Ξηροφθαλμία: Η οφθαλμοπάθεια των ενηλίκων που απειλεί τα παιδιά

Συντάκτης: Flowmagazine

Μεγαλύτερη προσοχή στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας οφθαλμοπάθειας των ενηλίκων.

Αν το παιδί αρχίσει να παραπονιέται για τα ερεθισμένα και στεγνά μάτια του, ίσως θα πρέπει να προβληματιστείτε για τον χρόνο που περνά μπροστά από την οθόνη του τάμπλετ ή του κινητού.

Η επισήμανση έρχεται από κορυφαίους οφθαλμιάτρους που παρατηρούν αύξηση στις επισκέψεις παιδιών ηλικίας 6 ετών με πρόβλημα ξηροφθαλμίας, κατάσταση που φυσιολογικά αναμένεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, μεταξύ 50 και 60 ετών.

«Όταν ξεκίνησα τη λειτουργία της κλινικής μου πριν από 15 χρόνια, δεν είχε έρθει ούτε ένα παιδί με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, παρατηρώ όλο και περισσότερα παιδιά με ξηροφθαλμία. Ο μικρότερος ασθενής μου ήταν έξι ετών, πρωτάκουστο» σχολιάζει η ΔρSarahFarrant, οπτομέτρης με ειδίκευση στην ξηροφθαλμία.

Σύμφωνα με την ίδια, ο χρόνος που σπαταλούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη και οι λιγότερες φορές που θα ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους όσο παραμένουν προσκολλημένα σε αυτή, ευθύνονται εν μέρει για το πρόβλημα.

Μια δεύτερη πιθανή αιτία, κατά την άποψή της, είναι η μαζική χρήση καλλυντικών από νεότερα παιδιά.

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από την ελλιπή φυσιολογική ενυδάτωση και λίπανση των ματιών. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών και εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, ξηρασία και ευαισθησία στα μάτια.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στους δακρυϊκούς αδένες.

Ο ΔρMatthewOlsen, επιστήμονας σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που δημιουργεί προϊόντα για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, επεσήμανε τον αποδεδειγμένα «τεράστιο αντίκτυπο» που έχει η πάθηση στην ποιότητα ζωής, καταλήγοντας πως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλες οι ηλικιακές ομάδες σχετικά με τη σημασία της φροντίδας των ματιών.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…