Ξένη γλώσσα σε δέκα ημέρες;

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ξένη γλώσσα σε δέκα ημέρεςΟ τίτλος μοιάζει με κάτι απίθανο. Πολλοί αφιερώνουν ολόκληρα χρόνια από τη ζωή τους για να καταφέρουν να μάθουν έστω τα βασικά στοιχεία μιας ξένης γλώσσας, που θα τους επιτρέψει να συνεννοηθούν σε μια απλή συζήτηση. Κι όμως, υπάρχει μέθοδος που αν την ακολουθήσουμε θα μπορούμε να μιλάμε με κατανοητό και σωστό τρόπο μια ξένη γλώσσα σε μόλις δέκα ημέρες, και μάλιστα χωρίς να αφιερώσουμε ώρες και ώρες για να κατανοήσουμε γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες και να αποστηθίσουμε λεξιλόγιο.

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Pimsleur Language Learning System και αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Πολ Πίμσλερ του UCLA ήδη από τη δεκαετία του 1970. Ο καθηγητής, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στην παιδική του ηλικία είχε προσπαθήσει να μάθει γαλλικά χωρίς επιτυχία, υποστήριξε ότι εμπνεύστηκε τη μέθοδο από τις ανθρώπινες συνήθειες και κυρίως αυτές των μικρών παιδιών, τα οποία μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα χωρίς να διαβάσουν λεξιλόγιο και κανόνες και χρησιμοποιώντας μόνο την… ακοή τους. Ετσι έκανε εκτεταμένη έρευνα στις γλώσσες που θα ήθελε να μάθει, απομόνωσε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό λεξιλόγιο» (core vocabulary) και πρόσφερε ένα σύστημα ακουστικής μεθόδου, το οποίο στοχεύει ακριβώς να… εμφυτεύσει τις πληροφορίες απευθείας στο μυαλό μας μέσω της ακοής και όχι κάποιας άλλης λογικής διεργασίας.

Παρά την υπόσχεση για εύκολη εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, η μέθοδος αυτή δεν έγινε παγκόσμια. Ακόμα και πριν τα διαφημιστικά της στο διαδίκτυο αναγκάστηκε να συμπεριλάβει τη σημείωση ότι δεν είναι δυνατό να μάθει κανείς τέλεια μια ξένη γλώσσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και οι γνώσεις που θα αποκτήσει θα του επιτρέψουν απλά να συνεννοηθεί και να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο λεξιλόγιο. Οι υπεύθυνοι, όμως, του εκδοτικού οίκου που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα της μεθόδου αυτής είναι τόσο σίγουροι για την επιτυχία της, που για τους πρωτοεμφανιζόμενους πελάτες τους κάνουν… 67% έκπτωση (η πρώτη μέθοδος θα τους κοστίσει λιγότερο από δέκα δολάρια!) και δίνουν, μάλιστα, και προθεσμία επιστροφής χρημάτων ενός μήνα, υποσχόμενοι να επιστρέψουν ακέραιο το ποσό αγοράς αν ο «μαθητής» δηλώσει δυσαρεστημένος ή δεν μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…