Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: αποδεδειγμένα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει την εμφάνιση της άνοιας!

Συντάκτης: Flowmagazine

Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και τα ποσοστά άνοιας σε 25.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, όσοι έπιναν δύο μεγάλα ποτήρια (σχεδόν 1 λίτρο) μπύρας καθημερινά, είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια συγκριτικά με όσους δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ.

Η αποχή από το αλκοόλ δεν δρα προστατευτικά για την άνοια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι όσοι δεν έπιναν αλκοόλ είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με όσους έπιναν τουλάχιστον 1,5 λίτρο μπύρας την ημέρα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η αποχή από το αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει προστατευτικά οφέλη κατά της άνοιας. Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει την άνοια, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη.

Τα ποσοστά άνοιας εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστούν τα επόμενα τριάντα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Δρ. Louise Mewton και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι είναι «θεμελιώδους σημασίας» να περιορίσουμε τις επικίνδυνες συνήθειες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άνοδο των ποσοστών άνοιας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εμφανιστούν εάν εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου.

Κρίσιμη μελέτη

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία.Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, συγκέντρωσαν δεδομένα από δεκαπέντε παλιές μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και τα ποσοστά άνοιας 24.478 ανθρώπων άνω των 60 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε όσους έπιναν περιστασιακά (1,3 g αιθανόλης την ημέρα), όσους έπιναν ελαφρά έως μέτρια (1,3 g έως 25 g την ημέρα), μέτρια έως πολύ (25 g έως 45 g την ημέρα) και όσους έπιναν πολύ (πάνω από 45 g ανά ημέρα). Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 16 γραμμάρια αιθανόλης, ενώ ένα μεσαίου μεγέθους ποτήρι κρασί έχει περίπου 18 γραμμάρια.

Κανένας από τους συμμετέχοντες-μερικοί των οποίων εξακολούθησαν να  παρακολουθούνται  έως και σαράντα χρόνια-, δεν είχε άνοια στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.124 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια. Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, η περιστασιακή και ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, συνδέθηκε με 22% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Όσοι έπιναν έως και 2,5 ποτήρια μπύρας την ημέρα είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια συγκριτικά με όσους δεν έπιναν.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από την άνοια

Ακόμη και όσοι έπιναν περισσότερο είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από εκείνους που δεν έπιναν αλκοόλ. Τέλος, ακόμη και η κατανάλωση σαράντα  γραμμαρίων αιθανόλης την ημέρα -που ισοδυναμεί με πέντε μονάδες αλκοόλ- συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ποτέ. Η Δρ. Mewton, ερευνήτρια δημόσιας υγείας, είπε ότι η αποχή από το αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης με άνοια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί ενδεικτικό σημάδι της ασθένειας. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, ενώ το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κόκκινο κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, η οποία με τη σειρά της προστατεύει από την άνοια.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα δεδομένα τους ήταν ισχυρά και δείχνουν την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στα ποσοστά άνοιας παγκοσμίως. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξεπερνιέται το όριο των 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα, που ισοδυναμούν με έξι μπίρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί. Η χρόνια και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικών, ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και άνοιας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πάντα είναι άκρως επιβλαβής

Η Δρ. Sara Imarisio, επικεφαλής του τομέα έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε:«Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από αυτούς που έπιναν. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η μη κατανάλωση αλκοόλ, φαίνεται να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας».

Τόνισε ωστόσο, ότι το αλκοόλ είναι τοξικό για τα εγκεφαλικά κύτταρα, επομένως η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, το σχήμα και τη δομή του και να σταματήσει το σώμα να απορροφά σωστά τις βιταμίνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει ότι το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια, λόγω της τοξικής επίδρασης της αιθανόλης στον εγκέφαλο.

Παν μέτρον άριστον

Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοια, περισσότερο από την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τον διαβήτη. Τα παγκόσμια ποσοστά άνοιας έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Η αύξηση προβλέπεται να συνεχιστεί με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050, θα υποφέρουν από τη νευροεκφυλιστική πάθηση 152 εκατομμύρια άνθρωποι.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία για την άνοια παρά μόνο φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…