμό.

Ξηρό δέρμα: Το ξηρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές στον ερεθισμό μετά το ξύρισμα. Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα σας και να το προετοιμάζετε καλά πριν το ξύρισμα.

Για να μειώσετε τον ερεθισμό μετά το ξύρισμα, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά προϊόντα ξυρίσματος που ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας. Επίσης, αν αντιμετωπίζετε συχνά ερεθισμό μετά το ξύρισμα, ενδέχεται να πρέπει να σκεφτείτε εναλλακτικές μεθόδους αφαίρεσης των τριχών, όπως ένα ξυριστικό μηχάνημα, η αποτρίχωση κεριού ή η χρήση ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής.

Η ερεθισμένη επιδερμίδα μετά το ξύρισμα είναι κοινό πρόβλημα, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα και συμβουλές για να μειώσετε την ερεθισμένη επιδερμίδα και να φροντίσετε το δέρμα σας μετά το ξύρισμα:

Προετοιμασία: Πριν από το ξύρισμα, προσπαθήστε να μαλακώσετε τις τρίχες και το δέρμα σας. Κάντε ένα ζεστό ντουζ ή χρησιμοποιήστε μια ζεστή, υγρή πετσέτα για λίγα λεπτά πριν ξυριστείτε.

Σωστή τεχνική ξυρίσματος: Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό ξυραφάκι και ξυριστείτε με την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμένου δέρματος.

Χρήση κατάλληλου αφρού ή τζελ: Χρησιμοποιήστε ένα καλό ποιοτικό αφρό ή τζελ ξυρίσματος για να διασφαλίσετε την ομαλή και απαλή ολίσθηση του ξυραφιού.

Αποφυγή πίεσης: Μην πιέζετε πολύ το ξυραφάκι. Αφήστε το να κάνει τη δουλειά του χωρίς υπερβολική πίεση.

Κρύο νερό: Μετά το ξύρισμα, ξεπλύνετε με δροσερό νερό για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος.

Εφαρμογή ενυδατικού: Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο ενυδατικό για να διατηρήσετε την υγρασία στο δέρμα σας. Οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας.

Χρήση αντιφλεγμονωδών προϊόντων: Αν έχετε ερεθισμένη επιδερμίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως αλόη ή καλέντουλα.

Αποφυγή οινοπνεύματος: Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα.

ksurisma_xoris_erethismous_eugenis_pothos_h_efikto_senario

Καθαρισμός και αντισηπτικά: Καθαρίστε το ξυρισμένο δέρμα σας και χρησιμοποιήστε αντισηπτικά για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε την ερεθισμένη επιδερμίδα μετά το ξύρισμα και να φροντίσετε το δέρμα σας για ένα ομαλό, υγιές αποτέλεσμα

Συντάκτης: ΕΙρήνη Παπασταύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.