Ξενάγηση στην ιστορική πρωτεύουσα της Μάλτας

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η Βαλέτα είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Μάλτας, γνωστή και ως Il Belt, που στα μαλτέζικα σημαίνει η πόλη. Μπορεί η Βαλέτα να είναι μια μικρή πόλη, ωστόσο, έχει να επιδείξει σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα με μακραίωνη ιστορία. Η πόλη σήμερα αριθμεί περίπου 7.000 κατοίκους και ιδρύθηκε το 1566. Το όνομά της οφείλεται στον Μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, ο οποίος πέτυχε στη διεύθυνση άμυνας του νησιού ενάντια στην επιδρομή των Οθωμανών. Η μικρή «πόλη των ιπποτών» φέρει έντονα σημάδια μπαρόκ ρυθμού αλλά και αναγεννησιακής, νεοκλασικής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που συχνά «μπλέκονται» με τα τεράστια σημάδια που έχει αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Βαλέτα έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Ουνέσκο σαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1980. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αλλά και οι ομορφιές που συνδυάζει η μαλτέζικη πρωτεύουσα την κάνουν να πρωταγωνιστεί συχνά και για αυτό έχει ψηφιστεί καθολικά σαν πρωτεύουσα Πολιτισμού για το 2018.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι:

Άνω κήποι Μπαράκα

Κάποτε υπήρχε τελεφερίκ μεταξύ του Μεγάλου Λιμανιού και των Άνω Κήπων, από το 1905 μέχρι το 1973. Το 2012 αντικαταστάθηκε με ένα υπέροχο πανοραμικό τελεφερίκ που συνδέει τους Άνω Κήπους με την τάφρο Laskaris, κοντά στο παραλιακό τμήμα της πόλης, τα φέρι και τα θαλάσσια ταξί για τις Τρεις Πόλεις. Βρίσκεται σε ύψος 58 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει 21 επιβάτες και σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε τους Άνω Κήπους, με πανοραμική θέα, δίπλα στο παλάτι της Καστίλης. Πλήθος μονοπατιών γεμάτα φιστικιές, πράσινο και λουλούδια θα σας εντυπωσιάσουν, καθώς τα διασχίζετε, ενώ εκεί θα δείτε και διάφορα γλυπτά που θα σας φέρουν πιο κοντά στην ιστορία της Μάλτας.

Πύλη της Πόλης

Ένα σημαντικό αξιοθέατο στη Βαλέτα είναι η Πύλη της Πόλης, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, θυμίζοντας σε διαστάσεις πιο πολύ την αρχική πύλη του 1633, παρά αυτή της δεκαετίας του ’60 που αντικατέστησε. Δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι περνούν μια πραγματική γέφυρα, χαρίζοντάς τους ιδιαίτερη θέα με τα φρούρια και τις τάφρους. Στο εσωτερικό της πύλης, θα βρείτε σκαλιά, εμπνευσμένα από τα σκαλιά που βρίσκονταν στην αρχική πύλη, τα οποία συνδέουν τα οχυρά του Ιππότη St. James και του Ιππότη St. John με την Republic Street.

Φρούριο Saint Elmo

Η ονομασία του προέρχεται από τον άγιο των ναυτικών και φύλαγε την είσοδο τόσο στο Μεγάλο Λιμάνι, όσο και στο λιμάνι Marsamxett. Αν και έχει αλλάξει πολύ σήμερα, χτίστηκε το 1552 από τους Ιππότες σε 4 μήνες και αποτέλεσε τόπο διεξαγωγής σκληρών μαχών, την εποχή της πολιορκίας της Μάλτας από τους Οθωμανούς, ενώ σήμερα πραγματοποιείται και η αναπαράσταση της αντίστασης στους Τούρκους, στην εθνική τους επέτειο. Μετά από ανακατασκευές, το φρούριο άνοιξε πάλι στο κοινό το 2015, περιλαμβάνοντας και το εντυπωσιακό Πολεμικό Μουσείο, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι του 1559, για το οποίο οι Ιππότες έδωσαν και τη ζωή τους προκειμένου να το προστατέψουν, όπως και τη μεταγενέστερη εκκλησία του 1729.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…