Ξένη νεανική λογοτεχνία για την LGBT κοινότητα

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Ανακαλύψτε βιβλία που θα βοηθήσουν να διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών – και να ενθαρρύνουν τη συμπόνια στις τάξεις και τις παιδικές χαρές.

Οι ιστορίες που μας λένε ως παιδιά μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην επιρροή των παιδικών μας χρόνων. Αυξάνουν τη φαντασία μας και αρχίζουν να εμπλέκονται σε μερικές από τις μεγάλες ερωτήσεις της ζωής πέρα από το νηπιαγωγείο.

Ενώ οι προηγούμενες γενιές θα μπορούσαν να περιορίζονται σε βιβλία για πριγκίπισσες που διασώθηκαν από ιππότες, ή επικεντρώνονταν εξ ολοκλήρου σε παραδοσιακές οικογενειακές μονάδες, οι εκδότες και οι συγγραφείς αποφεύγουν όλο και περισσότερο τις παραδοσιακές «cis-centric» ιστορίες.

Όλο και περισσότερα βιβλία περιλαμβάνουν χαρακτήρες που ανήκουν στην LGBT κοινότητα. Μερικά από τα αιτήματα οφείλονται στον αυξανόμενο αριθμό οικογενειών με γονείς του ίδιου φύλου, ενώ τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια επιλέγουν επίσης τα βιβλία για να δείξουν αλληλεγγύη και να εισαγάγουν τα παιδιά τους σε πιο διαφορετικές οικογενειακές δομές.

Πολλά από τα βιβλία έχουν κεντρικούς χαρακτήρες LGBT στο κέντρο της πλοκής, ενώ άλλα χαρακτηρίζουν πιο διακριτικά χαρακτήρες LGBT στο περιθώριο της κεντρικής αφήγησης. Η γκάμα που επιλέξαμε ξεκινά από βιβλία κατάλληλα για μικρά παιδιά και φτάνει σε εκείνα που απευθύνονται καλύτερα σε εφήβους.

1. ‘Heather Has Two Mommies’ από Lesléa Newman, εικονογραφημένο από Laura Cornell:

Ιδανικό για παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών, το ‘’Heather Has Two Mummies ‘’ακολουθεί την ευτυχισμένη και ενεργητική μικρή κοπέλα Heather μέσα από την πρώτη της μέρα στο σχολείο. Όταν ρωτήθηκε από μια δασκάλα για την οικογένειά της, αποκαλύπτει στη νέα της τάξη ότι έχει δύο μητέρες, τη Jane και τη Kate. Καθώς ακούει τους συνομηλίκους της να συζητούν τις οικογένειές τους, η Heather συνειδητοποιεί ότι έχουν μια μητέρα και έναν πατέρα, σχολιάζοντας: «Είμαι η μόνη εδώ που δεν έχει μπαμπά;» Ο δάσκαλος του σχολείου εξηγεί: «Δεν έχει σημασία πόσες μαμάδες ή πόσους μπαμπάδες έχει η οικογένειά σας. Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή. Το πιο σημαντικό πράγμα για μια οικογένεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον. “

2. ‘Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out’ από Susan Kuklin:

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά στα πρώτα εφηβικά τους χρόνια, το Beyond Magenta είναι ένα απόλυτα ειλικρινές και προσωπικό βιβλίο που περιέχει ιστορίες από έξι έφηβους transgender. Χαρτογραφεί τα πάντα, από την βόλτα τους, τις αντωνυμίες που χρησιμοποιούν και στο να παρευρεθούν σε πανηγύρια και αγορές ρούχων. Η προσωπική ιστορία κάθε εφήβου ρίχνει φως σε μια πολύπλοκη και δύσκολη στιγμή για πολλούς νέους τρανς και τις οικογένειές τους, προσφέροντας συμβουλές, σοφία και ελπίδα.

