Ξυλογλυπτική για αρχάριους

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η ξυλογλυπτική έχει συνδεθεί από πολλούς με την εκκλησία και την επιπλοποιϊα. Εν μέρει, η άποψη είναι σωστή, γιατί ο κύριος όγκος δουλειάς των επαγγελματιών του χώρου ήταν σχετικός με αυτούς τους τομείς. Πλέον, όμως, και ερασιτέχνες ασχολούνται με την ξυλογλυπτική για δική τους ευχαρίστηση.

Τι χρειάζεστε;

Πρώτα από όλα διάθεση! Τα καλά εργαλεία είναι χαλύβδινοι κοπτήρες και σμίλες απότομα ακονισμένοι. Φυσικά, το ξύλο με τον ανάλογο όγκο, τα υλικά βαφής και οι αποχρώσεις είναι σημαίνον κομμάτι.

Πώς γίνεται;

Καταρχάς, διαλέγετε το κατάλληλο κομμάτι και είδος ξύλου. Κατά προτίμηση, όσο πιο καθαρό και καλής κατάστασης γίνεται για να μην ταλαιπωρείστε με το καθάρισμά του. Οι βαφές καλό είναι να διαλυθούν σε νερό ή/και να αναμειχθούν μεταξύ τους για την κατάλληλη απόχρωση. Πρέπει ειδικά οι κοπτήρες να είναι σε σχήμα Υ. Αφού αποφασίσετε το σχέδιο, ξεκινάτε. Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε κάποια ανθρώπινη φιγούρα:

1ον Το επιλεγέν και προσχεδιασμένο σχέδιο χρήζει καλής στερέωσης, ανάλογο ύψος και, βέβαια, καλό φωτισμό.

2ον Με μικρό ίσιο κόφτη φτιάχνετε τους ώμους σε στρογγυλή ζώνη με κίνηση του αριστερού χεριού.

3ον Ένας ευθύς επίπεδος κόφτης εισχωρεί, ώστε να διαχωριστεί η εσοχή του μανικιού και του ώμου και να γίνει απαλός διαχωρισμός των τσιπ.

4ον Αυτά συρράφονται στο πίσω μέρος, με τον αριστερό δείκτη να αποτρέπει την κίνηση του κοπτήρα

5ον Γίνεται χειρισμός με απλή λαβή του πίσω μέρους

6ον Για την αφαίρεση των τσιπ να λαμβάνεται υπόψη η φορά των ινών του ξύλου, με χρήση των εργαλείων με βάσει τη φορά των ινών (αυτές βγαίνουν γρήγορα και επιτυγχάνουν βάθος)

Συμβουλή: όσο πιο μικρές οι φιγούρες, τόσο καλύτερη δουλειά με τα μικρότερα εργαλεία

7ον Το περισσεύον υλικό απομακρύνεται με μικρό επίπεδο κόπτη, ενώ ένας ημικυκλικός είναι ιδανικός για να γίνουν τα δάκτυλα

8ον Όχι υπερβολική πίεση αλλά καλή αντίσταση με τα δάχτυλα και χρήση με την ίδια φορά, όπως πριν για τα χέρια

9ον Το κεφάλι καλό είναι να ξεκινήσει από τα μαλλιά, ώστε να ελέγχονται οι αναλογίες και μετά προχωράτε στα φρύδια, τα μάτια και τις λοιπές λεπτομέρειες του προσώπου. Ιδανικό εργαλείο είναι μια ελαφρώς καμπύλη λεπίδα.

Γενικότερα, θα χρειαστείτε προσοχή στη χρήση των εργαλείων και στην πίεση που ασκούν τα χέρια, αλλά και στον φωτισμό. Στο τέλος, οι βαφές πρέπει να είναι καλά διαλυμένες και ορθά χρησιμοποιημένες.


Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.