Ξένες σειρές που άφησαν εποχή

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Κωμικές, δραματικές, κοινωνικές, μυστηρίου, περιπέτειας, είναι πραγματικά τόσες πολλές οι ξένες σειρές που έχει αγαπήσει ο κόσμος. Ναι, λέμε από αυτές που λες θα την ξεκινήσω σήμερα, ένα επεισοδιάκι την ημέρα να περνάει η ώρα και τελικά καταλήγεις να έχεις τελειώσει μια σεζόν μέσα σε ένα βράδυ. Ας μοιραστούμε λοιπόν τέσσερις σειρές που άφησαν εποχή και μπορεί να θελήσουμε να τις ξαναδούμε.

Friends

Ίσως είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό όταν λες ξένη κωμική σειρά. Τα “Φιλαράκια”, όπως τα ξέρουμε εμείς στη χώρα μας, μας κράτησαν συντροφιά για 10 ολόκληρα χρόνια, και μας κρατούν ακόμη και τώρα, μέσα από επαναλήψεις στην τηλεόραση. Χωρίς εντυπωσιακά σκηνικά, εφέ, ιδιαίτερη πλοκή και σενάριο, τα Φιλαράκια κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία με την απλότητα και την αλήθεια των χαρακτήρων τους. Η σειρά αφηγείται την ιστορία έξι φίλων που ζουν στη Νέα Υόρκη, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους μπανοβγαίνοντας ο ένας στο διαμέρισμα του άλλου στο στέκι τους ένα νεουρκέζικο καφέ. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο, κι όμως οι ξεκαρδιστικές ατάκες, το χιούμορ, οι χαρακτήρες και οι ερμηνείες έκαναν αυτή τη σειρά ένα τηλεοπτικό φαινόμενο, ενώ πραγματικά κανείς δεν το περίμενε. O Chandler, η Rachel, η Monica, η Phoebe, o Joey και ο Ross, αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τον κόσμο, αλλά και μεταξύ τους, τόσο στη σειρά, όσο και στην πραγματικότητα και ίσως τελικά αυτό να ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους. Οι ηθοποιοί αναδείχθηκαν από τη σειρά, ενώ από αυτή πέρασαν ανά τα χρόνια και πάρα πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Brad Pitt, ο George Clooney, ο Charlie Sean, o Robin Williams και πολλοί άλλοι.

House

Ένα νοσοκομείο και τόσες πολλές ιστορίες. Κι όμως η σειρά τιτλοφορείται με το όνομα του πρωταγωνιστή της ίσως γιατί σε αυτόν ήθελε να εστιάσει. Σε κάθε επεισόδιο, ο επικεφαλής, dr. House και η ιατρική του ομάδα, προσπαθούν να διαγνώσουν το πρόβλημα του κάθε ασθενή. Επεισόδια που ποτέ δεν βαριέσαι, διότι το καθένα παρουσιάζει κάτι διαφορετικό. Παράλληλα, το σενάριο κατάφερε να επικεντρωθεί και σε έναν έξυπνο χαρακτήρα, να παρουσιάσει διάφορες πτυχές του εαυτού του και να δώσει μηνύματα για τη φιλία. Αυτό που κερδίζει επίσης στη σειρά και την έκανε αγαπητή σε τόσο μεγάλο μέρος του κοινού, ήταν οι έξυπνες ατάκες, με νόημα, αλλά και με μια δόση χιούμορ, που την έκαναν να έχει ακόμη κάτι ιδιαίτερο. Έπαιξε για 8 ολόκληρα χρόνια και έγινε αγαπητή παγκοσμίως, αλλά και αιτία να γίνει αγαπητός στον κόσμο ο ηθοποιός Hugh Laurie, ή όπως τον γνωρίζουμε όλοι Dr. House.

Game of Thrones

Φυσικά και αυτή η σειρά- παγκόσμιο φαινόμενο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Κάτι το μεσαιωνικό περιβάλλον, κάτι οι χαρακτήρες, κάτι το γεγονός ότι η σειρά είναι βασισμένη στα εξαιρετικά βιβλία του George R. R. Martin και είχε ήδη φανατικούς οπαδούς πριν καν προβληθεί ως σειρά, έμελλε απo την αρχή της δημιουργίας της να γίνει μια από τις πιο πετυχημένες σειρές που δημιουργήθηκε ποτέ και να αποκτήσει εκατομμύρια fans σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζουν, στη σειρά παρελαύνουν άπειροι χαρακτήρες, άπειρα σκηνικά, κοστούμια και 5 διαφορετικές χώρες. Οι ήρωες, παρότι είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, με κάποιο τρόπο αλληλοσυνδέονται. Σκηνές μάχης πέρα για πέρα αληθοφανείς ίσως αρκετά σκληρές πολλές φορές, όμως στο τέλος του επεισοδίου σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό και να μην βλέπεις την ώρα για το επόμενο. Η σειρά είναι ουσιαστικά μια μάχη για την εξουσία, μεταξύ πολλών μεγάλων οικογενειών, που διεκδικούν μια θέση στο θρόνο. Πολυβραβευμένη και με κοινό τόσο φανατικό, που παραληρεί σε κάθε εμφάνιση των πρωταγωνιστών.

Ηouse of Cards

Ένας βουλευτής, πολλές συνομωσίες, πολλοί εκβιασμοί και δολοπλοκίες. Παρουσιάζει με απόλυτο ρεαλισμό τη διαφθορά και την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η δύναμη της εξουσίας, τόσο στον ίδιο τον άνθρωπο που εξουσιάζει, όσο και στους αντιπάλους του. Ο βουλευτής τον οποίο υποδύεται καταπληκτικά ο Kevin Spacy, οργανώνει πάρα πολλά σχέδια για να πετύχει αυτό που θέλει και να βλάψει εκείνους που τον πρόδωσαν. Το σενάριο, πάντα διαχρονικό, διεισδύει στα πολιτικά ζητήματα και τη ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου του οποίου ο εγωισμός τρέφεται πάντα από την εξουσία, περνώντας έτσι μηνύματα για την πραγματική ζωή. Μια σειρά πολύκροτη, με φανατικό κοινό, πολυβραβευμένη και καθόλου άδικα.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.