3. ‘And Tango Makes Three’ από Justin Richardson και Peter Parnell, εικονογραφημένο από Henry Cole:

Αυτό το βιβλίο εικόνων, που θα ήταν ιδανικό για ένα παιδί κάτω των έξι ετών, αφηγείται την ιστορία των πιγκουίνων Roy και Silo. Το ζευγάρι έχει ένα μωρό πιγκουίνο και ξεκινά τη ζωή ως μια μη συμβατική οικογένεια. Ένα από τα πρώτα βιβλία χωρίς αποκλεισμούς LGBT που το έκανε στην αγορά mainstream το 2005, και γίνεται γρήγορα κλασικό.

4. ‘Morris Micklewhite and the Tangerine Dress’ από Christine Baldacchino, εικονογραφημένο από Isabelle Malenfant:

Η ιστορία απεικονίζει τις εμπειρίες του Morris Micklewhite, ενός μικρού αγοριού που απολαμβάνει να φοράει ένα φωτεινό πορτοκαλί φόρεμα στο σχολείο έως ότου έχει εκφοβιστεί ανελέητα. Είναι μια τρυφερή και θριαμβευτική ιστορία για τη μη συμμόρφωση και την αποδοχή. Όπως ταιριάζει στο θέμα, το βιβλίο είναι γεμάτο από φωτεινές και πολύχρωμες εικόνες.

Η συγγραφέας Christine Baldacchino αποκάλυψε ότι ήταν εμπνευσμένη από ένα τετράχρονο αγόρι που ήξερε ενώ εργαζόταν στον παιδικό σταθμό. Βρήκε έντονα χρωματισμένα φορέματα σε ένα κουτί του σχολείου. Η μητέρα του τον είδε να φοράει ένα φόρεμα μια μέρα και παραπονέθηκε στο σχολείο, γεγονός που οδήγησε την Baldacchino να γράψει το βιβλίο: «Όταν έφτασα στο σπίτι, ήμουν τόσο θυμωμένη για το τι συνέβη που κατέληξα να γράφω την ιστορία».

5. ‘The Turbulent Term of Tyke Tiler’ από Gene Kemp:

Αυτό το σύντομο μυθιστόρημα απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και είναι ένα από τα βιβλία που δίνει μια λεπτή αναφορά στις ταυτότητες των LGBTQ, χωρίς να είναι ωστόσο το επίκεντρο. Ο πρωταγωνιστής μας Tyke είναι θορυβώδης και τολμηρός και φτάνει σε διάφορες καταστάσεις με τον καλύτερο φίλο του Danny, καθώς τρέχουν στο σχολείο του χωριού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πολλών περιπέτειών τους, το φύλο του Tyke δεν αποκαλύπτεται έως ότου μια έκπληξη στρίψει στην τελευταία σελίδα, υποδηλώνοντας ότι η ταυτότητα του φύλου είναι πιο ρευστή από ό, τι νομίζουμε. Για πρώτη φορά το 1977, στο βιβλίο απονεμήθηκε το διάσημο Βρετανικό Μετάλλιο Carnegie.

6. ‘The Last Beginning’ από Lauren James:

Ιδανικό για εφήβους, αυτό το επικό μυθιστόρημα είναι η συνέχεια του ντεμπούτου του συγγραφέα Lauren James, The Next Together. Αυτή η τελευταία κυκλοφορία ακολουθεί θέματα μετενσάρκωσης και αντοχής μέσω του ταξιδιού στο χρόνο και της διαρκούς αγάπης μεταξύ των πρωταγωνιστών Clove και Ella. Η Τζέιμς ήταν φανατική για τη συνειδητή της απόφαση να ανοίξει τη μυθοπλασία ενηλίκων σε πιο διαφορετικούς χαρακτήρες, γράφοντας σε μια δημοσίευση στο blog: «Όταν άρχισα να γράφω, ήταν αμέσως σαφές για μένα ότι έπρεπε να κάνω πράγματα με το γράψιμό μου πέρα από να πω μια ιστορία. Το σωστό βιβλίο μπορεί να διαμορφώσει την παιδική ηλικία, και αν επρόκειτο να έχω ακόμη και τη μικρότερη ευκαιρία (και τιμή) να γράψω αυτό το βιβλίο, έπρεπε να ανταποκριθώ στην ευθύνη που μου δόθηκε ».

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.