Ξύλινες κατασκευές για οικολογικά σπίτια

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Πέραν της συμβατικής δόμησης με οπλισμένο σκυρόδεμα ή χάλυβα, μια σημαντική κατηγορία είναι οι ξύλινες κατασκευές, τόσο αυτούσιες όσο και ως μέρος μεγαλύτερων κατασκευών. Πρόκειται για μια δυναμική τάση στον χώρο των οικοδομικών εργασιών που υπόσχεται οικολογικά σπίτια και εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές για τα δομικά στοιχεία των κτιρίων.

Το φυσικό υλικό

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό συνυφασμένο με τη γήινη ιστορία και με πολύ μακριά παράδοση στον χώρο της δόμησης, από τους προϊστορικούς χρόνους με τις καλύβες από λάσπη και ξύλα. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες εταιρίες που πωλούν άριστης ποιότητας προϊόντα ξυλείας και προσφέρουν ευρεία ποικιλία ξύλινων κατασκευών. Το ξύλο είναι, απολύτως, φιλικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς προέρχεται από μια μακραίωνη ιστορία συνύπαρξης με το ανθρώπινο είδος. Οι μονωτικές του ιδιότητες είναι πολύ καλές και οι σύγχρονοι τρόποι παραγωγής και επεξεργασίας εγγυώνται άριστη αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα ξύλινα σπίτια

Το πιο σημαντικό επίτευγμα για το ξύλο είναι τα ξύλινα σπίτια. Πρόκειται για προκατασκευασμένα κτίρια, συνήθως, μονοκατοικίες, που τοποθετούνται ταχύτατα σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Μιλάμε για σύγχρονες κατοικίες με πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μετά από διαδικασίες μελέτης και κατασκευής, σύμφωνα με όλες τις τρέχουσες τεχνικές και αντισεισμικές προδιαγραφές. Στην ύπαιθρο και σε περιοχές με έντονο φυσιολατρικό ενδιαφέρον, είναι μια ενδεδειγμένη επιλογή που προσφέρει άριστο περιβάλλον ζωής, μια παραδοσιακή και προσεγμένη αρχιτεκτονική μορφή και ένα φυσικό καταφύγιο που προσδίδει μοναδική αίσθηση και απαράμιλλη ατμόσφαιρα. Αξίζει να επισκεφτείτε τις επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν τέτοιες κατοικίες και να ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά τους, τις διαθέσιμες επιλογές σε μεγέθη και σχέδια και τις τελικές τιμές. Για όσους αγαπούν τη φύση και συμπαθούν το ξύλο, ένα ξύλινο σπίτι είναι όνειρο ζωής που αποδίδει και ως επένδυση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξύλινα καφάσια: Μεταμορφώστε το σπίτι σας με αυτές τις 7 ιδέες


Οι ξύλινες στέγες

Μέσα στις πόλεις είναι ασυνήθιστο να δούμε ξύλινα σπίτια. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι το ξύλο δεν μπορεί να είναι βασικό δομικό στοιχείο μιας μοντέρνας συμβατικής κατασκευής. Οι ξύλινες στέγες είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα άριστης συναρμογής βιομηχανικών και φυσικών υλικών. Είτε με κεραμοσκεπή είτε με άλλη επίστρωση, γίνονται ένα έξοχο διακοσμητικό στοιχείο, χωρίς να χάνουν τίποτα σε ανθεκτικότητα.

Οι ξύλινες σκάλες

Η σκάλα μέσα σε ένα σπίτι είναι ένα πρωτεύον κατασκευαστικό δεδομένο που προσθέτει πολύ σε μια ωραία και προσεγμένη αισθητική. Οι ξύλινες σκάλες δίνουν κύρος και ζεστασιά στο χώρο. Υπάρχουν πολλά είδη ξύλου και το καθένα φέρνει τη δική του φυσιογνωμία στο σαλόνι μας.

Υγιεινό μικροκλίμα

Σημαντικό προτέρημα του ξύλου είναι ότι δημιουργεί ένα άριστο μικροκλίμα και δεν έχει χημικές επιδράσεις. Ειδικά, οι ξύλινες κατοικίες παρέχουν δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, ενώ οι μυρωδιές τους δεν έχουν κάτι τεχνητό ή πλαστικό. Η φυσική μόνωση του ξύλου, ανεξαρτήτως των επιμέρους τεχνικών δεικτών, παρέχει μια ανεπανάληπτη φυσική θαλπωρή και, σίγουρα, διαφέρει θεαματικά από το τούβλο, το επίχρισμα και το οπλισμένο σκυρόδεμα. 

Βάλτε, λοιπόν, χωρίς ενδοιασμούς, αρκετό ξύλο στους χώρους σας και χαρείτε την αρμονική σας σύνδεση με τα φυσικά υλικά και τη μητέρα φύση. Η αρχοντιά, η αγνότητα και η ποιότητα των ξύλινων κατασκευών θα σας μαγέψουν και θα σας προκαλέσουν θετικά συναισθήματα, ανασύροντας και τις αναμνήσεις σας από ταξίδια και περιπάτους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υιοθετήστε το σκανδιναβικό design στο σπίτι σας

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…